Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София откриха XXVIII конгрес на Европейския съюз по гимнастика

Конгрес на Европейският съюз по гимнастика
Снимка: БНР

В София започна XXVIII Конгрес на Европейския съюз по гимнастика. В България пристигнаха 180 делегати от 47 страни на Стария континент. Форумът беше открит от президента на европейската централа Фарид Гарибов.

 "Гости сме на държава с големи традиции в гимнастическите спортове. Много популярна е художествената гимнастика. Има изключителни звезди, много медали от олимпийски игри и световни първенства. България има традиции в акробатиката, аеробиката, скоковете на батут. В същото време в страната се организират множество събития във всички дисциплини. София, Пловдив, Варна и Бургас са били домакини на световни и европейски първенства, Световни купи и Чалъндж купи, на различни конгреси и симпозиуми. Това е възможно благодарение на подкрепата на правителството и на нашия голям приятел Красен Кралев", заяви Фарид Гарибов.


Сред официалните гости бяха министрите на туризма и младежта и спорта Николина Ангелкова и Красен Кралев,

"За столицата ни е изключителна привилегия да приеме XXVIII Конгрес на Европейския съюз по гимнастика. Нашата страна винаги е имала специална връзка с голямото гимнастическо семейство. Може би сме една от малкото държави в света, която е приемала състезания от най-висок ранг във всяка една от дисциплините. Надявам се, че в тези два дни за пореден път ще ви демонстрираме прочутото българско гостоприемство. Така, както беше при организирането на световните и европейски първенства по художествена гимнастика, спортна гимнастика, скокове на батут, аеробика и акробатика в последните шест години. Сигурен съм, че ще бъдете отлично приети и по време на предстоящите европейско първенство по художествена гимнастика в родния ми град Варна през 2021 година и Световни купи, които ще бъдат организирани тук. Поздравявам ви за усилията да направите гимнастическите спортове още по-популярни и достъпни за хората", заяви Красен Кралев.

"Искрено вярвам, че след усилената ви работа тук ще имате време да видите красотата на София и големия потенциал на България като туристическа дестинация. Ние използваме тази възможност да сме домакини на такива важни спортни събития, за да ви накараме да посетите България и по време на вашата почивка. Туризмът е важна част от българската икономика и градове като София ще ви покажат не само голямото гостоприемство на българите и нашата страна, но и културното наследство, което сме оставили през вековете. Министерството на туризма и министерството на младежта и спорта ще продължават да подкрепят спортните събития, на които страната ни е домакин, защото спортът е един от посланиците на туризма", заяви Ангелкова.

Поздравление към участниците отправи и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"За нас в София е много важно партньорството, което през последните години осъществяваме с Българската федерация по гимнастика. Заедно развихме възможностите за спорт на открито чрез реализирането на проекти за стрийте фитнес в паркове, градини и междублокови пространства там, където децата, младите хора, хората на София могат да спортуват" обяви Йорданка Фандъкова.

Конгрес на Европейският съюз по гимнастика

Гостите на конгреса са много известни спортисти - олимпийски, световни и европейски шампиони в гимнастическите спортове, като  легендата в спортната ни гимнастика и участник на 6 Олимпиади Йордан Йовчев, който е и един от основните негови организатори

Специално беше присъствието и на друга българскалегенда, но в художествената гимнастика, трикратната ни световна шампионка Мария Гигова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хебър и Ботев (Вр) завършиха 1:1

Хебър и Ботев (Вр) не се победиха

Отборите на Хебър и Ботев (Враца) завършиха 1:1 в среща от 11-ия кръг на футболното ни първенство. Двубоят между двата тима се игра на стадион „Локомотив“ в Пловдив заради продължаващите ремонтни дейности по тревното покритие на стадион „Георги Бенковски“ в Пазарджик. Божидар Пенчев откри резултата за Хебър още в 10-ата минута от пряк..

публикувано на 06.10.24 в 18:39
Ансамбъл (жени)

Четири гимнастички напускат ансамбъл (жени)

Четири гимнастички от женския ансамбъл по художествена гимнастика напускат състава, това заяви в ефира на БНТ президентът на Българската федерация Илиана Раева. Желание да напуснат отбора, който се класира на четвърто място на олимпийските игри в Париж, са изразили Камелия Петрова, Маргарита Василева, Магдалина Миневска и Рейчъл Стоянов. Стоянов все още..

публикувано на 06.10.24 в 13:44
Стефани Стоева

Титла за Стефани Стоева в София, Налбантова е №4 на световното

Стефани Стоева спечели титлата на единично жени на международния турнир по бадминтон в зала "Европа" в София.  На финала тя постигна успех над третата поставена националка Гергана Павлова след обрат с 18:21, 21:15, 21:8 за 56 минути.  Стефани Стоева стигна до трофея след шест поредни победи, след като започна от квалификациите.  По-късно..

публикувано на 06.10.24 в 12:37
Данийл Мадведев

Медведев обърна Арналди и е на осминафинал в Шанхай

Руският тенисист Данийл Мадведев се наложи над италианеца Матео Арналди с 5:7, 6:4, 6:4 в третия кръг на силния тенис турнир в Шанхай от сериите "Мастърс" 1000 с награден фонд от близо 9 милиона долара. На осминафиналите на турнира той очаква победителя от двубоя между гърка Стефанос Циципас и Александър Мюлер от Франция. Мачът между двамата..

публикувано на 06.10.24 в 11:48
Лионел Меси не вкара гол, но Интер спечели

Интер Маями печели, Меси влезе като резерва

Отборът на Интер Маями постигна победа над Торонто с 1:0 с късен гол на Лео Кампана, който засече подаване на уругваеца Луис Суарес с десния крак в 93-ата минута. Това бе осми гол на Кампана за сезона и трети в последните пет мача. Вратарят на Интер - Оскар Устари, направи седем спасявания. Звездата на Интер - Лионел Меси, се появи на терена..

публикувано на 06.10.24 в 10:09
Франческо Баная

Италианeцът Франческо Баная спечели Гран при на Япония

Италианският пилот на Дукати - Франческо Баная, спечели Гран при на Япония по мотоциклетизъм в клас MotoGP, кято остави да себе си лидера в класирането Хорхе Мартин в Дукати-Прамак. Баная доминираше в състезанието, като поведе още малко след старта, като изпревари испанеца Педро Акоста. На трето място завърши друг испанец - шестракратният..

публикувано на 06.10.24 в 09:44
Реал (Мадрид) се наложи над Виляреал с 2:0

Реал надигра Виляреал, но Карвахал се контузи тежко

Отборът на Реал (Мадрид) се наложи над Виляреал с 2:0 в мач от испанската Ла Лига. Уругвайският национал Федерико Валверде откри резултата за домакините след четвърт част игра, като се възползва от асистенция на Лука Модрич.  Винисиус Жуниор затвърди успеха на Реал в 73-ата минута, като този път в ролята на асистент бе голмайсторът на първото..

публикувано на 06.10.24 в 08:53