Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юристи учредиха „Обединение на свободните адвокати“

Адвокат Емил Георгиев
Снимка: Ани Петрова

26 юристи учредиха „Обединение на свободните адвокати“. Председателят му адвокат Емил Георгиев коментира пред БНР, че свободните адвокати у нас са едно все по-голямо малцинство и това е така, защото много от другите ни колеги не са свободни, зависими са по чисто икономически показатели и параметри.

„Те разчитат все повече на инструменти като правна помощ, като раздаване на особени представителства, за да могат чисто икономически да съществуват. Това са чисто икономически лостове, които нашите ръководни органи в адвокатурата използват, за да купуват влияние и да си създават една армия от послушници, които по време на избори да отидат и да сложат хиксовете на правилните места – говорим за адвокатските избори“, подчерта адв. Георгиев.

„Ние, свободните от тези инструменти, се борим, за да направим така, че колкото се може повече от нашите колеги да се почувстват свободни. За тази цел ние нужна нова рамка, в която да работим, нов закон – това е тема, която съществува от много време насам. Най-вече трябват ефективни действия“, каза още той.

„Виждаме в честите си срещи с други „актьори“ в рамките на правосъдието, независимо дали с министъра на правосъдието, или с членове на ВСС, работни групи, имали сме срещи с представители на Агенцията по вписванията, Търговския регистър и виждаме на всички тези места, че нашите ръководни органи по закон отсъстват, няма ги и не участват в дискусията и по никакъв начин не допринасят за това, ние като адвокати да вършим работата си по-добре и по-ефективно“, отбеляза Емил Георгиев и посочи изрично, че „не правим това, за да улесним работата си, а за да е по-лесно за нашите клиенти“.

Доколкото г-н Иван Гешев се обръща към адвокати, той винаги се опитва да ги представя като противници, коментира в „лично качество“ Георгиев: „Той (Гешев – б.р.) се опитва да внуши, че когато адвокатите поднасят критика към правосъдието, тя е изкривена, „защото вземат пари“ – т.е., говорят от името на своите клиенти. А това е изключително безвкусно. По същия начин би трябвало да попитаме тогава г-н Гешев и всички от неговата гилдия дали те работят безплатно и откъде да сме сигурни, че защитават обществения интерес“.  

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планинските спасители осигуряват постоянно дежурство през почивните дни на Седемте рилски езера

Планинските спасители ще осигурят постоянно дежурство на Седемте рилски езера през почивните дни до вторник заради очаквания наплив от туристи и планинари, казаха за БНР от отряда в Дупница. От това лято спасителната служба има и своя вече оборудвана база на циркуса, което съкращава доста времето при акциите в планината при възникнала..

публикувано на 20.09.24 в 20:27

АПИ с обществена поръчка за 600 хил. лв. за укрепването на участък от пътя между две берковски села

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за 600 000   лева за укрепването на участък от 70 метра от път между берковските села Замфирово и Пърличево. От 2017 г. отсечката е в лошо състояние Обществената поръчка е за избор на изпълнител за изготвяне на технически проект и строителство за възстановяването и укрепването..

публикувано на 20.09.24 в 20:23
Сливенски митрополит Арсений

Митрополит Арсений: В Сливенска епархия няма разделение и напрежение

В Сливенска епархия няма разделение и напрежение, обяви новоизбрания Сливенски митрополит Арсений по време на първата среща с медиите в града, в отговор на въпрос на БНР за скандалите около епархийските избори през пролетта. Митрополитът обяви, че започва ремонт на емблематичната за града сграда на митрополията, защото от години не е правен..

публикувано на 20.09.24 в 20:18

Трамвай е блъснал жена в центъра на София

Трамвай е блъснал жена в центъра на София. От МВР уточниха, че инцидентът е станал на улица "Алабин" малко преди 18.00 часа. Жената е около 30 годишна. Откарана е в болница без видими тежки наранявания. Заради инцидента движението на трамваите по ул. "Алабин" беше спряно за кратко, но вече е възстановено.

публикувано на 20.09.24 в 20:11

Вдовицата на майор Терзиев: Ако прокуратурата си беше си свършила работата, може би нямаше да се стигне до инцидента край "Граф Игнатиево"

" Ако не бъдат взети мерки, следващият инцидент във ВВС няма да е след три години, а по-скоро ". Това заяви пред БНР Димитрина Попова, вдовица на загиналия през 2021-ва година пилот на МиГ-29 майор Валентин Терзиев.  Тя отправи призив за оставки във висшето военно ръководство , след като край "Граф Игнатиево" живота си загубиха още двама военни..

публикувано на 20.09.24 в 20:00
Британският външен министър Дейвид Лами свика комитета

Спешна среща на британския комитет за извънредни ситуации "Кобра" заради кризата с Ливан

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Лами председателства спешна среща на комитета за извънредни ситуации "Кобра" за обсъждане на кризата в Ливан. Срещата е била свикана, за да се гарантира, че Обединеното кралство е подготвено за всяка ескалация, която може да наложи евакуацията на пребиваващите в Ливан британци, съобщи Скай..

публикувано на 20.09.24 в 19:43

Най-малко девет убити и десетки ранени при израелския въздушен удар срещу Бейрут

Най-малко девет са жертвите на израелския въздушен удар в Бейрут, сочат най-новите данни на ливанското министерство на здравеопазването. Ранени са близо 60 души. Предполага се, че мишена на атаката в южното предградие Дахие е бил висш командир от групировката "Хизбула". Според източник на агенция Франс прес командирът - Ибрахим Акил, е..

публикувано на 20.09.24 в 19:36