Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Малинов:

„Булгартрансгаз“ ще търси кредит за 150 млн. евро за проекти от „Балкански поток“

Подписан е договор за изграждане на две компресорни станции

| обновено на 03.10.19 в 17:27
Владимир Малинов
Снимка: БГНЕС

„Булгартрансгаз“ ще търси кредит за 150 млн. евро за изграждането на проекти, които са част от „Балкански поток“, обяви ръководителят на газовото дружество Владимир Малинов.

„Краткосрочен кредит, който предвиждаме в рамките от 6 до 12 месеца“, посочи той. 

Владимир Малинов подписа договор за изграждане на две компресорни станции, които са част от разширението на газопреносната инфраструктура на страната ни. Изграждането ще струва 350 милиона лева без ДДС, като 40% от тях ще бъдат платени авансово. Останалите средства ще бъдат изплатени в следващите две години.

Договорът за изграждане на станциите, които са част от проекта „Балкански поток“, беше подписан от "Булгартрансгаз" и избраният за изпълнител на проекта консорциум „Ферощал Балкангаз“. 

„По този начин виждаме една възможност за осигуряване на доставки на природен газ от различни източници по различни маршрути, което представлява концепцията за газоразпределителен център на територията на България“, заяви министър Теменужка Петкова, която също присъства на подписването на договорите.

Христо Казанджиев: България играе твърде хазартно

Според енергийния експерт Христо Казанджиев обаче се преекспонира газоразпределителният център или хъб „Балкан“.

„Онова, което е необходимо за един хъб, не се постига с изграждането на техническа инфраструктура, а с развитие и диверсификация на източниците за доставка и най-вече при наличие на свободен природен газ. Тези две компресорни станции са част от проекта „Турски поток“, сега „Балкански поток“ и тяхната реализация ще подпомогне евентуален транзит“, каза експертът.

„Друг е въпросът дали ще има необходимия природен газ за транзитиране през България, защото през последните месеци втората тръба на „Турски поток“ - тази, която трябва да осигури газа за транзит през България, се загуби по трасето“, обясни Казанджиев в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Той смята, че това, което се прави в момента, е по скоро пиар преди изборите за местна власт. По думите му този договор е трябвало да бъде подписан и изпълнението му да започне още в началото на годината. 

„България играе твърде хазартно и ми се струва, че в определен момент ще се окажем без природен газ, който да транзитираме за Сърбия и Унгария“, прогнозира енергийният експерт. 

В предаването „Преди всички“ тази сутрин изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов сподели, че името на проекта – „Балкански поток“, е такова, защото той „ще осигури сигурността на доставките и не само за България, но и за страните от региона“.

Двете компресорни станции в района на Расово и на Нова Провадия

„След изграждането и въвеждането им в експлоатация ще имаме възможност да достигнем техническия проектен капацитет за разширението на нашата мрежа в посока към Сърбия, Унгария и Австрия... Избрахме вариант проектът („Балкански поток“ б.р.) да бъде реализиран в рамките на 615 календарни дни. В първите 250 трябва да бъдат изградени 308 километра от линейната част на газопровода. Тази седмица предадохме официално и строителната площадка... Финансирането за авансовото плащане както за компресорните стнции, така и за договора, който беше подписан с „Аркад“, е осигурено. Това са собствени средства на „Булгартрансгаз“. За линейната част – договорът с „Аркад“ – 250 млн. лв. без ДДС или 300 милиона с ДДС, а за договора за изграждане на комресорните станции авансът е 40% от стойността на договора, което възлиза на около 168 милиона лева с включен ДДС. Това са собствени средства на„Булгартрансгаз“. Заемно финансиране не е търсено, тъй като не е необходимо“. 

Още по темата чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двамата загинали пилоти са инструктори с години стаж в авиобазата в Долна Митрополия

Двамата загинали пилоти са инструктори с години стаж в авиобазата в Долна Митрополия, каза Валя Минкова, дългогодишен служител, която доскоро е била в отдел "Връзки с обществеността" на Висшето военно въздушно училище "Георги Бенковски" - Долна Митрополия: "Военновъздушните сили понесоха поредната загуба. Двама млади инструктори от 12-та..

публикувано на 13.09.24 в 17:14

Коментари на политици за катастрофата на военния самолет, при която загинаха двамата пилоти

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че поредният инцидент с екипаж на българските Военновъздушни сили означава, че Българската армия все по-малко може да гарантира териториалната цялост и независимостта на страната. Според Костадинов разследването на инцидента ще завърши без обвиняеми. Загинали са двамата офицер-пилоти на..

публикувано на 13.09.24 в 17:00

Арестуваха 27-годишен ислямист, планирал атентат срещу германски военни

Разследващи в Бавария са арестували 27-годишен ислямист, планирал атентат срещу германски военни. Полицията съобщи, че той е планирал да убие възможно най-много войници в град Хоф с две мачетета.  Прокуратурата в Мюнхен е арестувала заподозрян ислямист за планиране на нападение срещу войници от Бундесвера.  Мъжът е искал да нападне войниците по време на..

публикувано на 13.09.24 в 16:59
Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Не е нахално да пиша от името на Бог, за да говорим към хората, към нас

Това, което се случва с нас хората, е много страшно. Започваме да изпитваме все по-малко съпричастност и тя е лицемерна, и проявяваме липса на състрадани е, сподели Радослав Бимбалов за новата си книга на "Ти, подобие мое" в интервю пред БНР. Книгата му е представена на Алея на книгата в София, аваторът разказва от името на Господ Бог. "В..

публикувано на 13.09.24 в 16:31
Проф. Иво Петров

Поне 1000 българи годишно имат нужда от иновативен метод за контрол на хипертонията

При над половината от хората с установена хипертония и назначено лечение заболяването остава неконтролирано по различни причини. Това се наблюдава в световен мащаб. Тази информация изложи в интервю за "Хоризонт" кардиологът проф. Иво Петров. Той представи иновативен метод за контрол върху стойностите на кръвното налягане при пациенти с..

публикувано на 13.09.24 в 16:13

Пожарът край созополското село Равадиново е напълно локализиран и овладян

Пожарът на депото за неопасни отпадъци край созополското село Равадиново е напълно локализиран и овладян, предаде БТА.  Това стана ясно на среща между кметовете на Созопол, на Приморско и на Царево. Трите общини съвместно експлоатират депото, което вече е достигнало капацитета си.  До началото на следващия летен сезон се очаква да бъде изградена..

публикувано на 13.09.24 в 16:12

Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет

Двамата офицер-пилоти на учебно-бойния самолет, който катастрофира в трета авиобаза Граф Игнатиево, са загинали. Учебно - боен самолет се разби на авиобаза Граф Игнатиево Екипажът е бил от базата в Долна Митрополия, съобщиха министърът на отбраната Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев. Министърът на отбраната обяви за утре Ден..

публикувано на 13.09.24 в 16:11