Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Русяев бил дипломатът, когото гони София

Първият секретар на посолството на Русия Владимир Русяев на отбелязването на Деня на победата (9 май) в Стара Загора през 2018 г.
Снимка: Радио Стара Загора

Руският дипломат, който е разследван за шпионаж от спецпрокуратурата и за когото българското МВнР поиска вчера да напусне страната до 24 часа, е Владимир Русяев, съобщи украинският сайт obozrevatel.com, на който се позовават и руски медии.

Българската прокуратура не посочи името на разследвания, а само, че е първи секретар в посолството на Руската федерация в София. На сайта на посолството се изброяват 9 души с тази дипломатическа длъжност: Андрей Егоров, Павел Жибуртович, Виталий Зелински, Евгений Меркулов, Елена Приходко, Владимир Русяев, Максим Рибкин, Евгений Тюсин и Дмитрий Ярошенко.

Руският сайт obozrevatel.com твърди, позовавайки се на дипломатически източници, че „шпионинът под прикритие“ е Владимир Русяев. Събеседници на изданието казали, че длъжността му по традиция „се падала“ на руското военно разузнаване  - ГРУ на Генщаба. И че Русяев сменил друг човек на ГРУ – Александър Горенков.

Освен това Русяев не криел особено ведомствената си принадлежност на приемите в посолствата на приятелски на Русия страни, където съвършено случайно „се трудели“ негови съкурсници от военни вузове, посочва obozrevatel.com.

Изданието не успяло да открие снимка на Русяев, но БНР откри в архива си фотография от присъствието на дипломата на отбелязването на Деня на победата (9 май) в Стара Загора през 2018 г.

Според obozrevatel.com разкриването на Русаев е резултат от общата работа на няколко страни от ЕС, които открили „шпиони под прикритие“ на ГРУ в Европа – заради любовта към използването на български курорти в интерес на вербовъчната работа – особено за хора, притежаващи достъп до класифициране информация. Познаването на ведомствената принадлежност на длъжността, която е заемал Русяев, само улеснило следенето му и документирането на незаконната му дейност, добавя изданието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Напрежението в НС възникна на 1 юни след изказване на депутата Искрен Митев.

Порицание за депутатите Искрен Митев и Костадин Костадинов

Председателството на Народното събрание е наложило мярката "порицание" за депутатите Искрен Митев от "Продължаваме промяната" и Костадин Костадинов от "Възраждане" заради възникналото вчерашно напрежение в пленарната зала. Това обяви председателстващият парламента Кристиан Вигенин от БСП, който заяви, че се е запознал със стенограмата и..

публикувано на 02.06.22 в 09:18
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33