Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заев, Вучич и Рама договориха конкретни мерки по „мини Шенген“

| обновено на 10.11.19 в 14:17
4
Денис Звиздич, Александър Вучич, Зоран Заев и Драгица Секулич (от ляво на дясно) на срещата им в Охрид.
Снимка: Правителство на СМ

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев, сръбският президент Александър Вучич и албанският министър-председател Еди Рама договориха на двудневна среща в Охрид конкретни мерки за премахване на пречките за свободно движение на стоки, услуги, капитал и хора между трите държави.

На пресконференция след срещата премиерът на Северна Македония Зоран Заев съобщи, че мерките ще бъдат включени в конкретен план за действие

„Планът за действие предвижда 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата цялостна работа на нашите граници. Той дава възможност за комплексно придвижване с лична карта на гражданите в целия този регион. Създава условия за бърза писта за камионите, които преминават нашите гранични пунктове“, съобщи Зоран Заев. И изрази надежда мерките да подобрят условията на живот на хората в региона.

Сред договорените мерки са още взаимно признаване на дипломите за образование и квалификациите, което да осигури свободно движение на работна ръка, както и унификация на документите за транзит на стоки. Предвижда се чужденците да могат да пътуват без допълнителни визи в страните от инициативата. Задълбочаването на сътрудничеството предвижда и обмен на студенти, съвместни изследователски и развойни проекти, промени в данъчни и финансови закони на трите страни, с цел да не се пречи на свободното движение на капитали.

Към срещата на тримата лидери в Охрид днес се присъединиха Денис Звиздич, председател на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина, и министърът на икономиката на Черна гора Драгица Секулич.

Следващата среща от инициативата, известна като „мини Шенген“ и отворена за други страни от региона, е предвидена за 21 декември в Албания.

Проектът получи тласък, след като лидерите на ЕС, най-вече заради ветото на Франция, отказаха миналия месец да насрочат дата за присъединителни преговори с Албания и Северна Македония.

Вучич доволен от вчерашните разговори

Сръбският президент Вучич заяви в интервю за националната телевизия тази сутрин, че вчерашните разговори със Заев и Рама са били „много добри“. И че първата видима сделка ще бъде по-лесното преминаване през граничния пункт Прешево, а пътуването в Македония и Албания само с лична карта може да се очаква до Нова година.

Тези промени ще повлияят на привличането на преки чуждестранни инвестиции, защото инвеститорите искат стабилност и голям пазар, каза Вучич.

Той посочи, че Прешево е третият по важност пункт за преминаване в Сърбия, а решението да се провежда фитосанитарна инспекция 24 часа на ден ще утрои транзита на камионите от двете страни и ще намали експлоатационните разходи.

Сръбският президент обяви още, че с незначителни промени в закона, едно и също разрешение за работа може да важи и за трите държави.

Трите държави ще могат да създават туристически пътеки заедно, което, добави той, е особено привлекателно за азиатските туристи.

„Очаквам да получа подкрепа за проекта мини Шенген на предстоящата среща с Емануел Макрон в Париж, но и да чуя за новата методология, предложена от френския президент“, заяви сръбският президент Александър Вучич.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци седмично се изхвърлят във Велико Търново

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци, поставени около контейнерите за смет, събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново. За да ограничи нарушенията, общината планира да постави камери за видеонаблюдение около всички 463 точки за изхвърляне на отпадъци, на които са разположени контейнерите.   Всякакъв тип отпадъци се..

публикувано на 12.09.24 в 10:38

Кметът на Варна обяви частично бедствено положение за район "Приморски"

Във връзка с нанесени значителните вреди на пътната инфраструктура и имуществото, нанесени от проливните дъждове през последните 48 часа, кметът на Варна Благомир Коцев издаде заповед, с която обявява частично бедствено положение за район "Приморски", съобщават от общинския пресцентър. По този повод в 11:00 часа днес се свиква Общински щаб за..

публикувано на 12.09.24 в 10:27

Борисов не одобри идеята за отдалечен от партиите експертен премиер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като неработеща идеята на ПП-ДБ за правителство, начело на което да стои максимално отдалечен от партиите и експертен премиер. "Ако лидерите и партиите не предлагаме управление, как ще дойде неутрален човек, ще стъпи на програми, ще избере министри, които никой не познава, и ще започне да управлява с..

публикувано на 12.09.24 в 10:08

Законопроектът за насърчаване на доброволчеството отпадна от програмата на НС

Депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, един от ДПС и 22 независими гласуваха от програмата на Народното събрание да отпадне законопроектът за насърчаване на доброволчеството, внесен от БСП. Искането беше направено от  Калина Константинова от ПП-ДБ с аргумента, че са внесли свой законопроект. Тя  призова всички законодателни инициативи да бъдат обсъждани..

публикувано на 12.09.24 в 09:57
Пожар на о-в Крит.

Гърция: Пожар на о-в Крит, наводнение на Родос

Пожари и наводнения в Гърция. Мащабният пожар на остров Крит,който се запали в близост до хотели и наложи евакуацията на туристи, също е поставен под контрол. Спасиха и манастирите в Атон от бушуващия там пожар. През цялата нощ пожарникари се бореха с огнената стихия на Атон, която заплашваше да достигне до манастири. По въздух се включиха..

публикувано на 12.09.24 в 09:42
Д-р Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и председателят на Българската хотелска асоциация Веселин Данев подписаха меморандум за сътрудничество

Здравните осигуровки да се ползват в СПА курортите с цел превенция на здравето

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм съвместно с Министерството на туризма работят по проект за превенция и включване на България в общоевропейската политика за здраве. Това стана ясно в рамките на Единадесетия годишен конгрес на организацията от думите на неговия председател д-р Сийка Кацарова. Бургас е домакин на 11-ия годишен..

публикувано на 12.09.24 в 09:37

Стачка на белгийското летище Шарлероа

Днес е обявена 24-часова стачка на летище Шарлероа в Белгия. Това е летището в близост до Брюксел, на което кацат и нискобюджетните компании, летящи от София. "Всички полети, заминаващи и пристигащи на летище Шарлероа, са отменени", съобщи директорът по комуникациите на летище Шарлероа Натали Пиерард, съобщава белгийският вестник "Льо..

публикувано на 12.09.24 в 09:34