Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шокиращи данни за експлоатация на българчета в Солун

Снимка: архив

В Европейския ден за борба с трафика на хора гръцка неправителствена организация представи шокиращи данни за експлоатация на българчета в Солун. Децата са принуждавани със заплахи да продават цигари и наркотици. Има случаи и на сексуална експлоатация.

Контактната група на организацията е регистрирала 50% увеличение на бездомните деца в Солун, подложени на експлоатация. Съобщава се за 137 деца от България и Албания, предимно момичета, които са принудени да продават нелегално цигари, наркотици или са подлагани на сексуална експлоатация. Психолози, разговаряли с децата, съобщават, че малолетните се страхуват да посочат имената на лицата, които ги принуждават със заплахи да се подлагат на сексуална експлоатация.

Само за първите девет месеца на годината са регистрирани 750 бездомни деца, предимно малолетни мигранти, които работят по 15 часа на ден и получават само храна.

Организацията, която се намира в Солун, често оказва помощ и на малтретирани жени. Сред тях също има българки с малки деца. Настаняват ги в защитени места и им оказват необходимата помощ.

За случаите на детска експлоатация са информирани властите и Агенцията по закрила на децата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заседанието на българо-македонската историческа комисия се отлага

Заседанието на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, което днес и утре трябваше да се проведе в Скопие, се отлага, съобщават медии в Северна Македония, а част от тях допълват, че вероятната причина е промяната на състава на комисията от страна на Скопие. Преди седмица на закрито заседание..

публикувано на 18.09.24 в 11:45
Председателката на ЦИК Камелия Нейкова

Изтеглиха номерата за частичните и новите кметски избори

ДПС ще бъде с номер 55 в бюлетините за насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове, а коалиция "БСП за България“ - с номер 43. Това стана ясно при провеждането на жребия в Централната избирателна комисия за определянето на поредните номера на формациите, които са допуснати за участие в тях. Тегли се жребият за новите и частични..

публикувано на 18.09.24 в 11:34
Искра Михайлова

Докладът за бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток" трябва да бъде готов до 10 дни

Докладът за бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток" трябва да бъде готов до 10 дни. Това заяви народният представител Искра Михайлова в кулоарите на парламента. Остава неясно какво се случва с отпусната помощ от 250 млн. лева годишно за подкрепа на "Мини Марица-изток". Няма и яснота за  споразумението със синдикатите, което беше подписано след бурни..

публикувано на 18.09.24 в 11:25
Андрей Чорбанов

ИТН подкрепя законопроекта на "Възраждане" за вендинг машини за лекарства

Депутатите от "Има такъв народ" подкрепят промените на "Възраждане" на Закона за лекарствените продукти, с които се предлага продажба на лекарства чрез вендинг автомати с цел овладяване проблема със снабдяването. Депутатът Андрей Чорбанов заяви, че и в момента лекарствата без рецепта не подлежат на контрол и че лекарствата, които ще са в..

публикувано на 18.09.24 в 11:16

Туристическият бранш: Работници от трети страни ползват страната ни като трамплин. Визите се бавят

Туристическият бранш продължава да изпитва затруднения заради забавяне в издаването както на работни визи за сектора, така и на туристически за лица от трети страни, които искат да посетят страната ни. Засега като основни потърпевши се очертават секторите на туризма и на строителството, но и много други браншове се сблъскват със затруднения..

публикувано на 18.09.24 в 11:11
Полски танк на учение в Латвия през май 2024

Полски военни с техника ще минат през България за участие в учение на НАТО

Личен състав и военна техника на въоръжените сили на Полша ще преминат днес от граничния пункт Видин през София до граничен пункт Кулата във връзка с участието им в учение на НАТО. Полски военнослужещи с техника ще транспортират материални ресурси на 19 септември от граничен пункт Видин до пункт "Капитан Андреево“. Автоколоните ще бъдат ескортирани..

публикувано на 18.09.24 в 11:09
Роксана Мънзату

Роксана Мънзату: Рестартирането на икономиката на ЕС изисква подкрепа за застрашените от бедност

Рестартирането на икономиката на Европейския съюз в конкуренция със Съединените щати и Китай изисква подкрепа за застрашените от бедност и насоки за младите хора, които сега навлизат на трудовия пазар. Това е мнението на румънския кандидат еврокомисар Роксана Мънзату, която ще управлява ресора "Пазар на труда и социалните права" Пред Радио..

публикувано на 18.09.24 в 11:01