Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Брюксел вчера се случи вече виждан сценарий - щом нашата държава дойде на дневен ред, за да постигне съществен напредък, нечии интереси я блокират, коментира скопският "Независен весник".

Изданието отбелязва, че на министерската среща в Люксембург, Франция, подкрепена частично от Холандия, се е противопоставила на взимането на решение за начало на присъединителни преговори със Северна Македония и Албания. Вестник "Нова Македония" цитира еврокомисаря за разширяването Йоханес Хан, който изрази съжаление, че не е бил постигнат договор и каза, че това не е бил най-славният момент на Европа.

Според "Независен весник" в четвъртък на срещата на най-високо равнище на Европейския съвет е възможно да се вземе позитивно решение.

Приключената уж война в Сирия изглежда се разгаря с нова сила, констатира руският в. "Новая газета". Нахлулите в Северна Сирия турски войски все така впечатляващо бързо се движат в южна посока. Те сякаш не се канят да спазят заявените преди параметри на "зоната за сигурност" по дължината на сирийско-турската граница - близо 30 километра, пише изданието.

Турция обаче е съюзник на Съединените щати, членува в НАТО и "на практика са изключени сблъсъци на турците с неевакуирани все още американци". "Но са напълно вероятни (сблъсъци) със сирийската армия, придвижила се в северните райони (...) по споразумение с кюрдите. Априори се знае кой ще излезе победител от тази схватка. Естествено турците", прогнозира "Новая газета".

Според в. "Ню Йорк таймс" Вашингтон обмисля изтеглянето на ядрените си арсенали от турската база Инджирлик, за да спре военната офанзива на Турция срещу кюрдските сили в Северна Сирия.

Междувременно страните от Европейския съюз също искат операцията да бъде спряна. В противен случай мислят да наложат на Турция оръжейно ембарго, но са възпрепятствани от съюзническите си ангажименти пред нея в НАТО, отбелязва в. "Росийская газета".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно дете от Кърджали с остра парализа след пропусната ваксина срещу полиомиелит

Случай на заболяване при дете заради пропусната ваксина срещу полиемиелит беше регистриран в Кърджали.  Момиченце на 10 години е диагностицирано с остра вяла парализа, съобщи д-р Кадрие Христова от Регионалната здравна инспекция. "При това дете липсва пълния статус от ваксини, тоест едната ваксина е пропусната, не е ваксинирано. Детето е..

публикувано на 07.10.24 в 13:55
Явор Куюмджиев

Явор Куюмджиев: "Топлофикация - София" е единствената губеща топлофикация в света

"Топлофикация София" е единствената губеща топлофикация в света , не само в България. Това каза пред БНР Явор Куюмджиев, бивш депутат от БСП и заместник-министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев (2007 – 2009). И "Топлофикация – София" е със запорирани сметки Няма риск за отоплителния сезон, увери..

публикувано на 07.10.24 в 13:21
Израелското посолство в Копенхаген.

Пореден взрив край израелското посолство в Копенхаген

Нов взрив е избухнал близо до израелското посолство в Дания, съобщи полицията. Експлозията е станала на около 500 метра от посолството на Израел в Копенхаген, пет дни след други две експлозии близо до сградата, за които двама шведски граждани бяха задържани. "Разбира се, проучваме дали може да има връзка с по-ранния инцидент при израелското..

публикувано на 07.10.24 в 13:15
Проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: Необходим е дебат, за да се привлече вниманието на избирателите

С нетърпения очаквам последната седмица на предизборната кампания, защото ситуацията е една и съща, но не виждам до момента дебати между лидерите и дискусиите. Партиите не могат с нищо да спечелят вниманието на хората, каза  в интервю пред БНР политологът проф. Милена Стефанова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". "Трябва да се намери..

публикувано на 07.10.24 в 13:08
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

ВВС на Украйна свалиха 32 дрона и две ракети, изстреляни от Русия

Военновъздушните сили на Украйна свалиха 32 дрона и две ракети "Кинжал", изстреляни от Русия, съобщиха украинските военни. Една от ракетите е ударила района на летище в Хмелницка област. Отломки от ракети паднаха в три района на украинската столица Киев по време на час пик тази сутрин, след като противовъздушната отбрана отблъсна руско..

публикувано на 07.10.24 в 13:06

Полицията във Великотърновско залавя все повече водачи да управляват след употреба на алкохол или наркотици

Увеличават се водачите, хванати да управляват след употребата на алкохол или наркотици, както и неправоспособните, отчетоха от Пътната полиция във Велико Търново. За миналата седмица в региона са станали 33 катастрофи със 7 пострадали. Във Великотърновска област пияни или дрогирани зад волана са били установени 7 водачи, а 12 са били без..

публикувано на 07.10.24 в 12:59

Виктор Амброс и Гари Равкън са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина

Американците Виктор Амброс и Гари Равкън са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина, обяви секретарят на Нобеловия комитет Томас Перлман: "Нобеловият комитет към Каролинския институт реши днес да връчи Нобеловата награда за 2024 година за физиология или медицина съвместно на Виктор Амброс и Гари Равкън за откриването на..

публикувано на 07.10.24 в 12:56