Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

"Кризата вече не я чакаме, тя е тук", заявява пред "Стандарт" финансистът Емил Хърсев. Европа пострада от рикошета на азиатската политика на САЩ, подчертава той. Хърсев е убеден, че "имаме повторение на заболяването от 2008-2009 година, което не беше излекувано".

"Една трета от българите са застрашени от бедност", пише "Земя". Данните са на Евростат за 2018 г.

Според доцент Ралица Ганева от Софийския университет след 15 години ще се търсят 28 хиляди лекари и двойно повече медицински сестри. В интервю за "24 часа" преподавателката по икономическа статистика предупреждава "Обречени сме да се доближим до изоставащите икономики, ако не инвестираме в човешки капитал".

14 хиляди шофьори мигрират на запад, информира "Телеграф". Един милиард и 700 милиона лева губим от пакет "Мобилност", показва изследване на водеща консултантска група.

"Европа обяви всички българи за "животни". А това не е ли расизъм?", коментира "Стандарт". Нито една медия в Европа не си позволи да сложи всички британци под един знаменател, пише вестникът по повод изстъпленията на британските футболни запалянковци по време и след квалификационната среща по футбол в София.

"У нас има расизъм не само по стадионите, но и в парламента, и в правителството", заявява Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет пред вестник "Сега". Според него България не изпълнява около 200 решения на Европейския съд по правата на човека.

"Милиардерът Келнер купи бТВ, политикът Слави - телевизия "Стара Загора", а БНР остана без началник" - е водещото заглавие на "24 часа". Антон Митов временно поема радиото, след като медийно торнадо отнесе генерален директор и донесе нови собственици.

Тепърва ще се разбере дали чешкият магнат Петр Келнер ще купува БТК, уточнява вестникът. "Труд" добавя, че най-богатият чех купува телевизии и в Румъния, Чехия, Словакия и Словения. Вестникът е научил от свои източници, че покупката на бТВ и спортния канал "Ринг" ще бъде обявена до дни. Сделката трябва да бъде одобрена от Брюксел.

Заплатите на служителите в районните здравни инспекции ще се повишат с 10 процента догодина, съобщава "Труд", като се позовава на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Масови жалби от лошо качество на водата" е заглавието на първа страница на "Дума". Става дума за жалби от цялата страна в службата на обществения защитник.

366 килограма отровен салам е конфискуван от служители на Агенцията за безопасност на храните", съобщава "Телеграф". Саламът е внос от Германия, в него е открита бактерията "листерия". Тя може да доведе до сърдечни инфекции.

"Монитор" допълва, че скандалът със заразените колбаси избухнал след разследване на германски медии. Продуктите на фирмата-производител се продават основно в една от големите търговски вериги у нас, уточнява изданието, без да споменава името на веригата.

"Само до три прасета ще може да се отглеждат в личния двор", пише "Сега". Става дума за нова наредба на земеделското министерство, с която според експерти се затвърждава монополът на големите индустриални ферми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на траур за жертвите от наводненията в Босна и Херцеговина

Днес е ден на траур в Босна и Херцеговина в памет на жертвите на наводненията в страната от нощта срещу 4 октомври. Поредица от внезапни наводнения унищожиха инфраструктурата и множество сгради в пет общини в Босна и Херцеговина - Ябланица, Конич, Крешево, Фойница и Киселяк. В допълнение към тежките наводнения, община Ябланица беше..

публикувано на 08.10.24 в 07:36

Две нови атаки са били извършени снощи срещу южните предградия на Бейрут

Израел и "Хизбула" водят сражения в Южен Ливан на фона на продължавашата сухопътна офанзива на израелската армия през границата. Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази увереност в победата в деня на годишнината от смъртоносното нападение на "Хамас" в Израел. Пропалестински протести се проведоха в редица градове по света.  Хизбула обяви,..

публикувано на 08.10.24 в 07:33

ЦИК провежда консултации с политическите сили в НС за съставите на СИК в чужбина

Централната избирателна комисия ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за съставите на Секционните избирателни комисии извън страната.  В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, регистрирали кандидати. Членовете на секционните избирателни комисии зад граница се назначават от ЦИК по предложение на..

публикувано на 08.10.24 в 07:30

Лауреатски дни "Катя Попова" в Плевен

В Плевен се открива  32 -р ото издание на Международния музикален  фестивал Лауреатски дни "Катя Попова".  Тази година музикалното  събитие ще включва 13 концерта с над 600 участници , сред които  43 лауреати от девет държави. Фестивалът ще продължи до 25 октомври , а не както обикновено 5-6 вечери,..

публикувано на 08.10.24 в 06:54

"Туризмът на преживяването е пъзел" - изложение за културен туризъм във Велико Търново

Във Велико Търново започва едно от емблематичните събития за туристическата ни индустрия - 19-ото издание на международното изложение „Културен туризъм“ . Как туризмът да стане индустрия на гостоприемството, какъв е музеят на бъдещето и как киноидустрията променя градовете са трите основни теми за дискусии. На изложението във Велико..

публикувано на 08.10.24 в 06:45

Планова профилактика на предаватели

На 8 октомври ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни ОРЯХОВО 4 на честота  99.8  MHz и ПАНАГЮРИЩЕ 4 на честота 100.1 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg. Също днес, 8 октомври,..

публикувано на 08.10.24 в 06:00

Лошо време в Италия с проливни дъждове в 13 области

В Италия Гражданска защита предупреди за лошо време с проливни дъждове и силен вятър през нощта и през целия ден на 8 октомври. Обявени са червени, оранжеви и жълти кодове в 13 области. Червен код за Лигурия и Ломбардия, оранжев за 7 области също с хидрогеоложки риск като Тоскана, Емилия-Романя, Венетои др. Жълт е кодът в още редица области като..

публикувано на 08.10.24 в 05:21