Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново огнище на африканска чума в индустриална свинеферма в Русенско

В сградата на Българската агенция по безопасност на храните се проведе брифинг за актуалната информация във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете.
Снимка: БГНЕС

Ново огнище на чума по свинете е открито късно снощи в свинеферма в русенското село Бръшлен, съобщи на брифинг на ръководството на Българската агенция по безопасност на храните.

До този момент в страната са регистрирани 19 огнища на заразата, посочи Александра Митова, началник отдел „Здравеопазване на животни” в БАБХ.

„Масово огнища бяха констатирани в нерегистрирани лични стопанства. За съжаление имаме и две ферми, индустриални. Снощи беше потвърдено за още една голяма индустриална ферма в област Русе, в с. Бръшлен с над 40 000 свине. Имаме вече две засегнати индустриални ферми. Свинете, отглеждани в лични стопанства без мерки за биосигурност, са най-големият риск за въвеждане и разпространение на заболяването на територията ни“, допълни Митова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Продължава евтаназирането в свинекомплекса в русенското село Николово

Продължава евтаназирането на животните в свинекомплекса в село Николово, Русенско, където бе установено наличие на болестта Африканска чума по свинете. В работата по ограничаването на периметъра на заразата са включени полиция и армия. Ако..

обновено на 22.07.19 в 15:11
Свинекомплексът в русенското село Николово е със затворен производствен цикъл и в него се отглеждат 17 хиляди прасета.

Първи случай на Африканска чума е регистриран в индустриална ферма в Николово, Русенско

Първи случай на Африканска чума по свинете е регистриран в индустриална ферма. От Агенцията по храните съобщиха, че заболяването е установено в свинекомплекс в русенското село Николово. Комплексът е със затворен производствен цикъл и в него се..

обновено на 20.07.19 в 15:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на..

публикувано на 17.09.24 в 19:26