Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

Бившият вицепремиер и бивш министър  на икономиката и на транспорта Николай Василев коментира в „24 часа“: „Ако искаме висока втора пенсия, вноската за нея трябва да се увеличи“. Пенсионната реформа започна именно в мандата на правителството на НДСВ, в което участваше Василев. В коментара си той подчертава, че  пенсионните фондове се справят добре и доходността им е нараснала след 2010 година.

Коментар по темата предлага и „Труд“. Финансистът Никола Филипов пише, че за да сработи подобна инвестиционна схема като пенсионните частни фондове е необходим времеви хоризонт от 35-40 години, а от началото на пенсионната реформа са изминали по-малко от 20 години.

„24 часа“ предлага интервю с директора на Института за пазарна икономика Красен Станчев, който цитира обективни данни, че сега живеем по-добре отколкото преди 30 години. По повод оповестените вчера цифри от КНСБ за месечната издръжка на живот Станчев пояснява, че ще има проблем, ако половината от доходите ни отиват за храна. Когато заделяме 30 на сто обаче, няма проблем, пояснява той.

„Над седемдесет на сто от семействата са бедни“ е водещото заглавие на „Дума“ като коментар на данните на КНСБ за издръжката на живот. Синдикатите готвят общ национален протест за болничните, опозицията ги подкрепя. Учители и полицаи се включват в недоволството, допълва лявото издание.

За издръжка на човек на месец са нужни 618 рева, пише „Труд“, като се позовава на изчисленията на КНСБ. За София сумата е с 200 лева повече.

В интервю за „Труд“ председателят на Националната биоасоциация Слави Трифонов алармира, че едва 10% от зеленчуците и плодовете на пазара са български. Той обвинява директно бившия министър на земеделието Румен Порожанов, че е съсипал биоземеделието.

По повод нашумелия проблем с това кой да плаща първия ден от отпуска по болест доц. Любен Киров съветва, в интервю за „Монитор“ работодателят да поиска анулиране на болничния лист, ако служителят мами. Доц. Киров е председател на сдружението на общопрактикуващите лекари. Той пояснява, че болничен лист се издава и за заболявания, за които не е нужно домашно лечение и режим, но са опасни при някои професии.

"Иде ли стачка?" пита от първа страница „Земя“. Синдикатите са готови на радикални действия заради болничните за сметка на работещите, пояснява вестникът.

"Голямата смяна на личните документи се задава с хаос и опашки", предупреждава „Сега“ от първа страница. Министерството на вътрешните работи не е подготвено да обработи огромната информация на три милиона и 300 хил. лични карти и паспорти, коментират от опозицията. Догодина трябва да бъдат подменени почти един милион лични карти поради изтичане на срока им, заедно с паспорти, а през 2021 година процедурата ще продължи за нови два милиона документа за самоличност.

Повечето кабелни оператори не плащат за препредаване, съобщава „Монитор“. Киногиганти са поискали правата си от българските кабелни оператори, защото губят по шест милиона лева годишно. За проблема са информирани министерството на културата и „Филмаутор“.

Паметна плоча на покойната оперна прима Гена Димитрова ще има във Виена, информира „Телеграф“. Плочата ще бъде поставена на 14 декември на сградата, където Гена Димитрова е имала жилище в австрийската столица.  Присъстващите ще могат да гледат документалния филм на журналиста Димитър Сотиров, написал и биографична книга за една от най-видните изпълнителки в света през XX век.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел присъства на пленарна сесия в Европейския парламент в Страсбург, Франция, 7 октомври 2024 г.

Дебат в Европейския парламент, посветен на годишнината от атаката на "Хамас" в Израел

"Израел няма друг избор" - тази теза бе поддържана от повечето евродепутати по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на годишнината от терористичната атака на "Хамас" срещу държавата и последвалите военни операции на Израел в Газа и Ливан. Тогава бяха отвлечени над 200 души, като повечето от тях все още са в плен.  Светът..

публикувано на 07.10.24 в 22:20
Станислав Стоянов

Станислав Стоянов в ЕП: Шенгенското пространство трябва да бъде реформирано

"Шенгенското пространство е в тежка криза и не отговаря на нуждите по отношение на сигурността", каза евродепутатът Станислав Стоянов от групата "Европа на суверенните нации" по време на дебат в Европейския парламент.  "Шенгенското споразумение трябва да бъде реформирано, за да гарантира сигурността на страните членки и нулева нелегална миграция. Това..

публикувано на 07.10.24 в 22:09
Снимката е илюстративна, архив.

Над 40 ранени при катастрофа с училищен автобус в Северна Ирландия

Повече от 40 души са ранени при катастрофа на двуетажен училищен автобус в Северна Ирландия. Инцидентът е станал в графство Даун, където двуетажният автобус се е преобърнал. На място веднага са пристигнали полицейски коли, линейки и пожарни. По-голяма част от пътниците са ученици от колежа "Странгфорд". Според информация от местната Бърза помощ 43..

публикувано на 07.10.24 в 21:48
Илва Йохансон

Еврокомисар Йохансон отправи призив да бъде одобрено пълноправно членство на София и Букурещ в Шенген

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отправи призив към министрите на вътрешните работи да вземат решение в полза на пълноправното членство на България и Румъния в Шенген. Тя каза това по време на дебат в Европейския парламент, посветен на пространството за свободно движение: "България и Румъния са постигнали повече от очакваното и..

публикувано на 07.10.24 в 21:44
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

И израелското правителство, и "Хамас" обявиха решително, че ще продължат войната

С възпоменателни церемонии, бдения и протести светът отбеляза днес една година от нападението на палестинската групировка "Хамас" в Израел, наречено "Потопът на Ал Акса", при което бяха убити близо 1200 души, а 250 бяха отвлечени. Светът отбелязва с церемонии, бдения и протести година от нападението на "Хамас" срещу Израел При започналата..

публикувано на 07.10.24 в 21:37
Министърът на земеделието д-р Георги Тахов (на снимката) е уверил, че земеделските стопани ще получат цялата предвидена държавна помощ от 325 млн. лева

Земеделските производители остават в протестна готовност, чакат среща с министър Петкова

Заради забавените плащания по втория транш от т.нар. украинска помощ, земеделските производители запазват готовността си за протести. Правителството отпусна 200 млн. лв. от договорените средства, но остават още 125 млн. лв., за които има към момента само уверение от министъра на земеделието и храните Георги Тахов, че ще бъдат изплатени до края на..

публикувано на 07.10.24 в 20:34

Възпоменатална церемония в софийската синагога за годишнината от нападението на "Хамас" срещу Израел

С възпоменателна церемония в централната софийска синагога и призиви за мир беше отбелязана първата годинина от терористичната атака на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел. Инициативата е на организацията на евреите в България "Шалом" и посолството на Израел. Председателката на Народното събрание Рая Назарян, служебни министри,..

обновено на 07.10.24 в 20:28