Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пети кръг срещи на пратеника на ООН с лидерите на двете кипърски общности

Джейн Хол Лют
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пети пореден кръг срещи на спецпратеничката на ООН Джейн Хол Лют с лидерите на двете кипърски общности се провежда днес в Никозия. Той се очаква да бъде решаващ за постигането на съгласие по техническото задание, което ще проправи пътя за възобновяване на прекратените преди повече от 2 години преговори по Кипърския въпрос.

Усилията за съгласуване на техническата рамка за бъдещия преговорен процес, за които се смяташе, че са близо до финала, се сблъскаха в препятствие вчера заради извънредно внесени искания на кипърско-турската страна за промени в текста на заданието.

Възникналото усложение в хода на консултациите, които текат от неделя в Никозия, е заради настояването на лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ в заданието да бъде включено изрично позоваване на въпроса за политическото равенство и ефективното участие на кипърските турци в управлението на бъдещия федерален Кипър. Кипърската гръцка страна не смята това за конструктивно на този етап.

Според анализатори зад този ход прозира натиск от Турция за забавяне или блокиране на споразумението за техническото задание чрез процедурни тълкувания, което ще възпрепятства и възобновяването на самите преговори. По неофициална информация в кипърските медии промяната вчера е настъпила след телефонен разговор на Акънджъ с Анкара.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис в изказване късно снощи не коментира дали има външна намеса, като подчерта, че неговата цел е „да се рестартира един конструктивен диалог”.

След днешните разговори на Джейн Хол Лют с Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ ще стане ясно дали пратеничката на ООН ще напусне острова със или без съгласувано техническо задание за преговорите. Не е изключено консултациите да продължат през целия ден, извън официално обявените две срещи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Село Мурсалево

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила, откъдето се подава вода за селата Мурсалево, в община Кочериново, Смочево, в община Рила, и Слатино в Бобошево, съобщи  областният управител на Кюстендил Александър Пандурски. От 1 юли в трите населени места беше въведено бедствено положение, а са на воден режим от месец май...

публикувано на 19.09.24 в 11:14

Надграждат училищната програма "Стъпки заедно" с онлайн елементи

Разширяваме училищната програма "Стъпки заедно" в онлайн и ще я наградим с елементи на онлайн насилието, за да се включат и други ученици и бъдещи миротворци. Това сподели в интервю пред БНР Мария Янкова, директор "Програми" в УНИЦЕФ. "Програмата, на УНИЦЕФ и МОН, е цялостен училищен отговор. Когато искаме да има осезаем ефект, няма..

публикувано на 19.09.24 в 11:10

Обучението по английски език - най-търсено, следват го немски, френски и испански

Обучението по английски език остава най-търсено в България, като го следват немският, френският и испанският. Това каза пред БНР Владимир Христов - член на УС на Асоциацията на езиковите центрове. "Животът налага ученето на чужд език. Английският като най-често срещан чужд език вече като че ли не е достатъчен. Все повече има необходимост от..

публикувано на 19.09.24 в 11:03
Александър Николоски

Политически реакции след обидните квалификации в Скопие към страната ни

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски заради обидните му думи към България: "Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят извън официалното, ако се правят, където да се протоколира и ясно да се каже какво мисли едната или другата държава. И..

публикувано на 19.09.24 в 11:00

Гърция: Наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода

Върховният съд в Гърция въвежда наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода. В 14 области е въведен воден режим. Върховните магистрати издадоха разпореждане за строг контрол срещу разхищението на вода. Върховният прокурор настоява да се вземат незабавни мерки против незаконно сондиране и изтегляне на вода от кладенци,..

публикувано на 19.09.24 в 10:35
Бойко Борисов

Борисов призова ДАНС и кабинета да излязат с позиция по твърденията, че България е замесена в експлозиите в Ливан

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ДАНС и служебният кабинет да излязат с позиция по повод твърдения на унгарски медии, че България е замесена в атентата в Ливан: "Взривяват пейджъри. Взривяват се уоки-токита, създава се страшно напрежение върху България. Надявам се ДАНС и служебният кабинет бързо да обяснят какво се е случило, защото аз помня..

публикувано на 19.09.24 в 10:28
Лена Бориславова

Лена Бориславова: Разследвания за корупция няма, по "Магнитски" - също

От ПП-ДБ обясниха, че настояват за оставката на изпълняващия длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Антон Славчев заради политически зависимости в дейността му.  Според Лена Бориславова липсата на резултати е системна: "Разследвания за корупция няма,..

публикувано на 19.09.24 в 10:25