Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руди Нинов прави артистичен прочит на гравитацията

Сънародникът ни от Франкфурт представя четвъртата си изложба у нас

Творба на Руди Нинов
Снимка: Галерия "Васка Емануилова"

Художникът Руди Нинов представя четвъртата си поред изложба в България. Тя е озаглавена "Гравитацията работи само когато погледнеш надолу". Произведенията му ще останат в столичната галерия "Васка Емануилова" до 3 ноември.

Руди Нинов прави живопис върху платна и върху триизмерни форми. 

"Изграждайки една фигура, аз буквално мисля сега това нещо как буквално ще "седне" на земята, дали ще седне на пиедестала, какво ще стане, ако пиедесталът е направен изцяло от керамика", разказва за работата си Руди Нинов.

"Има обекти, които са буквално изградени от кофи от боя, които съм имал, или кърпи, с които съм попил боята", продължава описанието си художникът: "Мен винаги ме е интересувало какво става, когато сложиш нещо лъскаво до нещо много матово и нали как тези качества на цвета или на повърхността, или въобще на обема, си взаимодействат".

Нинов напуска България заедно със семейството си, когато е на 10 години.

"На тези години съвсем не съм бил наясно, че искам да се занимавам с изкуство или каквото и да е. Емигрирахме в Лондон, където от училище, там предполагам започнаха първите интереси по изкуство и най-вече поради факта, че аз не можех да комуникирам, тъй като на 10 години не знаех никакъв английски. Единственото място, където се чувствах по-комфортно, наистина бяха класовете по изкуство", сподели Руди Нинов.

Руди Нинов е различен с неговата емоционалност, с неговата способност да пресъздаде тази емоция в двуизмерна или триизмерна форма, смята кураторът на изложбата Даниела Радева. "Създава страхотно приказни изложби", добавя тя.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Александър Димитров открива изложба на 12 октомври в Севлиево

"Малък свят. Мой малък свят"- така се нарича изложбата на пловдивския художник Александър Димитров, която галерия "Видима" в Севлиево ще представи пред публиката на 12 октомври.  Откриването на изложбата съвпада и с началото на есенните празници и празника на град Севлиево, а художникът за пръв път ще се срещне с ценителите на изобразителното..

публикувано на 09.10.24 в 16:08
Плевенската филхармония откри Лауреатските дни

Лауреатските дни "Катя Попова" се завръщат в културния календар на Плевен

На 8 октомври в Плевен беше открито 32-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова". То ще продължи до 25 октомври.  Основен организатор на събитието е Плевенската филхармония в партньорство с Община Плевен и Министерството на културата, под чийто патронаж се провежда то. Първият концерт беше на домакините от..

публикувано на 09.10.24 в 14:13
Диригентът Иван Стоянов с наградата

Диригентът Иван Стоянов - носител на наградата "Академик Марин Големинов"

Вече девет поредни години се присъжда националната награда "Академик Марин Големинов" в почит към големия български композитор, който ни напусна през 2000 г. Събитието е винаги на 28 септември, неговата рождена дата, в родния му град Кюстендил. Досегашните носители на наградата „Марин Големинов“ са камерният ансамбъл „Софийски солисти“, проф...

публикувано на 09.10.24 в 13:15
Розита Еленова

Премиера на филм за Димитър Еленов на фестивала "Синелибри"

Предстои 10-ото, юбилейно издание на кинофестивала "Синелибри". Една от премиерите е "Свободен, по-свободен: Димитър". Филмът е посветен на Димитър Еленов - актьор, режисьор и театрален педагог. Филмът ще бъде показан за първи път на 12 октомври във филмотечно кино "Одеон" . Режисьор на лентата е Розита Еленова, негова спътница в..

публикувано на 09.10.24 в 11:29
Милена Фучеджиева

Милена Фучеджиева за пътя на филма "Ваймар Експрес"

"Филмът създава вече интерес извън България и аз съм много щастлива, каза за "Хоризонт" Милена Фучеджиева по повод на успехите на филма ѝ "Ваймар Експрес". Милена Фучеджиева е писател, сценарист, режисьор, автор на статии. Филмът се прожектира на много места в Европа, последно в Лос Анджелис. Това е филм за отговорността на думите, за хората на..

публикувано на 09.10.24 в 09:30

Много силно начало на новия оперен сезон

Дълго ще се помни откриването на сезон 2024/2025 г. на Софийската национална опера и балет! В годината на Джакомо Пучини Националният ни оперен театър започна новия си сезон с последната творба на великия италиански композитор “Турандот“ – опера, в която целият музикален свят почита българката Гена Димитрова като една от най-великите..

публикувано на 08.10.24 в 18:30

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В първото издание от 32-я сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“: 20.05-21.00 ч.: Изключително силно начало на оперния сезон 2024/2025 г.! Предлагаме ви отзвук от три големи музикални събития: - откриването на сезона на Софийската национална опера и балет с “Турандот“ от Пучини под..

обновено на 08.10.24 в 15:16