Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасиха експрезидент на Германия след потъване на лодката му

Бившият президент на Германия Йоахим Гаук

Бившият германски президент Йоахим Гаук трябваше да бъде спасяван, след като малката лодка, с която плавал, се обърнал в плитки води, предаде БГНЕС.

79-годишният бивш държавен глава „не е пострадал и е добре“, заяви негов говорител, който уточни, че лодката потънала в Балтийско море, близо до град Вустров.

Гаук е бил спасен от катер на германската морска спасителна служба – организация, чийто патрон е бил, съобщава полицията, цитирана от ДПА.

„Бившият президент на федералната република успя лично да се увери как действа службата ни“, посочват в изявление спасителите. По думите им лодката се заплела в тръстики на място, където дълбочината на водата е по-малко от метър. По време на инцидента обаче в района имало силни пориви на вятъра.

Гаук, който е бивш лютерански пастор, беше президент на Германия от 2012 до 2017 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Интензивен трафик на някои гранични пунктове с Румъния и Гърция

Интензивен е трафикът на някои гранични пунктове с Румъния и Гърция, показват данните към 6:00 часа тази сутрин на Главната дирекция "Гранична полиция" на МВР. Това съобщи БТА. На границата с Румъния движението е натоварено на ГКПП ''Кардам'' и ГКПП "Дуранкулак" на изход за товарни автомобили. Поради извършване на основен ремонт на българския..

публикувано на 04.10.24 в 08:34

Доц. Боян Хаджиев: Израел няма интерес от ескалация и пряк конфликт с Иран

"За съжаление, светът не е свят на хората, той е свят на геополитиката, на политическия реализъм. Първата жертва е истината. Втората жертва е цивилното население ". Това каза пред БНР доц. Боян Хаджиев, преподавател по международни отношения в УНСС, в коментар за конфликта в Близкия изток. Според него Израел нямат интерес от..

публикувано на 04.10.24 в 08:10

С почти 1000 т повече розово масло е произведено у нас спрямо миналата година

10 335 т розов цвят са произведени у нас тази година, което е с почти 1000 т повече спрямо миналогодишната реколта - отчитат от Консултативният съвет по маслодайна роза. В България има регистрирани близо 3 000 розопроизводители, 53 са дестилериите на розово масло, с годишен капацитет за преработка на повече от 15 000 тона розов цвят...

публикувано на 04.10.24 в 08:09
Весела Банова

Весела Банова: Вече няма деца, на които животът да минава в институция

Развитието на социалните услуги за деца и семейства е едно от постиженията ни в последните десетилетия. Тези социални услуги са многобройни към ден днешен, достъпни за всички родители в страната. Този коментар направи в интервю за БНР психологът Весела Банова, основател на Сдружение "Дете и пространство". Сдружението отбелязва своята..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Цените на петрола се стабилизираха

Цените на петрола на международните пазари се стабилизираха след започналото покачване в отговор на притесненията от задълбочаване на кризата в Близкия изток. На фона на прогнозите за възможния отговор след изстреляните ракети от Иран срещу Израел - котировките на суровия петрол се повишиха с 10 процента. Цената на петрола на..

публикувано на 04.10.24 в 07:47

130 години от основаването на читалище "Светлина" в град Априлци

Народното читалище "Светлина 1894 г". – в град Априлци отбелязва днес и утре 130 години от своето създаване с откриване на паметник на основателите си, изложба и концерти. Читалището е духовно и културно средище и в момента към него има датски духов оркестър, детска вокална група, хор за народно пеене, танцов състав, клуб За народни..

публикувано на 04.10.24 в 07:44

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици..

публикувано на 04.10.24 в 07:36