Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Насрала: „Хизбула“ е била мишена на израелското нападение край Дамаск

шейх Хасан Насралла

Лидерът на „Хизбула“ шейх Хасан Насрала заяви, че мишена на израелското нападение край сирийската столица Дамаск в събота вечер е била радикалната ливанска групировка, а не елитна иранска военна част.

Той  предупреди, че „ако Израел убие някой от нашите членове в Сирия. . . ние ще отговорим от Ливан. . . и ние казваме на израелската армия по границата да внимава“.

Петима бойци, подкрепящи сирийския президент Башар ал Асад, са били убити при израелска атака в Акраба, югоизточно от Дамаск, съобщи по-рано Сирийският център за наблюдение на правата на човека. Според организацията са загинали двама бойци на Хизбула, един иранец и още двама души, чиято самоличност засега не е установена. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 150 мигранти за едно денонощие е спасила гръцката брегова охрана в Егейско море

Над 150 мигранти за едно денонощие е спасила гръцката брегова охрана в Егейско море. В една потъваща лодка до остров Лесбос са намерени 115 души, сред които майки с деца. Плавателният съд е потънал час след спасяването на хората, съобщиха властите. Лодката е била претоварена с опасност за жертви от мигрантите, казаха от гранична охрана...

публикувано на 22.08.24 в 17:10

Летище София опроверга информация в социалните мрежи за разпродажба на забравен багаж

Летище София опроверга информация, разпространена в социалните мрежи, за разпродажба на забравен багаж. На официалната си Фейсбук страница от летището заявяват, че това е фалшива информация, която цели източване на лични данни и финансови злоупотреби. Отправя се апел към всички, които забележат това съобщение да го докладват, както и да..

публикувано на 22.08.24 в 17:01
воден режим

Още четири габровски села преминават на воден режим

Заради сушата още четири габровски села преминават на воден режим. Преди месец за други две малки населени места беше наложено ограничение на потреблението. Селата, които преминават на воден режим, са Велковци, Кметчета, Мичковци и Врабци. Ограничението на водоподаването за Междени и Узуните е в сила от месец. Жителите на тези села..

публикувано на 22.08.24 в 16:33
Зинаида Златанова

Зинаида Златанова: Кандидатите за български еврокомисари и ресора трябва да се изберат прозрачно

Най-важното, което трябва да кажем, е, че преговорите за ресора и името на българския еврокомисар в ЕК трябва да се случат пред очите на обществото този път, по напълно прозрачен начин, без задкулисни договорки. Защото в настоящата криза това ще задълбочи още повече недоверието на гражданите в демократичните институции и демократичния..

публикувано на 22.08.24 в 16:10

В Кюстендилско глобяват за неправомерно ползвана питейна вода

В община Кюстендил вече се налагат глоби при ползване на питейна вода за напояване на градини в частни имоти . Това стана ясно по време на работна среща, свикана при областния управител Александър Пандурски по проблемите с водоподаването в региона. Санкцията при подобно нарушение започва от 50 лева. На този етап глобените, че поливат с..

публикувано на 22.08.24 в 16:04

Малко над 5000 зрелостници се явиха на поправителната матура

Есе по фразата: "Щом любов нямам, нищо съм" или интерпретативно съчинение по стихотворението "До моето първо либе" на Христо Ботев писаха зрелостниците на поправителния изпит по БЕЛ. На изпита са се явили 5030 зрелостници от общо обявените 6400. До момента са анулирани 6 изпитни работи в 5 училища от областите Пазарджик, Пловдив,..

публикувано на 22.08.24 в 16:02

Путин обвини Украйна, че се е опитала да атакува Курската АЕЦ

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че се е опитала да атакува Курската атомна електроцентрала през изминалата нощ, предаде Ройтерс. Путин направи изявлението на заседание за ситуацията в граничните райони, без да посочи конкретни доказателства. Той добави, че Международната агенция за атомна енергия е била информирана за..

публикувано на 22.08.24 в 15:46