Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са очакванията на обществото за новия главен прокурор

Снимка: БГНЕС-архив
Висшият съдебен съвест има заседание днес по обед с възможност за втори път за номинации за главен прокурор.
 

Първият път в четвъртък нямаше кандидатури, днес предстои да видим дали ще има, но по-скоро очакванията са, че още няма да има кандидатури. Така или иначе четвъртък и следващия понеделник финално се чакат имената на кандидатите за следващ обвинител номер едно.

Пред БНР Бранимир Ботев от Европейския съвет за стратегии и анализи, който представи преди време от името на института едно изследване, което показва какви са очакванията на обществото от следващия главен прокурор коментира избора:

“Ние описахме профила, конкретните номинации, разбира се, са приоритет единствено и само на Висшия съдебен съвет. Тяхно е правото по закон. Освен това съм убеден, достатъчно дълго ще бъдат обмисляни с оглед и на очакванията не само в страната, но и с оглед на очакванията и извън страната, тъй като очевидно това ще бъде изборът на годината. От тази гледна точка по-скоро мога да кажа, че аз очаквам няколко номинации, които реално да могат да бъдат след това достатъчно дълго време обсъдени в обществото – и от професионалистите, и от всички структури на гражданското общество, които са заинтересовани. Още повече, че първо и основно изискване извън формалните условия, на които трябва да отговаря този кандидат е неговия етичен профил. Така че безусловно е, че ние трябва да очакваме професионалист, който и да отговаря на всичките изисквания за професионална и за лична етика. Човек, който би могъл да осъществи всичко онова, което обществото очаква от прокуратурата… “.

В интервю за предаването “Преди всички“ Ботев коментира и това, че в очертанията, които са дадени в изследването за профила на новия главен прокурор се визира мъж:

“Имах възможността да го кажа. Може би в съзнанието на българските граждани това е свързано с проявата на мъжки качества като решителност, като упоритост, качества, които не винаги се свързват с конкретно женски облик, но нищо не пречи, ако това е добър професионалист, ако има онази висока степен на подготовка, която очакват близо 90% от респондентите, а именно да е завършил с отличие или поне с успех много добър Правният факултет на Софийския университет, който очевидно се кредитира най-много като място, където хората получават своето правно образование. Освен това със съответния достатъчно дълъг професионален стаж. Аз не бих се фокусирал толкова много върху точно това изискване на хората, по-скоро то е очакване. Още повече, че бяха достатъчно близки стойностите между мъж и жена като натрупвания. Но другото, което беше според мен особено отчетливо в очакванията на хората, че кандидатите трябва да бъдат излъчени от професионалната гилдия и не трябва да бъде допускана никаква намеса на политици при номинацията и при избора на бъдещ главен прокурор“.

Той коментира и това може ли според него да има политическо влияние върху Висшия съдебен съвет, доколкото той избира главен прокурор:

“Аз не знам дали би могло да има, аз знам от какво се притесняват българските граждани и това отчетливо се вижда във всички изследвания от четири години насам. За тях опасност номер едно и проблем номер едно пред Съдебната система е намесата на политиците в съдебната система“.

Интервюто на Силвия Великова с Бранимир Ботев можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две спасителни мисии извърши днес медицинският хеликоптер

Две спасителни мисии извърши днес медицинският хеликоптер. При първата мъж пострадал в района на Мальовица, е транспортиран до София. Мъжът е бил ранен след падане в планинския район. По искане на смолянската болница хеликоптерът е използван за транспортиране на 65-годишна жена от Смолян към университетската болница в Пловдив. Това е..

публикувано на 24.08.24 в 16:04

Произведената в България пшеницата тази година е малко над 6,7 млн. тона - с 3% повече от миналата

Произведената в България пшеницата тази година, е малко над 6,7 млн. тона. Това е с близо 3 процента повече спрямо миналата година, което се дължи на повишен среден добив от декар, отчитат от Министерството на земеделието след жътвената кампания. По оперативни данни, към средата на август жътвата на основните есенни култури е приключила в..

публикувано на 24.08.24 в 16:00

Германската полиция задържа лице, който може би има връзка с нападението с нож в Солинген

Германската полиция заяви, че е задържала човек и че тече разследване дали той има връзка с нападението с нож, при което снощи бяха уби трима души и ранени осем по време на фестивал в град Солинген, провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщава Ройтерс. В момент, когато хиляди хора се бяха събрали, за да отпразнуват 650-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 15:31

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка бяха организирани на историческия старопланински връх. С военни почести и заупокойна молитва на историческия връх Шипка беше почетена саможертвата и паметта на героите, загинали по време на епичните августовски боеве по време на руско турската война. От върха..

публикувано на 24.08.24 в 15:24
Украински военнопленници, разменени с руски, 24 август 2024 г.

Киев и Москва си размениха по 115 военнопленници

В събота Русия и Украйна са си разменили по 115 военнопленници от всяка страна в събота, след като Обединените арабски емирства са действали като посредник, съобщава Ройтерс. Това е първата подобна размяна, откакто Украйна предприе изненадваща атака в района на Курск в Русия на 6 август - най-голямата атака на руска територия от чужда сила..

публикувано на 24.08.24 в 15:07
Атанас Зафиров, БСП

Зафиров: 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на изборите за НС

До края на следващата седмица над 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на предстоящите избори за 51-во Народно събрание. Това каза за БНР изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров, след като участва в заседанието на Националния съвет на партия "Българска социалдемокрация - Евролевица". Два са..

публикувано на 24.08.24 в 14:45

32-о издание на изложението "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич

Изложението "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе за 32-ра година под организацията на Добрички панаир в дните от 28 до 31 август. Новост тази година е включването на занаятчии и земеделски производители от цялата страна. Участие в 32-то издание на изложението "Селското стопанство и всичко за него" са заявили фирми, предлагащи..

публикувано на 24.08.24 в 14:32