Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели: Въпросът за плащането на болничните да бъде обсъден от НСТС

Бизнесът е против задължението да плаща първите три дни болничен

Снимка: БГНЕС

Въпросът за плащането на болничните да бъде обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), настояват четирите национално представени работодателски организации. Това са Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерация на работодателите и индустриалците. Те заявяват, че бизнесът е против задължението да плаща първите три дни болничен.

В същото време Съюзът за стопанска инициатива, който не членува във въпросната асоциация, настоява болничните да бъдат плащани изцяло от държавата, обяви председателят на съюза Гълъбин Гълъбов:

"Всяко отклонение от осигурителното правило, тоест, където осигурителният фонд плаща затова, че хората правят отчисления от своите плащания към държавата, е изкривяване".

КТ "Подкрепа" продължава да настоява работодателят да плаща първите пет дни от отсъствието по болест, заяви вицепрезидентът на синдиката Йоанис Партениотис. Той коментира и лансираната вчера от министър Бисер Петков идея работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината:

"А защо 15, а не 10, а не 20. Трябва да има някаква аргументация. В интерес на истината, колкото вие знаете, толкова и ние знаем".

Все още не е ясно кога ще е заседанието на Тристранния съвет, на което трябва да бъде обсъден въпросът с плащането на болничните и злоупотребите с тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Карта показва местата на безплатните прегледи за рак на маточната шийка

Интерактивна карта на сайта на здравното министерство показва в кои медицински центрове и болници се провеждат безплатните прегледи за рак на маточната шийка, част от скрининговата кампания на държавата през последните три месеца на годината.  Картата е разграфена по области, а след избор на лечебно заведение желаещите трябва да се обадят и да запишат..

публикувано на 15.10.24 в 01:32

Конкурс в Ямбол за Деня на народните будители

  Конкурс за ученици по случай Деня на народните будители 1 ноември беше обявен от  Регионалния исторически музей в Ямбол.  Темата тази година е „Участието на ямболци в борбите за национално  обединение”.   Конкурсът е в три категории - есе, мултимедийна презентация и рисунка. Могат да участват ученици от две възрастови групи - от пети до седми, и от..

публикувано на 15.10.24 в 01:25
Кирил Маричков

Прощаваме се с Кирил Маричков

Днес се прощаваме с Кирил Маричков. Рок легендата почина в петък вечер преди началото на концерт във врачанското село Селановци след инцидент при падане от сцената. Опелото ще от 13 часа в столичния храм „Света София“. Кирил Маричков се отиде от този свят 20 дни преди на навърши 80. Често определян като бунтар и лидер, от групата „Фондацията“, с която..

публикувано на 15.10.24 в 00:47
Бенямин Нетаняху

Нетаняху отново призова мисиите на ООН временно да се изтеглят от Ливан

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли обвиненията, че армията на страната му преднамерено е обстрелвала членове на мироопазващите сили на ООН в Ливан и отново призова мисията на световната организация временно да бъде изтеглена от пограничните райони. Нетаняху увери, че израелската армия стреля само срещу терористи от "Хизбулла" и отправи..

публикувано на 14.10.24 в 22:12
Сергей Скрипал

Сергей Скрипал е убеден, че Путин стои зад отравянето му с "Новичок"

Бившият шпионин Сергей Скрипал е убеден, че руският президент Владимир Путин стои зад план за отравянето му с нервнопаралитичното вещество “Новичок”, стана ясно от дадено показание в навечерието на започващо публично разследване на смъртта на Доун Стърджис, 44-годишна англичанка, случайно попаднала по-късно на изхвърлено шишенце с отровата след..

публикувано на 14.10.24 в 22:05
Върховният представител на ЕС Жозеп Борел по външната политика

Борел: Износът на зърно от Украйна отново е под заплаха

"Износът на зърно от Украйна отново е под заплаха" - това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на Съвет "Външни работи" в Люксембург. "Само днес няколко чужди кораба са ударени от балистични ракети от Русия, тя напада кораби, които плават по създадените коридори от Одеса в Черно море. Не..

публикувано на 14.10.24 в 21:52
Лоран Винатие

Франция настоява за незабавно освобождаване на осъден в Русия френски гражданин

Министерството на външните работи на Франция настоява за незабавно освобождаване на осъдения днес в Русия на 3 години затвор френски гражданин Лоран Винатие. Два ключови съдебни процеса се проведоха днес в Москва 48-годишният служител на швейцарската неправителствена организация "Център за хуманитарен диалог" е бил арестуван в Москва през юни тази..

публикувано на 14.10.24 в 21:47