Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската ВТБ Капитал излиза изцяло от състава на акционерите на "Виваком"

Руската инвестиционна банка ВТБ Капитал излиза изцяло от състава на акционерите на "Виваком". Това се казва в съобщение на банката, цитирано от РБК и Ройтерс. Инвестиционното подразделение на ВТБ е продало целия си дял в българската телекомуникационна компания на "Юнайтед груп" - компанията, която ще бъде новият собственик на мобилния оператор, ако сделката бъде одобрена от регулаторните органи.

ВТБ Капитал направи изявление пред електронното издание Digital TV Europe, че "изцяло деактивира своя дял във "Виваком" като част от сделката за продажба на българския телекомуникационен оператор на "Юнайтед груп". 

ВТБ Капитал, която се присъедини към консорциума VTL за инвестиране във "Виваком" през 2015 година, заяви, че "заедно със своите съинвеститори и новото управление на компанията успяхме значително да увеличат стойността на "Виваком" и да запазим водещите си позиции на българския пазар, което спомогна за генериране на силен интерес към активите на българския телеком".

В изявлението на ВТБ Капитал също така се казва, че придобиването на "Виваком" от "Юнайтед груп" "още веднъж подчертава водещите пазарни позиции на българския оператор и обещаващи перспективи. Уверени сме, че компанията ще продължи своя устойчив растеж при новия собственик".

ВТБ Капитал допълни, че собствената му инвестиция във "Виваком" е "още един пример за успешна сделка с частен капитал в региона“.

Продажбата на "Виваком" бе анонсирана миналата седмица и все още е на предварителен етап. Официално от ВТБ не са коментирали кога се очаква да бъде приключена сделката, както и условията по сделката с "Юнайтед груп".

Ройтерс съобщи за сделката, като се позова на официални съобщения на "Виваком" и лондонския фонд "Би Си Партнърс", който е мажоритарен собственик на "Юнайтед Груп". Източници на агенцията твърдят, че цената на цялата сделка е 1,2 млрд. евро. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26