Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Вяра Гришина: Мерките на държавата срещу африканската чума са или недостатъчни, или неработещи

Д-р Вяра Гришина
Снимка: agroplovdiv.bg

"Фактът, че въпреки действията на държавата болестта влезе и в най-добре охраняваните свинекомплекси, говори, че мерките, които е взела държавата, са или недостатъчни, или неработещи, или и двете", каза пред БНР д-р Вяра Гришина - ветеринарен лекар.

Според нея министрите на земеделието от последните десетина години и БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните) страдат от синдрома "цинизъм": "Те не очакват никой да е по-добър от тях самите. Тези хора разградиха ветеринарната наука и система, концентрираха изключителна власт в ръцете на самите себе си и узурпираха не само научната дейност, опитвайки се да изземат дейността на практикуващото съсловие, те сами си пишат нормативните документи, сами си ги изпълняват, сами налагат наказания, сами следят за контрола на нещата, които те самите са написали, сами контролират себе си. Отказват обаче сами да поемат отговорност".

В предаването "12+4" д-р Гришина припомни, че под настояването на д-р Дамян Илиев, който е изпълнителен директор на БАБХ, беше променен законът и Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните е за три години, а не година за година, както беше преди време. "Целта беше тя да бъде по-адекватна и по-лесно приложима, но въпреки това, тази национална програма отново, поради несинхронизиране на действията на БАБХ, не се изпълнява по начина, по който е написана. Нито се дават навреме диагностикуми, за да се прави във времевите рамки, в които е необходимо. Нито самите те в последствие проверяват онази част от профилактичната програма, която е задължителна за фермерите. И се плаща от самите фермери. Това е много важно, когато се говори за биосигурност. Тя е и във връзка с обезпаразитяването, и във връзка с ваксинацията на животните, за което държавата не плаща пари".

Д-р Гришина обясни, че в кланиците би следвало да има по принцип задължителен ветеринарен контрол, който да е от страна на БАБХ. По думите ѝ в Европа тази дейност е аутсорсвана, но "тук те се капсулираха и казаха, че това ще го правят само те, но ще го правят от 8:00 до 16:30 часа, а в останалото време никой не носи отговорност. Те казаха: "Ние не знаем". Как не знаете, нали вие твърдите, че гарантирате безопасността на храните, как не знаете какво се случва в останалата част от денонощието".

Като кардинална грешка на Министерството на земеделието и на всички шефове на БАБХ тя определи закриването на научните звена: "Има една централна лаборатория, до която дори ние ветеринарните лекари нямаме координиран достъп. Голяма част от телефоните, публикувани на сайта на БАБХ, не са актуални. Няма как дори да попиташ", коментира д-р Гришина

Д-р Румен Караманов, управител на свинекомплекса в село Козлодуйци, община Добрич, съобщи пред БНР, че днес са обезщетили с по 250 лева на прасе собствениците на 55 животни, които са били регистрирани в селото. "За наша радост в Добрич няма регистрирано огнище на африканска чума, но преди проблема, който може да дойде, хората прибраха животните си", каза той и уточни, че водят преговори и със собственици на прасета в село Малка Смолница, където също предвиждат да ги обезщетят, за да заколят домашните си прасета: "Правим всичко възможно 3-километровата контролирана зона около нашия комплекс да бъде чиста от домашна свиня", уточни той.

От 30 години Ивелин Бозмов е месар. Той умее да подбира суровините, от които произвежда сухи и малотрайни колбаси, както и прясното месо за продажба в магазините. След като три от големите свинеферми в русенско бяха поразени от Африканската чума по свинете, Бозмов коментира в "12+4" последствията и за това как тази епидемия се отразява на неговото производство.

Повече от две години ще са нужни на свинекомплексите да възстановят пълния обем от производството си, казват специалистите и поясняват, че това би могло да се случи само при условие, че чумата изчезне напълно от района им и не се позволи нейното завръщане.

Интервюто на Даниела Якова с д-р Вяра Гришина, разговора на Мая Щърбанова с д-р Румен Караманов, разговор на Ася Пенчева с Ивелин Бозмов - собственик на месопреработвателна фабрика и репортажи на Цветелина Стоянова и Даниела Костова можете да чуете от звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на намесата на полиция и лекари бебето е живо. Информацията бе потвърдена от кмета на Дулово Невхис..

публикувано на 12.09.24 в 19:40

СОС даде разрешение на директора на "Шейново" за извънсъдебно споразумение за разменените бебета

Директорът на столичната АГ болница "Шейново" има разрешение да сключи извънсъдебно споразумение за обезщетяване на едно от семействата на разменените преди две години бебета. Разрешението беше дадено на заседание на Столичния общински съвет, без да се коментират стойността на обезщетението и личните данни на майката, която ще го получи...

публикувано на 12.09.24 в 19:09
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на уволнените от комисията учени, в която те го обвиняват в авторитаризъм.   В позицията на уволнените..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен информационен сайт.  Капитанът на лодката не е подал сигнал към морска охрана, а се е свързал с..

публикувано на 12.09.24 в 18:48
Надежда Радулова

Надежда Радулова: "Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта

"Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта, за това което всяка среща с ръба, с брега, на който идва лодкаря, всички знаем, кой е лодкарят, ни дава. Даровете един, от които е много важен е да приемеш смъртта, да се отвориш за нея, един вид  да направиш жертва. Така писателката и преводач Надежда Радулова..

публикувано на 12.09.24 в 18:43

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в София на президентката на Република Северна Македония. Президентът на РСМ Гордана..

публикувано на 12.09.24 в 18:40
Товарен кораб, превозващ пшеничено зърно за Египет, беше ударен от руска ракета, 12.09.2024 г.

Руска ракета е ударила кораб с пшеница в Черно море

Руска ракета е ударила натоварен с пшеница кораб в Черно море, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.  По предварителна информация ударът е бил веднага след напускането му на украинските териториални води, близо до устието на река Дунав в Черно море. Корабът е пътувал за Египет.  Към момента не е известно дали има пострадали...

публикувано на 12.09.24 в 17:49