Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП-кметът на Русе поздрави СДС за 30-годишнината

сдс лого
Снимка: БГНЕС

30 години от учредителното събрание, с което е основан Съюзът на демократичните сили, бяха отбелязани днес в Русе. Сред гостите на тържеството бяха както основателите на партията, така и техни опоненти от днешния политически спектър.

На 7 декември 1989 година двайсетина русенски ентусиасти, идеалисти и демократи се събират в малка стая в центъра на града, за да основат СДС. Част от тях вече са покойници, а другите, които дойдоха днес на празненството, отдавна са се отказали от политиката.

За да поздрави седесарите, за пръв път пристигна кмет, избран от листата на БСП. Младият Пенчо Милков нямаше възможност да сподели спомени от онова време, но показа пред всички политическа зрялост с присъствието и думите си.

Един от онези двайсетина ентусиасти, основали СДС в града, е отец Стефан Стефанов. Той бе народен представител, активен общественик, а сега свещеник в  храма "Св.Николай Чудотворец".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверяват кандидатите за еврокомисари за потенциален конфликт на интереси

На третия ден от пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург ще се проведе пресконференция на тема "Проверка на потенциален конфликт на интереси на кандидатите за членове на Комисията". Събитието ще води българският евродепутат и председател на комисията по правни въпроси Илхан Кючюк. Той ще информира медиите за процедурните стъпки на..

публикувано на 18.09.24 в 08:37

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е да..

публикувано на 18.09.24 в 08:19

Празник на занаятите във Велико Търново

С шестдневен празник на занаятите във Велико Търново започват тържествата за честване на 116-ата годишнина от обявяването на независимостта. В "Нощ на Самоводската чаршия" ще се включат повече от 80 майстори.   Фестивалът на занаятите представя традиционни и иновативни техники в различни сфери на бита, съчетани с концерти и спектакли. В 13-ото..

публикувано на 18.09.24 в 08:15

Доц. Александър Христов: Спасението е в системните партии

" Картината е тъжна, но очаквана и позната . Не трябва да си мислим, че след всичко, което стана в последните 4 години в държавата, настроенията на хората биха били по-различни".  Това е мнението на доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Пред БНР той отбеляза, че започва залитане в конспиративни теории в..

публикувано на 18.09.24 в 08:04

Изтича срокът за подаване на възражения срещу въвеждане на "чaт ĸoнтpoл"

Днес изтича срокът, в който българските граждани могат да подават възражение по намерението за въвеждане на "чaт ĸoнтpoл" в криптираната комуникация с интернет приложения. Мярката е по инициатива на съвета на Европейския съюз, за да има по-сериозна защита на децата от порнография. Само преди дни пред "Хоризонт" Богомил Шопов от "Електронна..

публикувано на 18.09.24 в 08:03

"Варошлийски вечери" в Ловеч за 12-и път

Регионалният исторически музей в Ловеч организира за 12-и път двудневния празник "Варошлийски вечери“, посветен на традициите на стария квартал "Вароша“. "Варошлийски вечери“ се откриват от 17.30 ч. с   изложбата "Сокйни шевици“, експонирана в Художествената галерия, поясни Елена Георгиева, главен уредник в Регионалния музей и автор на изложбата и..

публикувано на 18.09.24 в 07:47
Болницата на Американския университет в Бейрут, 17 септември 2024 г.

"Хизбула" обвини Израел за смъртоносния инцидент с експлодирали пейджъри в Ливан

Тайванската компания Gold Apollo отрече да е произвела пейджърите, които се взривиха вчера в Ливан. Според някои информации в устройствата е имало експлозиви, детонирани дистанционно в координирана операция. Най-малко девет души загинаха, а ранените са близо 3000. От Пентагона заявиха, че Съединените щати не са свързани по никакъв начин с..

публикувано на 18.09.24 в 07:44