Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ограничен е пожарът край Сухото езеро в Рила

Снимка: Кирил Фалин

Ограничен е пожарът в района на Сухото езеро на около 2 хил. метра надморска височина в Рила, казаха БНР малко преди 15 ч. от изнесения  координационен щаб по гасенето, ситуиран на Кирилова поляна.

На терена са около 100 горски работници от Югозападното държавно предприятие, от пожарната в гр. Рила, от НП „Рила“, от Рилската обител, доброволци. Сутринта и хеликоптер е направил 6 облитания в района на пожара. Засегнати са около 10 декара ниска растителност и храсти.

Очаква се до вечерта пожарът да бъде потушен напълно, но ще остане няколко дни под денонощно наблюдение, за да не се възобнови при вятъра във високата част на планината, каза началникът на  служба „Пожарна безопасност“ в гр. Рила и ръководител на изнесения щаб  Стефан Тахтаджийски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даниел Панов в Деня на българската община: Имаме нужда от обединение, а не разединение

Националното сдружение на общините в Република България създаде модел, както за взаимно партньорство между своите членове, така и за ефективно сътрудничество с държавни институции и граждански структури. Това заяви в Деня на българската община кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на Сдружението на общините, и призова политиците..

публикувано на 12.10.24 в 16:32
Снимката е илюстративна

Задържаха тракторист с 3,34 промила алкохол

В белослатинското село Търнава беше задържан тракторист с 3,34 промила алкохол, съобщиха от полицията във Враца. 34-годишният нарушител е управлявал трактор с прикачено ремарке, собственост на Община бяла Слатина, когато е спрян за проверка от автопатрул. Отказал е да даде кръвна проба и е оставен в ареста за 24 часа. Образувано е..

публикувано на 12.10.24 в 16:25
Мотошествие в София в подкрепа на донорството и трансплантациите

Софийските мотористи закриха мотосезона с призив за подкрепа на донорството и трансплантациите

Софийските мотористи закриха   мотосезона с призив за подкрепа на донорството и трансплантациите. В инициативата се включиха и представители на Фондацията "Искам бебе", която се занимава с репродуктивността и инвитро процедурите. Мотористите тръгнаха организирано от "Бояна", преминаха по софийските булеварди. Шествието приключи с концерт на..

публикувано на 12.10.24 в 16:18

Обща позиция на посланиците в ЕС за провеждане на втора междуправителствена конференция с Албания

Посланиците на страните членки на ЕС приеха обща позиция, с която допускат провеждането на втора междуправителствена конференция с Албания. Тя ще е по клъстър "Основни права"   и бележи начало на преговорите по същество, каквито все още няма с Република Северна Македония. Втората междуправителствена конференция ЕС - Албания, която ще се..

публикувано на 12.10.24 в 15:29

20 души са загинали при израелски атаки в северната част на Ивицата Газа

20 души са загинали при израелски атаки в северната част на Ивицата Газа, съобщиха палестинските здравни власти, контролирани от "Хамас".  Израел продължава операцията и в Южен Ливан, където препоръча евакуация на жителите на 22 села. Палестинските власти в Газа съобщиха, че от началото на израелската военна операция в палестинския анклав през октомври..

публикувано на 12.10.24 в 15:25
Васко Кръпката и Кирил Маричков

Васко Кръпката за Кирил Маричков: Ще го помним като един щур щурец

Броени дни преди да навърши 80 години, от този свят си отиде рок легендата Кирил Маричков. Пред дома на музиканта в центъра на София, фенове вече поставят цветя в знак на почит, а социалните мрежи се изпълниха с песни и снимки на обичания вокалист и басист на "Щурците". Стотици музиканти, почитатели, близки и приятели публикуваха своите..

публикувано на 12.10.24 в 15:20

Жителите на три села на протест заради липса на редовно водоподаване

Жителите на селата Александрово, Константиново и Поляново протестираха заради липса на редовно водоподаване. Населените места, които са на територията на три общини - Хасково, Симеоновград и Харманли се снабдяват от общ 30-годишен водопровод,  който не е ремонтиран и непрекъснато е в аварии.  "Искаме вода, искаме вода" - скандираха  протестиращите от три..

публикувано на 12.10.24 в 14:58