Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо огнище на африканска чума беше регистрирано и в област Благоевград

Кметът поиска отсрочка за доброволното умъртвяване на животните

| обновено на 15.08.19 в 18:25
Снимка: БГНЕС

Първо огнище на африканска чума беше регистрирано и в област Благоевград. Домашните прасета в Кресна ще бъдат умъртвени принудително идната седмица, ако стопаните не го направят доброволно до неделя. В още 12 населени места ще има засилени мерки с цел ограничаване на заболяването. След извънредното заседание на Областната епизоотична комисия кметът на община Кресна Николай Георгиев заяви в отворена позиция до медиите, че ако не се даде отсрочка за стопаните и не се изпълнят още няколко искания, а се стигне до прилагане на сила, хората ще се отговорят протест.

В град Кресна е откриха първото огнище на африканска чума в област Благоевград. Двукратната проба, която се е оказала положителна, е взета от домашно прасе, изхвърлено преди два дни в река Струма. 

По непотвърдена официално информация животното е от задния двор на жена от Кресна, която работи в заведение край главен път Е-79, и най-вероятния начин на заразяване е с отпадъци от храна.

След констатираното огнище Областната дирекция на БАБХ е предприела спешни мерки за ограничаване на разпространението на болестта. В град Кресна ще бъдат умъртвени всички 135 прасета, отглеждани в заден двор. Принудителната акция започва идния понеделник. Дотогава стопаните могат да направят това доброволно, което им гарантира и  парично обезщетение.

В 10-километровата зона, която засята 16 населени места, стопаните се приканват да умъртвят прасетата си. Около 5000 домашни свине има на територията на областта, като 2700 са в малки ферми с биосигурност, каза д-р Михаил Бащавелов.

Кметът на община Кресна заяви в отворена позиция до медиите, че ако не се даде отсрочка за стопаните и се стигне до силово умъртвяване на животните, хората ще се вдигнат на протест.

За това, че жителите на Кресна не приемат с доверие обявените мерки, намекна заместник-кметът на Общината Валентин Стоичков по време на извънредното заседание на Областната епизоотична комисия. Настояването на местната власт в Кресна е да се вземат проби от животните, които са в дворовете, за да се потвърди или отхвърли наличието на болестта. След като такова обещание беше дадено от ОДБХ, заместник-кметът на Кресна прогнозира:

"Проблем няма да има сериозен в Кресна, тъй като д-р Бащавелов заяви, че на хората, които са склонни доброволно да си заколят прасето, ще има сума от 300 лв".

Часове след областното заседание кметът на Кресна Николай Георгиев разпространи отворена позиция, в която се настоява тридневния срок преди принудителната акция да се удължи, хората да бъдат обезщетени непосредствено след доброволното умъртвяване на животните, да се гарантира, че идната година ще могат да продължат да изхранват семействата си по този начин и да бъдат информирани за всички превантивни мерки. Ако не бъдат изпълнени тези искания, жителите на Кресна ще отговорят с протести.

Репортажа на Кети Тренчева за Новинарския час можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда през следващите пет години в „редакционно и търговско обновяване“ на „Обзървър“.  Tortoise Media бе..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до цистерните с гориво, уточняват противопожарните служби. Рафинерията се намира на 70 км югозападно от..

публикувано на 18.09.24 в 03:24

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за зависимостта си от „благотворителя“ Си Дзинпин.  Генералният секретар на блока посочи, че президентът Путин..

публикувано на 18.09.24 в 02:53

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05