Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Адио, Рио" - за чистата съвест винаги има надежда

"Адио, Рио“ е български игрален филм от 1989 година на режисьора Иван Андонов, по сценарий на Марко Стойчев. Филм за чужбина като блян, за кариерата, славата, парите. 

Архитект Стоев печели конкурс за строителство на жилищен квартал в Рио де Жанейро и започва организацията по командировката в чужбина. Той обаче е принуден да се откаже от обещанията си към своя екип да бъдат командировани всички и вместо това да замине сам, със своя некомпетентен началник. Първият голям сблъсък във филма е между Стоев и жена му по въпроса за съвестта. Слъсък, в който чуваме, че: „Съвестта  е научна фантастика!“

Когато архитектът склонява да си затвори очите, върху колата му пада един труп. Трупът на неговата съвест. Независимо, че се отървава от трупа, той се появява отново и отново!  За възрастните, този труп е абсолютно реален,  за децата и други същества, които са чисти по сърце, той не съществува. Оказва се, че  много хора имат същия проблем. Проблемът е масов. Трупът на някогашната им чиста съвест се оказва трупът на Христос по анцуг и всеки се сдобива с него, когато започне да лъже или отстъпва от принципите и истината. 
В ролите виждаме Филип Трифонов, Георги Мамалев, Павел Попандов, Ваня Цветкова, Никола Рударов, Петър Попйорданов, Натали Дончева. 

След като се вдъхновява и умива съвестта си, предава се на милицията заради трупа, отказва се от командировката, архитектът спира да получава от небето трупове. И, както завършва филмът, има надежда за всички - кръвта потича от ръката на Христос, Той е жив за онзи, който не затвори пътя си към сърцето!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катя Паскалева

Катя Паскалева - актриса като картина

Катя Паскалева е една от енигмите на българското кино и българския театър. Звездата ѝ изгрява със знаменитата роля в "Козият рог", а до края на живота си Катя Паскалева се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра. Наричат я актрисата – картина. Красотата ѝ, бликаща от дълбоките ѝ и чувствени бадемови очи, е покоряваща, а мащабите..

публикувано на 18.09.24 в 03:00

15.09.2024 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката " Законите на Мърфи" от 15 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 16.09.24 в 09:21

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15
Законите на Мърфи

01.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 01.09.24 година.

публикувано на 01.09.24 в 08:15
Слав Киров

Екстремните спортове 18 - 25 август 2024

Слав Киров постигна 6 място на Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки , в Гуянг, Китай. Победи японецът Юсуки Сугимото, а втори се класира румънецът Дариус Рапа, следван от Шион Омата, Япония. В другата възрастова група Боян Киров се класира на 19 място при юношите, а Валисия Мей - на 28 място. Николай Николов победи в..

публикувано на 25.08.24 в 14:52

25.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.08.24 година. "Тези с голямото си его сами се спъват в него!". Това е изречението на месеца, а негов автор е Иван Кулински от Угърчин.

публикувано на 25.08.24 в 08:15

Могъщата поезия на Никола Фурнаджиев

Никола Фурнаджиев е роден на 27 май 1903 година в Пазарджик. Сменя няколко специалности в СУ "Климент Охридски", накрая завършва философия и педагогика. На 20 години той става пряк свидетел на Септемврийското въстание 1923 година и на неговите жертви и е смятал, че България е била почти на границата на гражданска война. Това го потриса и той не може..

публикувано на 25.08.24 в 04:41