Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Петкова: Няма случай собственикът да не си получи парите от партидата

Снимка: БГНЕС

"Няма случай, в който парите от партидата да не бъде получена от съответния им собственик". Това увери пред БНР Даниела Петкова от Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. По думите ѝ всички средства по партидите могат да бъдат наследявани.

Първите плащания от допълнителното осигуряване ще са към жените, родени през 1960 г. и които през есента на 2021-ва година ще имат право на втората пенсия. От 2021 г. за втория стълб всички ще могат да избират, но при определени условия, каза Петкова и обясни:

„Пожизнена пенсия, която е няколко вида, разсрочено плащане на натрупаната сума в индивидуалната партида или еднократно възстановяване на цялата натрупана сума. Има обаче условия. Първо, съгласно проектозакона, всяко лице трябва да изчерпи възможността за получаване на пожизнена пенсия. Това е основната воля на държавата, която се вижда в този закон. Ако средствата в партидата достигат за пожизнена пенсия, лицето няма да има избор и ще трябва да получава пожизнена пенсия“. 

Петкова посочи в предаването "Нещо повече", че именно тук е първият риск за дружествата:

„Това е рискът за гаранция на пожизнеността на плащането. Без значение вие колко години ще живеете – и 100, и 110 години да са, със стартиране на изплащането на пожизнена пенсия от втория стълб дружеството поема гаранцията, че ще извършва месечни плащания до края на живота. Изцяло ангажимент на дружеството е да си направи прогнозите и изчисленията“.

По думите ѝ в рамките на проектозакона е предвиден Гаранционен фонд, за да може да се гарантира пожизнеността на плащането на пенсията. В него ще има определени средства, собственост на дружеството, и ако парите от партидата се изчерпат, те трябва да вземат средства от гаранционния си фонд, уточни тя. 

Законът дава възможност на хората да изберат пожизнена пенсия с гарантиран период на изплащане, каза още Петкова и добави, че периодът зависи от желанието на конкретния човек. Ако в рамките на този период, човекът приключи с жизнения си път, до края на гарантирания период парите от неговата партида се получават от неговите наследници, добави тя. 

В случай на разсрочено плащане, това става за възможно най-дълъг период от време, отбеляза Даниела Петкова. По думите ѝ в закона има минимални и максимални размери на единичното плащане.

Ако парите в партидата не достигат и за това, тогава парите се получават накуп, посочи тя и добави:

„Към днешна дата, ако бъде приет законът, всеки, който има в партидата си по-малко от 700 лв., ще си ги получи наведнъж“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22