Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Документите, които предупреждават за възможен недостиг на храни и лекраства във връзка с евентуален Брекзит без сделка, трябва да бъдат запазени в тайна, защото ще уплашат хората, смята министърът на финансите на Великобритания Андреа Ледсъм, пише вестник The Independent.

Тя предупреди,  че е по-добре обществото да не знае за тях.

„Всъщност не мисля, че ще е в услуга на хората да видят какъв е абсолютно най-лошият сценарии в случая“, заяви тя.

Коментарите й идват в навечерието на срока, даден от парламента на Джонсън да разсекрети документите.

Правителството все още не е оповестило дали ще се съобрази с решението на парламента, но вероятно ще разкрие част от по-малко „опасната“ информация от документите.

Междувременно Шотландският съд обяви, че решението на министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън да прекрати временно заседанията на парламента на страната с оглед наближаващата дата за Брекзит, е незаконно, пише вестник The Guardian.

Съдът все пак не успя да издейства наредба или указ, който да принуди правителството на Обединеното кралсво да свика отново парламента

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев иска новата прокуратура да преследва само новите случаи на корупция на функционерите, а опозицията иска тя да се занимае с всички дела, в които има признаци за престъпления, извършени от функционери, и особено с аферата "Рекет", пише вестник "Нова Македония".

Предвидено е законът да бъде приет до 15 септември, но засега няма гаранции, че дотогава ще бъде постигнат договор.

Днес ще стане известно каква ще бъде съдбата на разследванията и делата на Специалната прокуратура, пише сайтът "Фактор", като отбелязва, че на лидерската среща Заев и опозиционният лидере Мицкоски са се съгласили, че Специалната прокуратура е мъртва.

Въпреки че специалният прокурор Катица Янева подаде оставка и преминаха всички процедури от Съвета на прокурорите до парламентарната комисия по назначеинята, тя и вчера се спаси от уволнение, пише още "Фактор".

Косовският премиер в оставка Рамуш Харадинай няма да присъства на днешната среща на премиерите на страните от Вишеградската група и Западните Балкани в Прага заради необходимостта Косово да приключи важния процес на предсрочни избори, съобщава белградският вестник "Данас", като цитира говорителката на косовското правителство Донета Гаши.

Представителите на Прищина отказаха планираното участие в срещата заради думите на чешкия президент Милош Земан, който на посещение в Белград вчера заяви, че на съвет на изпълнителните и законодателните власти в Прага следващия месец ще постави въпроса възможно ли е Чехия да се откаже от признаването на косовската независимост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Иво Петров

Поне 1000 българи годишно имат нужда от иновативен метод за контрол на хипертонията

При над половината от хората с установена хипертония и назначено лечение заболяването остава неконтролирано по различни причини. Това се наблюдава в световен мащаб. Тази информация изложи в интервю за "Хоризонт" кардиологът проф. Иво Петров. Той представи иновативен метод за контрол върху стойностите на кръвното налягане при пациенти с..

публикувано на 13.09.24 в 16:13

Пожарът край созополското село Равадиново е напълно локализиран и овладян

Пожарът на депото за неопасни отпадъци край созополското село Равадиново е напълно локализиран и овладян, предаде БТА.  Това стана ясно на среща между кметовете на Созопол, на Приморско и на Царево. Трите общини съвместно експлоатират депото, което вече е достигнало капацитета си.  До началото на следващия летен сезон се очаква да бъде изградена..

публикувано на 13.09.24 в 16:12
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет

Двамата офицер-пилоти на учебно-бойния самолет, който катастрофира в трета авиобаза Граф Игнатиево, са загинали. Учебно - боен самолет се разби на авиобаза Граф Игнатиево Екипажът е бил от базата в Долна Митрополия, съобщиха министърът на отбраната Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев. Загиналите са майор Петко Димитров..

публикувано на 13.09.24 в 16:11

Задържана е майката, изоставила новороденото си в силистренското село Водно

За срок от 24 часа е задържана 43-годишна жена от село Водно, община Дулово, благодарение на бързата работа на полицаите, съобщават от Окръжна прокуратура - Силистра. Районна прокуратура наблюдава досъдебното производство. Предстои да бъде преценена тежестта на престъплението и психическата пригодност на майката, преди да бъде продължена..

публикувано на 13.09.24 в 16:06

БДЖ отменя допълнителните влакове по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив

БДЖ отменя допълнителните влакове, планирани по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив в събота, 14 септември.  Те бяха организирани за удобство на желаещите да посетят авиошоуто във военновъздушната база в Граф Игнатиево, което днес беше отменено.  Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет

публикувано на 13.09.24 в 16:04
Александър Вълчев, ИТН

Комисията в НС за кмета на Доспат ще обсъди на следващо заседание доклад със събраната информация

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за злоупотреба със служебно положение на кмета на Доспат Елин Радев ще обсъди на следващото си заседание доклад със събраната информация.  Кметът на община Доспат определи като политическа вендета срещу него временната комисия на НС Ако бъде подкрепен от мнозинството..

публикувано на 13.09.24 в 15:55

Проверени са всички автобуси и фирми, превозващи деца и ученици

От Автомобилна администрация информират, че са проверени всички училищни автобуси и фирми, извършващи превоз на деца и ученици.  Инспектирани са 1183 автобуса, които са регистрирани да извършват ученически превози.  Няма открити сериозни нарушения, съобщават от администрацията= Проверките ще продължат до края на месеца, като ще бъде извършен повторен..

публикувано на 13.09.24 в 15:53