Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея е изстреляла "неидентифицирани снаряди", които са паднали в Японско море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея е изстреляла днес "неидентифицирани снаряди", които са паднали в Японско море, предадоха световните агенции, като се позоваха на Съвета на началник-щабовете на южнокорейските въоръжени сили.

Той съобщи, че Северна Корея на два пъти е изстреляла днес "неидентифицирани снаряди" от източното си крайбрежие. Южнокорейското военно командване не каза какви и колко на брой са били тези оръжия и на какво разстояние са прелетели.

Северна Корея извърши няколко опита с балистични ракети с малък обсег през последния месец. Така тя изглежда изрази недоволството си от попадналите в задънена улица преговори със Съединените щати по ядрения въпрос и съвместните американско-южнокорейски военни учения, които възприема като репетиция за нападение срещу нея, отбелязва Асошиейтед прес.

Според експерти омаловажаването от президента на САЩ Доналд Тръмп на ракетните опити на Северна Корея й е позволило да активизира тези свои дейности, в момент, когато тя се опитва да увеличи своята тежест преди евентуалното възобновяване на преговорите, което може да стане някъде след края на съвместните военни учения на Сеул и Вашингтон по-късно този месец.

Пхенян междувременно увери днес, че никога повече няма преговаря със Сеул. В изявление, разпространено от севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА, говорител на Комитета за мирно обединение отхвърли обещанието на южнокорейския президент Мун Дже-ин да продължи диалога.

Вчера Мун си постави цел повторното обединение на Корея да стане факт до 2045 г.

Северна Корея протестира остро срещу съвместните военни учения, които Югът и САЩ започнаха миналата седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синдикален протест пред сградата на ГИТ

Представители на синдикат "Защита“ излязоха на протест пред сградата на Главната инспекция по труда заради, цитирам, "бездействието и безотговорното отношение“ на инспекцията по подадени сигнали за нарушения на трудовото законодателство. По всички постъпили сигнали е имало своевременна, а в някои случаи – и незабавна, реакция, коментираха за..

публикувано на 21.08.24 в 16:35

Продължава дарителската акция за опожарената къща на 4 братя и сестри в Стоманево

Продължава дарителската акция в помощ на двама братя и две сестри, израснали сираци, за възстановяване на изгорялата им къща при пожара през юни в девинското село Стоманево.  Пожарът избухва в следобедните часове на 22 юни т.г., като се чува силен пукот, след което като факла пламва селскостопанска постройка. От там за минути пламъците се..

публикувано на 21.08.24 в 16:25

Пътят над Рилския манастир за към Кирилова поляна е в много лошо състояние

Пътят над Рилския манастир - за към Кирилова поляна, който е общински, е в ужасно състояние, а на празници се претоварва, сигнализират посетители на Светата обител. От Общината в Рила казаха за БНР, че има изготвен проект за разширяването и за рехабилитирането му, но няма финансиране . На Успението на Св.Иван Рилски - на 18 август,  когато..

публикувано на 21.08.24 в 16:18
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Румънският премиер обсъжда с Урсула фон дер Лайен румънското предложение за еврокомисар

Румънският премиер Марчел Чолаку е в Брюксел, където се очаква да обсъди с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен изпълнението на Плана за възстановяване и румънското предложение за еврокомисар.  Чолаку заяви,че ще бъде анализирано искането за трето плащане по плана в частта за държавните енергийни и транспортни компании в Румъния. За еврокомисар се..

публикувано на 21.08.24 в 16:07

Три ракети са поразили търговски кораб край бреговете на Йемен

Три ракети са поразили търговски кораб край бреговете на Йемен, съобщи "Франс прес" като цитира британската агенция за морска сигурност. Няма пострадали при инцидента в акваторията на пристанище Ходейда, но екипажът е изгубил управлението на кораба.  Никой не е поел отговорност за нападението, но йеменскиите бунтовници хути от девет месеца се целят в..

публикувано на 21.08.24 в 15:59

Близо 16 хиляди души все още не са декларирали доходи за 2023 година

Близо 16 хиляди души все още не са декларирали доходи за 2023 година. Става дума за получени хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в интернет и други постъпления. Въпросните данъкоплатци биват търсени по телефон или по електронната поща.  До две седмици от получаването на известието доходите трябва да бъдат обявени, напомнят..

публикувано на 21.08.24 в 15:55

Нужни са още 12 000 лв., за отварянето на храм "Св. Димитрий Солунски" в Тутракан

През 2013 година започва строежът на параклиса "Свети Димитрий Солунски" в Тутракан и макар отдавна да е завършен, все още не е осветен и не е действащ. Според дарителите, има малко довършителни дейности, които не са пречка той да бъде отворен за миряните. Според църквата, трябва да бъде ограден и осветен, а според миряните – кметът е..

публикувано на 21.08.24 в 15:50