Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлияна Николова: Няма практика комисари, които са повече от един мандат в ЕК, да заемат едни и същи ресори

Юлияна Николова
Снимка: БГНЕС

"Излизат много публикации на базирани в Брюксел медии, които разказват, че кипи усърден труд в ЕК и хора, служители в Комисията, предлагат на Урсула фон дер Лайен нова структура, нови идеи. След това трябва комисарите, които са предложени от държавите, да запълнят с компетентност тези нови сектори и нови сфери". Това каза пред БНР Юлияна Николова - директорът на портал „Европа“ и фондация „Център за модернизиране на политики“. Вероятно ще бъде утвърден многомилиарден фонд за стимулиране на големите европейски технологични гиганти, уточни тя. Новият фонд ще се нарича Фонд за бъдещето на Европа, посочи тя.

Според Николова най-важна е компетентността на предложения комисар. Тя припомни, че днес е последният срок за подаване на номинации за еврокомисари.

"Когато на масата на президента на Комисията има вече очертани политиките, които ще отговарят на нейното виждане за Европа, тогава по пакета документи за кандидатите, които са дали правителствата, ще се види къде тяхната компетентност съответства най-добре на политиката, която Фон дер Лайен иска да следва, за да може тя да ги предложи след това на парламента те да бъдат изпитани по тази обща компетентност", коментира Николова в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт". 

Според Николова малко е вероятно България да получи същия ресор: "Няма практика комисари, които са повече от един мандат в Комисията, да заемат едни и същи ресори, най-вече защото принципът на ротация, който се използва в ЕК, е една от превенциите за корупция и за улегналост на дадена политическа позиция". Тя предположи, че вероятно и ресорите ще бъдат различни.

Интервюто на Силвия Великова с Юлияна Николова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бойко Борисов

Борисов: Искаме комисар за киберсигурност и управление на IT технологии

България иска в бъдещата Еврокомисия модерните ресори – киберсигурност и управление на Ай Ти (IT) технологии. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов в коментар на публикация в изданието „Политико“, че България иска еврокомисар по земеделието. Според..

публикувано на 23.08.19 в 17:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жители на Кочериново излязоха на протест във вторник

Няма да има воден режим в Кочериново... засега

Воден режим за Кочериново и общината засега няма да се въвежда - водоподаването е нормализирано, а и падналият дъжд e благоприятeн за ситуацията, каза за БНР кметът Светослав Горов. Само преди два дни жителите организираха протест в центъра на..

публикувано на 22.08.24 в 11:06
Човек със скутер наблюдава как пожар поглъща бизнес с дърва за огрев в Пентели, североизточно от Атина, Гърция, 12 август 2024 г.

Над 20 нови пожара в Гърция за денонощие

Над 20 нови пожара са избухнали в Гърция през последното денонощие, въпреки относителния спад на температурите. Днес се очаква отново да бъде горещо. В последното денонощие са избухнали 23 пожара въпреки сравнително по-ниските температури,..

публикувано на 22.08.24 в 11:01
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

Русия съобщи, че е предотвратен пореден опит на Украйна за навлизане в Брянска област

Русия съобщи, че е предотвратен пореден опит на Украйна за навлизане на нейна територия - в Брянска област. Украински части контролират райони на руската Курска област, където започнаха операция през август. Украинска атака с дрон..

публикувано на 22.08.24 в 10:57

Проф. Димитър Вацов: Калин Стоянов ще бъде махнат, ще имаме служебно правителство и дата за избори

Трябва да си пазим парламентарната република, а начинът е избори . Това заяви пред БНР проф. Димитър Вацов - философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор. " Радев няма да бави безкрайно. Той има възможност да избере..

публикувано на 22.08.24 в 10:00

Ръст на домашното насилие в Испания

Властите в Испания отчитат ръст на домашното насилие. При подобни инциденти от началото на лятото са убити 15 жени и три деца. Лятото е рисков период за жертвите на домашно насилие заради прекарването на по-дълго време заедно на партньорите през..

публикувано на 22.08.24 в 09:57
Стоян Мавродиев

Бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване

Бившият директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване, научи "Хоризонт" от източници от прокуратурата. Той е един от тримата обвиняеми по аферата с необезпечения кредит от 150 милиона лева, който през..

публикувано на 22.08.24 в 09:55

Активите на частните пенсионни фондове нарастват, вече са 24,5 млрд. лева

Активите на частните пенсионни фондове достигнаха 24,5 милиарда лева – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за първото полугодие на 2024. Те нарастват с над 16 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Общо осигурените в..

публикувано на 22.08.24 в 09:54