Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрий Асланов: Тенденциите за БСП не са положителни

Юрий Асланов
Снимка: БГНЕС

„Тенденциите за БСП не са положителни. Ако тези тенденции се запазят, БСП няма как да спечели следващите парламентарни избори, когато и да са те“. Това заяви пред БНР социологът Юрий Асланов, член на Националния съвет на левицата, след вчерашния съвет на партията.

По думите му това, което разделя членовете, е стилът и начинът на ръководство на партията, липсата на комуникация, прекратената чуваемост за всякакви критики и несъобразяването с алтернативни оценки.

Той очерта тенденциите на отлив на доверие и гласове, както и липса на алтернативност.

„Ако тези тенденции се запазят, БСП или се примирява с това да бъде вечният втори и не се знае докога ще бъде втори играч, или се съгласява вечно да управлява ГЕРБ. Това е недопустимо като начин на мислене. Нужни са много сериозни промени в стила и методите на ръководството, за да може да се върви към единство, а не към разделение… В съзнанието на широката общественост, за съжаление, е образът на БСП като един, ако не окончателно изчерпан, то един изчерпващ се проект – проект, с който хората не свързват бъдещето“, посочи той в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Според него стилът на ръководството е авторитарен:

„Чак до такова състояние на грубо и безпардонно налагане на волята на ръководството не се е стигало досега“.

На тези избори БСП не си постави особено амбициозна цел, отбеляза социологът и обясни:

„В сравнение с 2015 г. са положителни, защото наистина има ръст на гласовете, има пробив в 2-3 областни центъра, има и повече избрани  съветници от БСП. Има основание да се каже, че поставената цел е изпълнена. Като изключим случилото се в София, което привлече много погледи, в страната не се усети някакъв кой знае какъв полъх на промяна. БСП запазва ролята си на втора политическа сила. Това несъмнено е етапно постижение, защото можеше да бъде и по-лошо, можеше да загуби тази си роля“.

По думите му обаче БСП започва да губи характера си на масова партия, с което се е отличавала досега.

Според него сред хората, които критикуват сегашното ръководство на БСП, има и такива, които са изкушени от властта, или са недоволни от това, че са отстранени възможностите им за допир с властта. Има обаче и други хора, които поставят идейната дискусия и ориентацията на партията на първо място, добави той.

Асланов е категоричен, че БСП се нуждае от сериозен преглед на идейното състояние, ориентацията, на автентичността ѝ на лява партия.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Минева

Мила Минева: Малко партии говорят съдържателно, още по-малко - за бъдещето

Много малко от партиите говорят съдържателно, а още по-малко от тях говорят за бъдещето . В момента, в който започнем да се занимаваме с проблемите, които хората имат, които искат да чуят, адресирани от политиците, тогава може би ще имаме и мобилизация за гласуване. Това коментира пред БНР Мила Минева – преподавател в Катедра "Социология"..

публикувано на 04.10.24 в 09:24
АМ

50 години от първата копка на АМ "Хемус"

На 4 октомври 1974 г. започва строителството на АМ „Хемус“. Първа копка прави председателят на Държавния съвет и първи секретар на ЦК на БКП Тодор Живков край село Яна (Софийско). Това е и ден първи изобщо от началото на изграждането на автомагистрални пътища в България. Началото на същинското строителство е предшествано от три години предварителни..

публикувано на 04.10.24 в 08:53
Снимката е илюстративна

Интензивен трафик на някои гранични пунктове с Румъния и Гърция

Интензивен е трафикът на някои гранични пунктове с Румъния и Гърция, показват данните към 6:00 часа тази сутрин на Главната дирекция "Гранична полиция" на МВР. Това съобщи БТА. На границата с Румъния движението е натоварено на ГКПП ''Кардам'' и ГКПП "Дуранкулак" на изход за товарни автомобили. Поради извършване на основен ремонт на българския..

публикувано на 04.10.24 в 08:34

Доц. Боян Хаджиев: Израел няма интерес от ескалация и пряк конфликт с Иран

"За съжаление, светът не е свят на хората, той е свят на геополитиката, на политическия реализъм. Първата жертва е истината. Втората жертва е цивилното население ". Това каза пред БНР доц. Боян Хаджиев, преподавател по международни отношения в УНСС, в коментар за конфликта в Близкия изток. Според него Израел нямат интерес от..

публикувано на 04.10.24 в 08:10

С почти 1000 т повече розово масло е произведено у нас спрямо миналата година

10 335 т розов цвят са произведени у нас тази година, което е с почти 1000 т повече спрямо миналогодишната реколта - отчитат от Консултативният съвет по маслодайна роза. В България има регистрирани близо 3 000 розопроизводители, 53 са дестилериите на розово масло, с годишен капацитет за преработка на повече от 15 000 тона розов цвят...

публикувано на 04.10.24 в 08:09
Весела Банова

Весела Банова: Вече няма деца, на които животът да минава в институция

Развитието на социалните услуги за деца и семейства е едно от постиженията ни в последните десетилетия. Тези социални услуги са многобройни към ден днешен, достъпни за всички родители в страната. Този коментар направи в интервю за БНР психологът Весела Банова, основател на Сдружение "Дете и пространство". Сдружението отбелязва своята..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Цените на петрола се стабилизираха

Цените на петрола на международните пазари се стабилизираха след започналото покачване в отговор на притесненията от задълбочаване на кризата в Близкия изток. На фона на прогнозите за възможния отговор след изстреляните ракети от Иран срещу Израел - котировките на суровия петрол се повишиха с 10 процента. Цената на петрола на..

публикувано на 04.10.24 в 07:47