Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на пожари, чума, АЕЦ "Белене", петиция във Валенсия и ужас в Сотиря

Част от магистрала "Струма" край Дупница беше затворена заради пожар в пункт за вторични суровини
Снимка: БНР

В София средната заплата е над два пъти по-висока от тази в Благоевград. Сметките показват още, че основната заплата на депутатите се е повишила с 48 лева за едно тримесечие и през юни вече е 3756 лева, докато през март е била 3708 лева.
Междувременно на сайта на социалното министерство беше качена за обществено обсъждане нова методика за определяне на линията на бедност в страната. Сега тя е 348 лева. Досегашната методика е от 2006-а година, тоест отпреди членството на страната ни в Европейския съюз.
От БСП призоваха още отсега да започнат дебатите по Бюджет 2020. Премиерът Бойко Борисов заяви при посещението си в Туркменистан, че в България ще има нов завод за автомобили. Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че от "Росатом" е потвърдено желанието за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Протести на пловдивското село Шишманци срещу обгазяването на района. Пожар на магистрала „Струма“. Българи, живеещи във Валенсия, започнаха петиция срещу назначаването на бившия шеф на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев за консул.
Заместник-председателят на парламентарната група БСП за България Георги Свиленски заяви, че трябва да е ясно кой носи политическата отговорност заради проблемите по магистрала „Струма“ край Дупница след пожара тази седмица.
Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните дейности по изграждането на автомагистрала „Хемус“ в участъка между пътните възли Белокопитово и Буховци. Строителството ще се забави с два месеца. Причината е, че трябва да бъде удължен срокът на археологическите разкопки, обяви Борисов, който посети мястото.
На територията на област Пазарджик беше регистриран първи случай на африканска чума, открит в диво прасе, в района на Велинград. 
В Свищов обстановката се нормализира след като тази нощ голяма част от града беше обгазена от продължаващото да тлее 50 декара градско сметище. Няма замърсяване на въздуха, увериха от местната власт.
Заподозреният за убийството на седемгодишно дете от сливенското село Сотиря беше задържан. По-рано полицията обяви за национално издирване 21-годишния Мартин Трифонов от селото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ

Столицата Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ. Продължават интензивните руски атаки на фронта в Донбас. Общо 87 дрона е използвал руското командване на 14 области в цяла Украйна. Почти всички безпилотни апарати, с изключение на 6, са били прихванати и неутрализирани с електронни..

публикувано на 06.10.24 в 18:05

Израел с една от най-масираните бомбардировки на Бейрут от началото на офанзивата срещу "Хизбула"

Израел подложи ливанската столица Бейрут на една от най-масираните бомбардировки от началото на офанзивата си срещу "Хизбула". Премиерът на Ливан Наджиб Микати призова за натиск върху Израел за прекратяване на огъня, а хиляди хора по света поискаха спиране на кръвопролитието в Близкия изток на демонстрации в навечерието на годишнината от..

публикувано на 06.10.24 в 17:51
Билборд със снимка на покойния лидер на

Посланикът на Ливан в Лондон: Насрала се съгласи на примирие малко преди да бъде убит

Посланикът на Ливан в Обединеното кралство заяви в интервю за Скай нюз, че убитият лидер на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала се е съгласил на тримесечно примирие малко преди да бъде убит. Ливанският посланик в Лондон Рами Мортада потвърди слуховете, че Хасан Насрала се е съгласил да прекрати огъня малко преди убийството му...

публикувано на 06.10.24 в 17:18
Мигранти са ескортирани на брега, след като са били прибрани в Ламанша, Дувър, Великобритания, архив.

973 мигранти със 17 лодки са достигнали британските брегове, прекосявайки Ламанша в събота

Общо 973 мигранти със 17 лодки са прекосили Ламанша в събота - най-високият брой за ден тази година. Четирима души, след тях двегодишно дете, загинаха вчера.  Предишният рекорд за прекосявания за ден е от 18 юни – 884 мигранти. Две от лодките в събота са получили повреди в двигателите. В едната от тях е имало 90 души. 15 от тях, включително двегодишно..

публикувано на 06.10.24 в 17:06

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения, показва проучване на екип от учени, публикувано в американското списание "Нейчър". Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 г. растителността е било по-малко от 1 кв. км, докато през 2021 г. тя вече е покривала близо 12 кв. км. Разпространението на растения..

публикувано на 06.10.24 в 17:01

Спряно е движението на влаковете между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2 заради наводнение

Във връзка с авария на магистрален водопровод в район "Връбница" временно е спряно движението в участък на метрото между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Осигурен е заместващ автобус, който се движи от метростанция "Сливница", по бул. "Панчо Владигеров", "Обелски път" до станция..

публикувано на 06.10.24 в 16:52

Проф. Оскар: Последните пет години има ръст на късогледство при деца, при които няма наследственост

Здравето на детските очи е фокус в Минути за здраве. Поводът е предстоящият на 10 октомври, Световен ден на зрението. За най-често срещаните проблеми с очите при децата разказва проф. Александър Оскар, ръководител на Катедра по офталмология към Медицински университет - София, началник на Клиника по очни болести в Александровска болница и..

публикувано на 06.10.24 в 16:47