Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

"Заплатите леко надолу, но депутатските растат", пише "24 часа". Националният статистически институт публикува вчера данни, според които, в края на септември, средната заплата за страната е по-ниска с почти един процент в сравнение с края на юни. В същото време, депутатите и хората във висшето държавно управление са получавали с повече от три процента по-високи възнаграждения.

Държавата за пръв път призна, че две пенсии може да са по-малки от една, пише "Сега" на първата си страница. Засилват се тревогите, че с първите пенсионери ще дойде срив на доверие в системата, допълва вестникът по повод вчерашното обсъждане на бюджета за обществено осигуряване.

Водещото заглавие на "Земя" е "Новите пенсионери след 2021 година са яко ощетени. Държавата призна, че се е провалила с втория стълб на пенсионната система.

"Монитор" информира, че социалният министър Бисер Петков представи три варианта за втората пенсия. Вестникът пише и че Министерството на финансите уверява, че след десет години ще догоним страните с висок стандарт на живот. Става дума за стратегия за развитието ни до 2030 година, в която са предвидени пакет от мерки, сред които повишаване на учителските заплати с 18 на сто.

"Бизнесът притеснен от демографската криза", пише "Труд". На заседание на тристранния съвет е разгледана национална програма за развитие на България с визия за следващото десетилетие. Според представителите на икономиката в програмата са заложени както понижени критерии, така и труднопостижими цели.

"Най-богатата община плаща мизерно на медицинските сестри в яслите", коментира "Сега". Заплатата не е оправдание, но, до голяма степен, обяснява драстичните случаи на издевателства над бебета в София. В Пловдив заплатата е поне 800 лева, очаква се увеличение до 900, докато в София е около 600 лева, пояснява вестникът.

"Дума" излиза с водещо заглавие по темата "Пенсиите ще са под прага на бедността". Става дума за парадокса, че линията на бедност за догодина е по-висока от минималната пенсия според проектобюджета за 2020 година.

"24 часа" коментира вчерашната прогноза за предсрочни избори у нас на изследователското звено на британската група "Икономист". Трима политолози, потърсени от вестника - Димитър Ганев, Васил Тончев и Стойчо Стойчев опровергават подобна прогноза с мотива, че икономиката върви добре и проведените тази година избори са дали тласък на управлението.

13 ноември е Международен ден на незрящите хора, припомня "Телеграф". Азбуката на слепите ще им помага да разгледат 12 икони от Рилския манастир, пише изданието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел присъства на пленарна сесия в Европейския парламент в Страсбург, Франция, 7 октомври 2024 г.

Дебат в Европейския парламент, посветен на годишнината от атаката на "Хамас" в Израел

"Израел няма друг избор" - тази теза бе поддържана от повечето евродепутати по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на годишнината от терористичната атака на "Хамас" срещу държавата и последвалите военни операции на Израел в Газа и Ливан. Тогава бяха отвлечени над 200 души, като повечето от тях все още са в плен.  Светът..

публикувано на 07.10.24 в 22:20
Станислав Стоянов

Станислав Стоянов в ЕП: Шенгенското пространство трябва да бъде реформирано

"Шенгенското пространство е в тежка криза и не отговаря на нуждите по отношение на сигурността", каза евродепутатът Станислав Стоянов от групата "Европа на суверенните нации" по време на дебат в Европейския парламент.  "Шенгенското споразумение трябва да бъде реформирано, за да гарантира сигурността на страните членки и нулева нелегална миграция. Това..

публикувано на 07.10.24 в 22:09
Снимката е илюстративна, архив.

Над 40 ранени при катастрофа с училищен автобус в Северна Ирландия

Повече от 40 души са ранени при катастрофа на двуетажен училищен автобус в Северна Ирландия. Инцидентът е станал в графство Даун, където двуетажният автобус се е преобърнал. На място веднага са пристигнали полицейски коли, линейки и пожарни. По-голяма част от пътниците са ученици от колежа "Странгфорд". Според информация от местната Бърза помощ 43..

публикувано на 07.10.24 в 21:48
Илва Йохансон

Еврокомисар Йохансон отправи призив да бъде одобрено пълноправно членство на София и Букурещ в Шенген

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отправи призив към министрите на вътрешните работи да вземат решение в полза на пълноправното членство на България и Румъния в Шенген. Тя каза това по време на дебат в Европейския парламент, посветен на пространството за свободно движение: "България и Румъния са постигнали повече от очакваното и..

публикувано на 07.10.24 в 21:44
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

И израелското правителство, и "Хамас" обявиха решително, че ще продължат войната

С възпоменателни церемонии, бдения и протести светът отбеляза днес една година от нападението на палестинската групировка "Хамас" в Израел, наречено "Потопът на Ал Акса", при което бяха убити близо 1200 души, а 250 бяха отвлечени. Светът отбелязва с церемонии, бдения и протести година от нападението на "Хамас" срещу Израел При започналата..

публикувано на 07.10.24 в 21:37
Министърът на земеделието д-р Георги Тахов (на снимката) е уверил, че земеделските стопани ще получат цялата предвидена държавна помощ от 325 млн. лева

Земеделските производители остават в протестна готовност, чакат среща с министър Петкова

Заради забавените плащания по втория транш от т.нар. украинска помощ, земеделските производители запазват готовността си за протести. Правителството отпусна 200 млн. лв. от договорените средства, но остават още 125 млн. лв., за които има към момента само уверение от министъра на земеделието и храните Георги Тахов, че ще бъдат изплатени до края на..

публикувано на 07.10.24 в 20:34

Възпоменатална церемония в софийската синагога за годишнината от нападението на "Хамас" срещу Израел

С възпоменателна церемония в централната софийска синагога и призиви за мир беше отбелязана първата годинина от терористичната атака на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел. Инициативата е на организацията на евреите в България "Шалом" и посолството на Израел. Председателката на Народното събрание Рая Назарян, служебни министри,..

обновено на 07.10.24 в 20:28