Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципов: Правителствена номинация за главен прокурор щеше да породи още въпроси

Нинова: Борисов е участник в договорката за единствен кандидат за главен прокурор

Каракачанов за избора на Гешев: Както имаше несъгласие, така имаше и съгласие

4
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

БСП уважава решението на президента, той изпълни конституционната си възможност да върне във ВСС решението за избор на Иван Гешев за главен прокурор. Това заяви председателят на партията Корнелия Нинова.

Тя призова лидерите на останалите политически сили да не оказват натиск върху кадровиците на съдебната власт при избора им на обвинител номер 1. Нинова припомни становище на БСП от юли по повод единствената номинация на Иван Гешев за главен прокурор:

"Състезание само с един участник не е истинско състезание. Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов. Казвам, че сме се надявали Борисов да прояви здрав разум и да внесе втора кандидатура, уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост. За нас той е участник в договорката за издигане на един единствен кандидат. БСП в такива уговорки не участва и законът не ни дава право нито да предлагаме, нито по някакъв начин да въздействаме на този процес".

Вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов изрази мнение, че Висшият съдебен съвет ще потвърди решението си за избор на Иван Гешев за нов главен прокурор и не се съгласи с мотива на президента:

"Един от аргументите е, че имало обществено несъгласие. Както имаше несъгласие, така имаше и съгласие".

Политиците да не коментират процедурата

Президентът е упражнил конституционното си правомощие с връщането на процедурата за избора на Иван Гешев и след този акт процедурата трябва да продължи, коментира пред журналисти в Народното събрание Красимир Ципов от ГЕРБ. Той припомни, че съдебната реформа, по която се избира главен прокурор, се е случила с промените в Конституцията и със Закона за съдебната власт, подет от тези, които сега са против новия кандидат за главен прокурор:

„Визирам представители на "Демократична България". Оттук насетне трябва да изчакаме какво ще бъде решението на ВСС. По отношение на това защо правителството не предложи свой кандидат -  това е законова възможност, не е задължение, не е ангажимент на правителството и всички представители на правителството - министърът на правосъдието и премиерът - казаха, че ако бяхме упражнили едно такова правомощие, щяха да възникнат много въпроси. Колкото по-малко политиците приказват по тази процедура, толкова по-добре". 

Депутатът от ДПС Хамид Хамид отказа да коментира по същество решението на президента да върне във ВСС решението за избор на Гешев за главен прокурор. В кулоарите на парламента той обясни:

"Политици, народни представители, политически партии не трябва да коментират това производство, защото от цялата процедура ние сме извън нея. Независимата съдебна система си избира главен прокурор, президентът подписва или не подписва указ. Къде е ролята на народните представители в тази процедура, за да коментирам. Аз съм юрист, но всеки коментар от всеки политик, докато не е завършила тази процедура, е начин на влияние в хода на самата процедура, затова отказвам да коментирам".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проект ще подобрява междуграничното сътрудничество между България и Турция

„Повишаване капацитета на органите по сигурността на общата граница между България и Турция и подобряване на сътрудничеството в борбата срещу нелегалната миграция в областите Бургас, Хасково и Ямбол и областите Одрин и Къркларели“ е съвместен проект, който ще се реализира по европейските програми за трансгранично сътрудничество..

публикувано на 25.08.24 в 17:15
Министър-председателят на Индия Нарендра Моди (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Водят се преговори за втора среща за мир в Украйна

Володимир Зеленски съобщи, че се водят преговори със Саудитска Арабия, Катар, Турция и Швейцария във връзка с втората среща на върха за мир, предаде "Ройтерс". Украинският президент обяви това в разговор с индийски журналисти, публикуван днес в собствената си социална мрежа. Зеленски заяви също, че е казал на индийския премиер Нарендра..

публикувано на 25.08.24 в 16:46

Николай Николов победи в скоростното изкачване на Витоша

Николай Николов победи в скоростното изкачване на Витоша като пробяга разстоянието от НДК до Черни връх за 1 час и 53 минути. В същото време хиляди представители на туристическите дружества от страната участваха в поход до първенеца на Витоша, където се състоя Националният туристически събор.  Близо 300 души стартираха в състезанието "Витоша рън" в 9.00..

публикувано на 25.08.24 в 16:09

Заподозреният за нападението в Солинген е трябвало да бъде екстрадиран в България

Сириецът, заподозрян за извършването на нападението с нож в германския град Солинген, е трябвало да бъде депортиран в България миналата година, предаде ДПА. Полицията в Германия задържа 26-годишен заподозрян за нападението в Солинген Според клаузите на Дъблинското споразумение държавата членка на ЕС, през която търсещият убежище е влязъл на..

публикувано на 25.08.24 в 15:27

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепване на Украинската православна църква

Българският патриарх и митрополит на Софийска митрополия Негово светейшество Даниил призова вярващите в Перник да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинската православна църква. Патриарх Даниил оглави отслужената днес света литургия в пернишкия храм „Св. Иван Рилски”. В проповедта си пред десетките вярващи, дошли в храма,..

публикувано на 25.08.24 в 15:07

Блокада на пътя за Рилския манастир заради безводие в Кочериново

Десетки жители на Община-Кочериново блокираха за повече от час пътя за Рилския манастир при разклона за с. Стоб, протестирайки срещу безводието в района. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано, стигна се обаче до остри пререкария с част от блокиралите пътя.  Местните са гневни, че след като четири денонощия били със..

публикувано на 25.08.24 в 14:41

Хусите поздравиха "Хизбула" за нападението срещу Израел

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси поздравиха ливанската групировка „Хизбула“ за нападението ѝ срещу Израел и отново заплашиха с отмъщение за израелските удари срещу йеменското пристанище Ходейда миналия месец, предаде "Франс прес". „Поздравяваме „Хизбула“ и нейния генерален секретар за голямата и смела атака, извършена от..

публикувано на 25.08.24 в 14:29