Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На Азорските острови – в жълтия басейн с чаша зелено вино в ръка

Бистра Божикова и Крум Божиков на Азорските острови
Снимка: личен архив

Кое е мястото, за което казват, че европейците най-късно посрещат изгрева и най-късно изпращат залеза? Какво е да пиеш зелено вино, докато си в жълт басейн? Разказват ни Крум и Бистра Божикови - брат и сестра, които наскоро се върнаха от Азорските острови - най-отдалечената населена част на Европа на запад.

Той е географ и учител, а тя се занимава с маркетинг. Обикновено пътуват заедно. И този път мястото съвпада, но с две седмици разлика между пътуванията на двамата. Бистра изпреварва Крум.

Бистра и Крум Божикови на Азорските острови

„Аз първа си намерих Азорските острови“, горда е сестрата. „От една снимка с жълт басейн и ботаническа градина. Тогава казах на Крум: "Знаеш ли, че съществуват Азорските острови и са част от Португалия?“

Като географ Крум никак не е изненадан, дори вече има билети точно за там. Двете пътешествия са различни. Бистра организира нещата до последния детайл, докато програмата на Крум е по-свободна.

„Има туристи, които предпочитат да пътуват с автобус, който да ги стовари на едно място за половин час и те да обикалят. Докато ние със сестра ми предпочитаме сами да откриваме непознати за повечето хора места“, обяснява братът пътешественик.

Екзотиката на Азорските острови ни връща отново към жълтия басейн. Този път Бистра го вижда не на картичка, а на живо.

Жълтият басейн на Азорите

„Ботаническата градина с жълтия басейн се казва Тера Ностра. Освен видове от цял свят, там има и един огромен жълт басейн. Цветът се дължи на съдържанието на желязо във водата. Два часа минаваш през всякакви местности - палми, бамбукови гори, иглолистни гори, различни видове рози от цял свят. Накрая, след като си обиколил два часа, влизаш в жълтия басейн, който също е много стар, но пък е аристократичен“.

Крум гледа Азорските острови през очите на науката

„Бяхме с двама приятели, които са геолози. Островът е вулканичен и има всякакви вулканични и магмени скали. Това са неща, които няма да направят впечатление на обикновения човек.

Природата и различните ландшафти са страшно интересни, защото знам как са се развили, как са възникнали. Сравнявам ги с тези в България и където съм пътувал. Така че за мен всичко е много интересно“.

Азорските острови

След като пообиколиш по хубавите, гладки пътища, разгледаш ботаническата градина и се цопнеш в жълтия басейн, по някое време огладняваш, няма как... Чудим се какво ли ядат на Азорските острови?

„Най-известното местно ястие се нарича козидо. Приготвя се в големи казани, които ги пълнят с три вида месо и различни зеленчуци. Заравят ги в горещата вулканична почва. Седят там 8-9 часа. След това ги вадят и ястието се сервира в местните заведения. Пробвах го и беше доста вкусно“, спомня си Крум.

С морски обитатели в чинията са свързани кулинарните преживявания на Бистра на Азорите: „Ядохме октопод, варен с картофи. Огромна порция, сигурно беше около 1 килограм. Двама човека ядохме, но така и не успяхме да го изядем всичкия. Има много морска храна на Азорите“.

По улиците на Азорите

На цвят като мента с мастика, на вкус като вино. Що е то?

На Азорите открихме зеленото вино, разказва Бистра. От почвата, която е вулканична, и от специфичния въздух, който идва от океана, гроздето има уникален вкус, виното от него има зеленикав оттенък.

Казват му „виньо верде“, допълва Крум. „Все едно да разредите мента с мастика, такъв е цветът“. 

Още истории от странстванията на Бистра и Крум на Азорските острови, но и на други места по света и у нас - чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Лъчезар Вълев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване назад във времето с първа спирка - Военната академия "Георги Раковски"

Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..

публикувано на 26.11.25 в 15:09
Полина Карастоянова

Поли Карастоянова: 2026-а година ще бъде по-добра за българския туризъм

2025-а година е определена като най-успешната  след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..

публикувано на 25.11.25 в 13:42
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Сегашното управление става опасно за финансовата система

"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..

публикувано на 25.11.25 в 09:16
Хранителна банка в САЩ

Кърт Шулц за бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас

За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..

публикувано на 24.11.25 в 15:46

ИИ и туристическите платформи - кое е новото и кое е "забравеното старо"?

Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка.  Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..

публикувано на 24.11.25 в 14:44

Дигитален туризъм и нови професии на изкуствения интелект в сферата

Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..

публикувано на 23.11.25 в 11:53
с. Баните, община Баните

Старата минерална баня в Баните ще стане музей на балнеологията

Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..

публикувано на 23.11.25 в 07:45