Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп ще посети Ел Пасо след убийството на 22 души в събота в търговски център

| обновено на 06.08.19 в 16:41
Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп се очаква да посети Ел Пасо и Дейтън в сряда. Двата града станаха център на трагедия през уикенда след масово убийство, което отне живота на 31 души и остави десетки ранени. Новината за визитата на Тръмп в Ел Пасо бе приета със смесени чувства като някои демократи казват, че президентът не е добре дошъл.

По-рано тази година, докато се опитваше да събере съмишленици за изграждане на стена по границата с Мексико Тръмп направи изказвания без доказателства за нивото на престъпността в Ел Пасо и си навлече остра критика от кмета Дии Марго. Сега Марго казва, че е негово задължение като кмет да приеме президента и по време на посещението ще потърси подкрепа за отключване на всички възможни федерални ресурси за справяне с трагедията. В същото време Марго настоя, че ще се опълчи на каквато и да риторика срещу пограничния град.

Властите смятат, че заподозреният за стрелбата в Ел Пасо е автор на расистки манифест, насочен срещу латиноамериканската общност – факт, които накара демократи, в това число участващия в президентската надпревара Бето О‘Рурк,  да заявят, че Тръмп не е добре дошъл в града. За тях думите на президента са създали омраза довела до масовото убийство.

Междувременно Тръмп от своя страна отговори на непряка критика от предшественика си Барак Обама. По повод стрелбите през уикенда в понеделник Обама призова страната да отхвърли лидери, които насаждат омраза. В Туитър Тръмп цитира водещ от Фокс Нюз, според когото не е обичайно след масови убийства екс президент да говори за сегашния обитател на Белия дом.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Американските власти разглеждат стрелбата в Ел Пасо като местен тероризъм

Властите в Ел Пасо, щата Тексас, разглеждат стрелбата, при която загинаха 20 души в събота, като местен тероризъм. Ел Пасо бе едно от местата на масова стрелба през уикенда в САЩ. По-малко от 24 часа след нападението там стрелец откри огън в Дейтън,..

публикувано на 05.08.19 в 07:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще модернизира университети със заеми от ЕИБ

Европейската инвестиционна банка отпуска на Кипър два заема на обща стойност 125 млн. евро за изграждане и модернизиране на университетска инфраструктура. Споразуменията за тях ще бъдат подписани днес в Никозия. Стартът на двете заемни споразумения ще..

публикувано на 20.09.24 в 01:04
Дейвид Лами

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“.  Дейвид Лами отправи този призив по..

публикувано на 20.09.24 в 00:10

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на..

публикувано на 19.09.24 в 19:40