Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя архивното наследство на България и Румъния от Руско-турската война

Посетителите ще видят любопитни детайли за румънския принос във военните действия

Снимка: Здравка Маслянкова
Документалната изложба „Румънци и българи във войната от 1877-1878 г.” гостува във Велико Търново. Постерите в експозицията включват редки снимки и документи, карти, писма, вестници от архивното наследство на България и Румъния, отразяващи събитията от Руско-турската война. 

Изложбата е подредена в музей “Възраждане и Учредително събрание”. Тя е посветена на националния празник на Република Румъния 1 декември. На 12 постерни табла са представени десетки непознати до днес за широката общественост архивни документи, гравюри и снимки от румънското участие в Руско-турската война от 1877-1878 година.

„Румъния се включва в тази война активно, с 60-хилядна армия, като в края на войната от тази армия 10 000 са жертви и ранени. Точно в тази постерна изложба основно се набляга на участието и военните действия в петмесечната обсада на Плевен, битките, които се водят при Оряхово и Видин. След петмесечната обсада именно Осман паша предава своята сабя на румънските главнокомандващи“, обясни заместник-директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Миглена Петкова.

На 24 април 1877 г. се обявява Руско-турската война. В обстановка на всенароден подем, на 21 май същата година румънският парламент обявява независимостта на Румъния и война на Османската империя. За да бъде призната обявената от Румъния независимост от Османската империя, страната участва в Руско-турската война от 1877-1878 г. като съюзник на Русия. За първи път пред широката общественост Държавният архив в Букурещ показва телеграмата за включване на Румъния във войната.

Документ от изложбата „Румънци и българи във войната от 1877-1878 година”

„Това, което е любопитно и което се показва за първи път, е кореспонденцията между румънския крал Карл Първи и великия руски княз Николай Николаевич, в която руското главнокомандване търси помощ от румънския крал, помощ в тази обсада на Плевен. Мога да кажа, че телеграмата е на френски език, но това, което съдържа, ще бъде представено точно на самата изложба. Изложбата показва другата страна на войната, по-скоро румънската гледна точка от страна на главнокомандващите, от страна на водените различни маневри и боеве, но също така и на чисто човешкото измерение на войната - военните лагери от една страна, от друга страна - медицинските лагери, които са разположени не само на територията на България, но и на територията на румънските съюзници, които участват във войната“, допълни Миглена Петкова.

Сред интересните документи е заповедта за преминаване на Дунава. Докато за румънците това е война за утвърждаване на независимостта, то за българите е освободителна, коментира още Миглена Петкова, заместник-директор на Великотърновския исторически музей.

„Един по-нестандартен начин да представи войната. Изложбата ще бъде интересна и заради факта, че всеки посетител може да отдели много време, за да разгледа, да се запознае с документите, тъй като изключително много нови неща ще се представят в нея. Музеят в Гюргево показва румънското участие по отношение на медицинската помощ, която се оказва на ранените войни в тази война. Различни документи и снимки, които до този момент не са показвани на българска територия“.

Организатори на събитието са Регионалният исторически музей във Велико Търново, Асоциация “Еврорегион Данубиус”, Окръжният музей „Теохари Антонеску” в Гюргево в сътрудничество с Националните архиви на Румъния и България. Изложбата ще остане в старата столица до трети март.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Празника на реколтата и сетивата в село Горна Бела речка

Празник на реколтата и сетивата в село Горна Бела речка

Задуха вятър, заваля дъжд и стана студено. Есента е тук и ни напомня за себе си с промяната във времето, с падането на листата, с есенните плодове и зеленчуци. Цветно, красиво и уютно. Поемаме в посока Северозападна България. Пътят до там е час и четиресет минути от столицата и само на половин час от Монтана и Враца.  Поканени сме на Празника на..

публикувано на 06.10.24 в 17:22

Къде бабите учат внуците на плетки, а те тях на социални мрежи?

Във великотърновското село Леденик бабите започват да учат внуците на плетки, бродерия и кулинария, а децата ще въведат възрастните в света на компютрите и социалните мрежи. Опитът на зрелостта и стремежът за любопитство на младостта се събират от сдружението "Европейско развитие за село Леденик". Първите занимания са тази събота..

публикувано на 05.10.24 в 10:05

Как се прави кулинарният специалитет горнооряховско гърне по 150-годишна рецепта?

В Горна Оряховица започна първият фестивал на горнооряховското гърне . Това не е глинен съд, а ястие от телешки жили и заедно с горнооряховския суджук е сред запазените кулинарни емблеми на железничарския град.  Възстановки, дефилета с народни носии, фолклорни концерти и 100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи, ще има..

публикувано на 05.10.24 в 09:25
Музей на невинността в Истанбул, намиращ се в истанбулския квартал Бейоглу

„Няма минута, в която да не мисля за нея“: Музей на невинността в Истанбул

Когато написаните думи оживяват в реални предмети от ежедневието… Добре дошли в Музея на невинността в Истанбул . Мястото разказва историята от едноименния роман на носителя на Нобел за литература Орхан Памук. Още с прекрачването на прага на боядисана в бордо къща в истанбулския квартал Бейоглу, посетителите попадат в света..

публикувано на 04.10.24 в 16:50
Цветана и Николай Милчеви

Цветана и Николай Милчеви: Учителството е изпитание!

"Да си учител е голямо изпитание и голяма мъка!“ – това каза в ефира на "Нощен Хоризонт" учителят, поет и писател Николай Милчев. "Това, което много ми тежеше в училище е формалността", заяви от своя страна Цветана Милчева. Двамата са пенсионирани учители по български език и литература. Николай Милчев е още поет и писател. "Не са много годините,..

публикувано на 04.10.24 в 14:18

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24