Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСА „Васил Левски“ обедини балкански спортни университети и факултети за създаване на регионална мрежа

Снимка: НСА

Ректори, заместник-ректори и декани на 12 спортни университети от 8 балкански държави подписаха в НСА Рамково споразумение за сътрудничество между спортните университети и факултети и създаването на регионална мрежа за спортна наука и образование. Към тях ще се присъединят и колегите им от Албания с ден по-късно.

Събитието предшества откриването на Втория международен научен конгрес „Приложни науки в спорта“, съвместно с Първи балкански научен конгрес „Физическо възпитание, спорт, здраве“, което ще бъде  по време на тържественото честване на Деня на Академията – 15 ноември.

Всички участници приветстваха инициативата на спортната Академия и с подписите си под документа сложиха началото на съвместното сътрудничество за създаване на реални условия за развитие на спортната наука и спортно образование на Балканите.

Ректорът, проф. Пенчо Гешев, сподели в приветственото си слово основните мотиви в идеята за създаване на регионалната мрежа и изрази убеждението, че взаимната работа ще издигне на по-високо ниво спортната наука  в региона. „Като първа стъпка на нашето сътрудничество ние предлагаме на ротационен принцип всяка година един от нашите университети да бъде домакин на конгрес, на който да дадем възможност за участие на най-добрите научни експерти, с най-качествените публикации. Следващата важна стъпка е със специални срещи на тези форуми нашите близки и сродни институции да допринесат за разширяването на обмена на студенти и преподаватели“ – допълни проф. Гешев.

Заместник-ректорът по научната и международна дейност на НСА, проф. Татяна Янчева, която е и вицепрезидент на Конгреса, изрази надеждата, че с подписването на споразумението ще се очертаят перспективите за по-задълбочено сътрудничество.

„Надявам се, че със създаването на регионална мрежа за спортно образование и наука, която учредяваме днес, пред нас се очертават нови перспективи и възможности и да покажем, че Балканите не са само проблемна зона. Днес ние доказваме, че Балканите могат да бъдат изключително силни заедно. Ние даваме примера със съвместното провеждане на двата конгреса и се радваме, че обединението е факт“ – допълни проф. Янчева.

В подкрепа на предложението на НСА за провеждане и ротационно домакинство на ежегоден балкански конгрес се направиха веднага заявки за следващите няколко години от Университета в Белград за 2020 г., от Университета в Ниш за 2021 г., от Университета в Риека за 2022 г и Националния университет за физическо възпитание и спорт в Букурещ за 2023 г, когато ще се чества и 100-годишнината на институцията. 

Българските висши училища, подкрепили и подписали Рамковото споразумение за сътрудничество между балканските спортни университети и факултети са: Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германец пое английския национален отбор

Германският специалист Томас Тухел се е съгласил да стане селекционер на националния отбор на Англия, съобщиха английските медии. Според информациите 51-годишния германец вече е подписал договор с Английската футболна асоциация и утре по обед се очаква да бъде представен официално на пресконференция на "Уембли". Последната работа на Тухел беше в..

публикувано на 15.10.24 в 21:54
Никола Илиев (на преден план).

Младежките национали завършиха евроквалификациите с победа

Младежкият национален отбор до 21 години завърши с победа европейските квалификации. Воденият от селекционера Александър Димитров отбор надделя с 1:0 като гост на Израел в последния си мач от квалификационна група D. Никола Илиев вкара единствения гол в мача в началото на второто полувреме и България завърши на трето място в класирането с 15 точки от..

публикувано на 15.10.24 в 21:17

Слави Бинев отчете най- успешната година за олимпийското таекуондо

Председателят на Българската федерация по олимпийско таекуондо (БФТ) Слави Бинев отчете най-успешната година в историята на този спорт в страната на днешното редовно заседание на Управителния съвет на централата. Бинев изтъкна спечелената европейска титла при жените през май в Белград от Кимия Ализаде, която в последствие заслужи и бронз на Игрите в..

публикувано на 15.10.24 в 20:08
Никола Цолов

Никола Цолов най-бърз в първия ден от тестовете в Барселона

Българският пилот Никола Цолов беше най-бърз в първия ден от последните за сезона тестове във Формула 3 на пистата "Барселона-Каталуня". Никола, който и в този тест кара за Кампос, записа най-добро време в сутрешната, а след това и в следобедната сесия. Сутринта Никола оглави класирането с време 1.27.886 минути и стана единственият пилот, който слезе..

публикувано на 15.10.24 в 19:49

Български успехи на европейското по тенис на маса

Българите Йоан Величков и Цветелина Георгиева започнаха с победа в квалификациите на Европейското индивидуално първенство по тенис на маса в Грац (Австрия). Величков надделя в предварителна група 20 при мъжете над поляка Мачей Колоджейчик с 3:0 (11:8, 11:8, 12:10) и утре ще играе решаващ мач за първото място срещу Ивик Нилсен (Гренландия), който..

публикувано на 15.10.24 в 18:43

Алманахът "100 години кану-каяк" - 57 медалисти и над 450 снимки, събрани в над 280 страници

В присъствието на единствения български спортист, спечелил пълен комплект медали от едни Олимпийски игри - Ваня Гешева се проведе софийската премиера на алманаха "100 години кану-каяк" (1924-2024) с автори Николай Кръстев и Ани Дончева, посветен на вековния юбилей на този спорт в България. Алманахът е издание на Българската федерация по кану-каяк...

публикувано на 15.10.24 в 13:40
Димитър Митов

Димитър Митов: Вървим в правилната посока

Вратарят Димитър Митов натрупа вече доста опит във Великобритания, а след мачове в английската Лига 1 дойде ред и на два отбора в Шотландия.  В момента той пази мрежата на Абърдийн, а постепенно от пролетта насам се утвърди в националния отбор като първи избор за поста си. Първият въпрос беше попитан дали утрешният мач със Северна Ирландия може да се..

публикувано на 15.10.24 в 06:45