Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел увеличава глобата за хвърлен фас от 50 на 200 евро

Снимка: БГНЕС

От началото на следващата година глобата за хвърлен фас в Брюксел ще бъде увеличена от 50 на 200 евро, съобщават от кметството на белгийската столица. Службата по чистота на града стартира план, предвиждащ повишаване на информираността сред пушачите, поставяне на градски пепелници, както и проект за утилизация на фасовете чрез джобни пепелници, се казва още в съобщението на службата. Твърдите мерки общинските власти обясняват с факта, че почти една трета от събираните от комуналните служби отпадъци по улиците са именно фасове. За тяхното разлагане са необходими 15 години, освен това съдържат много токсични вещества. От кметството уточняват, че само един фас може да замърси 500 литра вода.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриархът пожелава плодотворна, благодатна и спасителна учебна година

По случай началото на новата учебна година Българският патриарх Даниил се обръща към всички учители, родители и ученици с благопожелания за една плодотворна, благодатна и спасителна учебна година. Окръжното послание на патриарх Даниил ще прозвучи във всички църкви в Софийска епархия след отслужване на водосвета по случай началото на Новата..

публикувано на 16.09.24 в 07:55

Президентът ще участва в откриването на учебната година в 128-о училище в София

Днес от 10 часа президентът Румен Радев ще участва в тържественото откриване на учебната година в 128-о училище "Алберт Айнщайн" в София. Държавният глава ще произнесе слово в рамките на церемонията и по-късно ще проведе среща с ръководството и преподавателския екип на учебното заведение. От 10:30 вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие новата..

публикувано на 16.09.24 в 07:47
Мария Ботева

Засилено полицейско присъствие в районите на училищата

Засилено полицейско присъствие ще има пред училищата в първия учебен ден, припомни комисар Мария Ботева от Пътната полиция: "За да напомним на водачите, че ги контролираме и че не бива да причиняват произшествия. Всеки ден да бъдат внимателни в районите на училищата, през които преминава дори ежедневният им маршрут, да са съобразителни и да не..

публикувано на 16.09.24 в 07:43

Около 720 000 ученици прекрачват училищния праг, 58 хил. са първокласниците

Очаква се около 720 хиляди ученици да прекрачат училищните прагове в днешния първи учебен ден. От тях 58 хиляди са първокласници, предаде репортер на БНР. Вратите си за учениците днес отварят над 2300 училища в страната. На първия учебен ден най-голямо е вълнението сред първокласниците. В някои от учебните заведения ремонтите ще..

публикувано на 16.09.24 в 07:33
Доналд Тръмп

Тръмп: Никога няма да се предам!

Бившият президент Доналд Тръмп е в безопасност след нов опит за убийство.  Агенти от тайните служби са стреляли по мъж в близост до голф игрището "Trump International". ФБР определя инцидента като опит за убийство. Тръмп е играел голф с дългогодишния си приятел и донор Стив Виткоф, когато са се чули изстрели. Втори опит за..

публикувано на 16.09.24 в 07:17

Милена Минчева: Не е толкова трудно да се преподава на тийнейджъри!

"Не е чак толкова трудно да се преподава на тийнейджъри. Зависи от опита на учителя. Работата е много интересна. Поддържа те млад, дава ти различна перспектива" . Това обясни пред БНР Милена Минчева,  28-годишен учител по български език и литература. Тя е работила три години като журналист, а след това решава, че трябва да стане преподавател. В..

публикувано на 16.09.24 в 06:47
Киър Стармър

Миграцията е основната тема на визитата на Киър Стармър в Италия

Британският премиер Киър Стармър ще бъде днес в Италия за обмен на опит за справяне с миграцията, съобщи Би Би Си. Стармър заяви преди първото си официално посещение в Рим, че е заинтересован да научи повече за схемата на Италия за изпращане на мигранти, спасени в морето, в Албания, за да обработи молбите им за убежище.  Британският лидер трябва да се..

публикувано на 16.09.24 в 05:28