Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бахамите се готвят за урагана Дориан

| обновено на 01.09.19 в 18:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ураганът Дориан е достигнал най-високата, пета степен, докато е наближавал Бахамските острови, обяви Националният ураганен център на САЩ.

По данни на центъра в Маями, Флорида, тази сутрин скоростта на ветровете на Дориан достигат 260 км/ч и той се намира на около 55 км източно от бахамския остров Абако, съобщава БТА.

Премиерът на карибската островна държава Хюбърт Минис предупреди, че под заплаха са 73 хиляди души и 21 хиляди жилищни сгради, като подчерта, че сградите може да бъдат възстановени, но човешкият живот - не.

„Крайно опасната“ буря се очаква да удари архипелага днес, съобщи американският Център за наблюдение на ураганите, след което Дориан ще продължи към източното крайбрежие на САЩ.
Властите на Бахамите затвориха няколко летища в очакване на Дориан.

Щатът Флорида също е в очакване на бедствието, въпреки че промяна в посоката на урагана може да намали очакваните щети. По този начин на риск обаче са изложени Джорджия и Северна Каролина.

По-рано Дориан наложи промяна в плановете на президента Доналд Тръмп, който се отказа от пътуване до Европа заради бурята. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ветровете на урагана Дориан се усилиха до 220 км/ч

Няколко часа след като ураганът Дориан беше определен като „изключително опасна“ буря от четвърта степен, той е станал още по-силен, съобщиха метеоролозите. Стихията, която приближава северозападните Бахами със скорост на вятъра от 220 км/ч,..

обновено на 31.08.19 в 09:40

Извънредно положение е в сила за щата Флорида и части от Джорджия заради урагана "Дориан"

Властите в югоизточната част на Съединените щати обявиха извънредно положение на фона очаквания за поройни дъждове и опустошителни ветрове от урагана "Дориaн". Природната стихия се предполага, че ще достигне континенталната част на САЩ през уикенда...

публикувано на 30.08.19 в 05:33

Президентът на САЩ отмени визитата си в Полша заради урагана "Дориан"

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че отменя планираното си посещение в Полша заради урагана "Дориан", който приближава бреговете на щата Флорида, предадоха световните агенции.  Държавният лидер трябваше да бъде в неделя във Варшава за..

публикувано на 30.08.19 в 03:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев...

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улиците са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът..

публикувано на 04.07.24 в 19:31

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от..

публикувано на 04.07.24 в 19:11

Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ

Президентът Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до американския президент Джо Байдън по случай Деня на независимостта на Съединените щати - 4 юли. В поздравлението си Радев е отбелязал приятелските отношения и стратегическия диалог между България и..

публикувано на 04.07.24 в 19:06

Забраниха използването на питейната вода в харманлийското село Бисер

Регионалната здравна инспекция в Хасково забранява използването на питейната вода в харманлийското село Бисер.  Причината е, че в последните проби са установили отклонения в качеството на водата по радиологични показатели.  ВиК-Хасково трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 19:00