Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Танева забрани лова в районите с африканска чума по дивите прасета

Снимка: БГНЕС

С нова заповед от днес  земеделският министър Десислава Танева   забранява лова в инфектираните от африканска чума по свинете  райони. Инфектираните зони са не по-малко от 200 кв км около  официално обявените случаи на чума  при дива свиня. Въвежда се и режим на лов след изтичане на периода на ограничен достъп, който е не по-малко от 2 месеца след констатирането на случая - за индивидуален лов и 6 месеца - за групов лов. Остава в сила и обещаното възнаграждение от 150 лв. за хора, подали сигнал за труп на диво прасе в инфектираните зони и 50 лв. за отстрел на дива свиня извън тях. В сила продължава да бъде и забраната за достъп до ловностопанските територии на берачи на билки , гъби и трюфели.

Заради африканската чума по свинете в община Свищов от днес до 11 август е обявено бедствено положение. В ликвидирането на животните в свинекомплекса в село Българско Сливово се включва и личният състав на военното поделение в Белене.

В няколко други области на страната също започнаха проверки дали животните в личните стопанства са умъртвявани. Близо 100 населени места се проверяват в Сливенска област, а недоволни от изискването за унищожаване на домашните прасета продължават четвърти ден да блокират главния път Сливен-Ямбол при село Крушаре.

Близо до военното летище в Добрич беше открито нерегламентирано стопанство с около 150 прасета. На собственика е даден срок от 48 часа да умъртви животните.

Заради потвърдения случай на африканска чума в диво прасе в Държавно ловно стопанство „Искър“, Самоковско, на територията му не се допускат външни лица и туристи.

В същото време от Агенцията за безопасност на храните не успяха да кажат дали проверките за умъртвяване на домашните прасета са започнали във всички области, за които днес изтече крайният срок за доброволното им ликвидиране. Не е ясен и общият брой на вече умъртвените прасета в индустриалните свинеферми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци седмично се изхвърлят във Велико Търново

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци, поставени около контейнерите за смет, събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново. За да ограничи нарушенията, общината планира да постави камери за видеонаблюдение около всички 463 точки за изхвърляне на отпадъци, на които са разположени контейнерите.   Всякакъв тип отпадъци се..

публикувано на 12.09.24 в 10:38

Кметът на Варна обяви частично бедствено положение за район "Приморски"

Във връзка с нанесени значителните вреди на пътната инфраструктура и имуществото, нанесени от проливните дъждове през последните 48 часа, кметът на Варна Благомир Коцев издаде заповед, с която обявява частично бедствено положение за район "Приморски", съобщават от общинския пресцентър. По този повод в 11:00 часа днес се свиква Общински щаб за..

публикувано на 12.09.24 в 10:27

Борисов не одобри идеята за отдалечен от партиите експертен премиер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като неработеща идеята на ПП-ДБ за правителство, начело на което да стои максимално отдалечен от партиите и експертен премиер. "Ако лидерите и партиите не предлагаме управление, как ще дойде неутрален човек, ще стъпи на програми, ще избере министри, които никой не познава, и ще започне да управлява с..

публикувано на 12.09.24 в 10:08

Законопроектът за насърчаване на доброволчеството отпадна от програмата на НС

Депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, един от ДПС и 22 независими гласуваха от програмата на Народното събрание да отпадне законопроектът за насърчаване на доброволчеството, внесен от БСП. Искането беше направено от  Калина Константинова от ПП-ДБ с аргумента, че са внесли свой законопроект. Тя  призова всички законодателни инициативи да бъдат обсъждани..

публикувано на 12.09.24 в 09:57
Пожар на о-в Крит.

Гърция: Пожар на о-в Крит, наводнение на Родос

Пожари и наводнения в Гърция. Мащабният пожар на остров Крит,който се запали в близост до хотели и наложи евакуацията на туристи, също е поставен под контрол. Спасиха и манастирите в Атон от бушуващия там пожар. През цялата нощ пожарникари се бореха с огнената стихия на Атон, която заплашваше да достигне до манастири. По въздух се включиха..

публикувано на 12.09.24 в 09:42
Д-р Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и председателят на Българската хотелска асоциация Веселин Данев подписаха меморандум за сътрудничество

Здравните осигуровки да се ползват в СПА курортите с цел превенция на здравето

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм съвместно с Министерството на туризма работят по проект за превенция и включване на България в общоевропейската политика за здраве. Това стана ясно в рамките на Единадесетия годишен конгрес на организацията от думите на неговия председател д-р Сийка Кацарова. Бургас е домакин на 11-ия годишен..

публикувано на 12.09.24 в 09:37

Стачка на белгийското летище Шарлероа

Днес е обявена 24-часова стачка на летище Шарлероа в Белгия. Това е летището в близост до Брюксел, на което кацат и нискобюджетните компании, летящи от София. "Всички полети, заминаващи и пристигащи на летище Шарлероа, са отменени", съобщи директорът по комуникациите на летище Шарлероа Натали Пиерард, съобщава белгийският вестник "Льо..

публикувано на 12.09.24 в 09:34