Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова, БНР

За серията земетресения на Балканите е водещата статия на „24 часа“. В събота се разлюляха Черна Гора и Албания, вчера леки трусове имаше в Кърджали. 5,6 по Рихтер в Албания рани над 100 души, разруши стари къщи и разцепи 6-етажен блок. земетресението е усетено в Италия, Северна Македония, в Черна Гора последствията бяха над 60 труса в нощта срещу неделя. В Кърджалийско вчера бяха регистрирани две слаби земетресения. Сеизмолозите успокояват, че няма връзка с трусовете у нас и в останалите балкански страни, тъй като разстоянието е твърде голямо и земните плочи са различни.

От юли догодина сметката ни за ток играе според цената на борсата, пише на първата си страница вестник „Монитор“. Изданието уточнява, че всеки потребител на електроенергия ще бъде със собствен профил на потребление. В статията се цитира министъра на енергетиката Теменужка Петкова, според която от средата на следващата година в сметките ни ще влиза малка част от пазарната цена, а не както в момента КЕВР да регулира изцяло цената за битовите потребители и за малкия бизнес.

Две страници във вестник „24 часа“ са отделени за заплатите на висшите държавни чиновници. 150 висши служители официално вземат повече пари от официален доход от премиера, изчислили са в изданието. В класацията води шефът на БНБ с почти 17 хиляди лева заплата. Уточнението е, че възнагражденията на ръководители на регулатори са обвързани с приходите от събраните от тях такси.

Бюлетината за местните избори в края на октомври ще струва 32 стотинки, пише „Монитор“.  Цената е почти двойно по-скъпа от тази, която беше платена за бюлетината на евроизборите през май. Част от причините са по-високата цена на хартията и по-големият брой подизпълнители, които БНБ ще ползва за отпечатването на бюлетината. За местния вот ще трябва да бъдат отпечатани 2565 вида бюлетини, допълва изданието. 265 вида са тези за гласуване на общински съветници, толкова се и за кмет на община.

Специални екипи от министерството на земеделието ще проверяват за палене на стърнища, предупреждава „24 часа“. Експертите ще имат постоянна връзка с регионалните дирекции на пожарната и ще получават информация от подадените сигнали на телефон 112. Глобата по закон е от 1500 до 6000 лева, припомня изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Иво Петров

Поне 1000 българи годишно имат нужда от иновативен метод за контрол на хипертонията

При над половината от хората с установена хипертония и назначено лечение заболяването остава неконтролирано по различни причини. Това се наблюдава в световен мащаб. Тази информация изложи в интервю за "Хоризонт" кардиологът проф. Иво Петров. Той представи иновативен метод за контрол върху стойностите на кръвното налягане при пациенти с..

публикувано на 13.09.24 в 16:13

Пожарът край созополското село Равадиново е напълно локализиран и овладян

Пожарът на депото за неопасни отпадъци край созополското село Равадиново е напълно локализиран и овладян, предаде БТА.  Това стана ясно на среща между кметовете на Созопол, на Приморско и на Царево. Трите общини съвместно експлоатират депото, което вече е достигнало капацитета си.  До началото на следващия летен сезон се очаква да бъде изградена..

публикувано на 13.09.24 в 16:12
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет

Двамата офицер-пилоти на учебно-бойния самолет, който катастрофира в трета авиобаза Граф Игнатиево, са загинали. Учебно - боен самолет се разби на авиобаза Граф Игнатиево Екипажът е бил от базата в Долна Митрополия, съобщиха министърът на отбраната Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев. Загиналите са майор Петко Димитров..

публикувано на 13.09.24 в 16:11

Задържана е майката, изоставила новороденото си в силистренското село Водно

За срок от 24 часа е задържана 43-годишна жена от село Водно, община Дулово, благодарение на бързата работа на полицаите, съобщават от Окръжна прокуратура - Силистра. Районна прокуратура наблюдава досъдебното производство. Предстои да бъде преценена тежестта на престъплението и психическата пригодност на майката, преди да бъде продължена..

публикувано на 13.09.24 в 16:06

БДЖ отменя допълнителните влакове по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив

БДЖ отменя допълнителните влакове, планирани по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив в събота, 14 септември.  Те бяха организирани за удобство на желаещите да посетят авиошоуто във военновъздушната база в Граф Игнатиево, което днес беше отменено.  Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет

публикувано на 13.09.24 в 16:04
Александър Вълчев, ИТН

Комисията в НС за кмета на Доспат ще обсъди на следващо заседание доклад със събраната информация

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за злоупотреба със служебно положение на кмета на Доспат Елин Радев ще обсъди на следващото си заседание доклад със събраната информация.  Кметът на община Доспат определи като политическа вендета срещу него временната комисия на НС Ако бъде подкрепен от мнозинството..

публикувано на 13.09.24 в 15:55

Проверени са всички автобуси и фирми, превозващи деца и ученици

От Автомобилна администрация информират, че са проверени всички училищни автобуси и фирми, извършващи превоз на деца и ученици.  Инспектирани са 1183 автобуса, които са регистрирани да извършват ученически превози.  Няма открити сериозни нарушения, съобщават от администрацията= Проверките ще продължат до края на месеца, като ще бъде извършен повторен..

публикувано на 13.09.24 в 15:53