Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключови избори в Бранденбург и Саксония

| обновено на 01.09.19 в 20:03

Макар да остават водещи политически сили, социалдемократите в Бранденбурт и християндемократите в Саксония, двете управляващи в Германия партии, отново бяха наказани в избори за Ландтаг.
В Бранденбург Социалдемократическата партия, която управлява там от промените насам, вероятно ще успее да излъчи министър-председател. Към момента тя води с едва два процента преднина пред крайнодясната "Алтернатива за Германия", за която са гласували 24,5%.

27,5% от избирателите в Саксония са подкрепили крайната десница. Тя е втора политическа сила, но победител е Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел с 33,5% от гласовете.

Очаквано висок резултат получават Зелените, които са в подем в Германия, а либералите засега не влизат отново в Ландтага и на двете провинции.

Раздробеният вот обаче прави съставянето на правителство в Бранденбург и Саксония много сложно, особено след изричните заявки на всички партии, че няма да се коалират с "Алтернатива за Германия".

Изборите в Източна Германия, където крайната десница традиционно има значителна подкрепа, се възприемат като тест за стабилността на голямата коалиция в Берлин. Тя е разклатена обаче и заради спада в доверието на Социалдемократическата партия, която от месеци е без лидер, а в края на годината трябва да вземе реишение дали да остане в коалицията с консерваторите на Меркел.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Германският канцлер Ангела Меркел.

Ръст в подкрепата за крайната десница в Източна Германия застрашава коалицията на Меркел

Ръст в подкрепата за крайнодясната „Алтернатива за Германия“ преди регионални избори следващия месец в две източни провинции заплашва да разцепи коалицията на канцлерката Ангела Меркел, предаде Ройтерс. Консерваторите на Меркел (ХДС) и..

публикувано на 20.08.19 в 18:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ахмед Доган или Джевдет Чакъров ще водят листата в Разград

Ахмед Доган или Джевдет Чакъров ще водят листата с кандидати за народни представители в Разград. Това съобщи Бейтула Сали - председател на Общинския съвет на ДПС в Самуил: "Или почетният председател, или председателят на партията ще бъдат водачи в..

публикувано на 19.09.24 в 16:04
Антон Славчев

НС реши - Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия

Депутатите решиха, че Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия. Преди да гласуват около пет часа депутатите обсъждаха дали Славчев да бъде освободен от длъжност като изпълняващ функциите на председател и член на Комисията за..

публикувано на 19.09.24 в 15:33
Професор Кирил Топалов

Проф. Кирил Топалов: Скопие е фатално зависимо от Белград, а Белград от Москва

Българските институции проявяват единодушие единствено по Македонския въпрос, всички сме единни. За първи път виждам единодушие на всички политически сили, това е чудесно. Това каза проф. Кирил Топалов, бивш дипломат и член на съвместната..

публикувано на 19.09.24 в 15:00
Жител на иранската столица поставя цветя пред ливанското посолство в памет на убитите при взривовете на пейджъри, сред които е момиченце (на портрета вляво), Техеран, 18 септември 2024 г.

Убитите от взривените комуникационни устройства в Ливан вече са 37, ранените - над 3500

Броят на загиналите в поредицата експлозии на преносими комуникационни устройства в Ливан нарасна до 37, а на ранените - над 3500, каза министърът на здравеопазването Фирас Абиад. За повишен риск войната в Близкия изток да се разрасне предупредиха..

публикувано на 19.09.24 в 14:58
Кирил Петков (вляво) и Васил Стефанов (вдясно) в НС.

Васил Стефанов за взривовете в Ливан: Унгария се опитва да превърне България в изкупителна жертва

Унгария се опитва да превърне България в изкупителна жертва. Това коментира депутатът от ПП-ДБ Васил Стефанов по повод публикации в унгарски медии за евентуална "българска следа" в атентата в Ливан: ДАНС: През територията на България не са реализирани..

публикувано на 19.09.24 в 14:34

ЕП: Да се позволи на Украйна да използва западни оръжия срещу военни цели в Русия

С 425 гласа "за", 131 "против" и 63 "въздържал се" евродепутатите приеха резолюция, в която настояват страните от ЕС да премахнат ограниченията върху използването на западни оръжейни системи, доставени на Украйна срещу легитимни военни цели в Русия...

публикувано на 19.09.24 в 14:10
Станислав Балабанов

За взривените пейджъри: Докато държавата липсва, няма да се учудваме, че някъде по веригата сме замесени

Партиите от сглобката се обърнаха срещу българския народ. Така зам.-председателят на ПГ на ИТН Станислав Балабанов коментира отхвърлените им предложения за облекчаване на правилата за провеждане на референдуми: "Сглобката ПП-ДБ/ГЕРБ и остатъкът от ДПС,..

публикувано на 19.09.24 в 13:58