Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Желязков иска нов закон за движение по пътищата

97% от катастрофите се дължат на поведението на шофьорите, сочат данни на МВР

Министрите Росен Желязков и Младен Маринов на конференция за пътна безопасност.
Снимка: БГНЕС, архив

Трябва да бъде приет нов закон за движение по пътищата, заяви министърът на транспорта Росен Желязков на дискусия за пътната безопасност. Според МВР 97 процента от катастрофите се дължат на поведението на шофьорите.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че в момента се отдава сериозно внимание на контрола по пътищата у нас.

Новият закон за движение по пътищата трябва да бъде приет в рамките на този парламент, стана ясно още на дискусията.

Транспортният министър Росен Желязков допълни, че изпълнителната власт трябва да го подготви и да набележи целите, сроковете за тях и да поеме ангажимент за тяхното уреждане.

От своя страна председателят на Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата Малина Крумова обясни, че според нея след седми клас трябва да бъде въведен изпит, който да проверява знанията на подрастващите по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Божанов - Нотариуса

Комисията "Нотариуса" ще изготви доклад за дейността си

Временната комисия, която беше създадена, за да установи всички факти и обстоятелства за дейността около групите на Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото реши да се преустановят изслушванията в комисията и да се премине към изготвянето на доклад за дейността ѝ.  Документът трябва да бъде представен до две седмици. Депутатът от "Възраждане"..

публикувано на 12.09.24 в 17:02

ЦИК остави без разглеждане всички заявления на двете крила на ДПС

Централната избирателна комисия реши да остави без разглеждане всички заявления, подадени от двете крила на ДПС във връзка с излизането или оставането на партията в състава на коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“. ЦИК разглежда две нови заявления от двете крила на ДПС Решението беше покрепено от 12 от членовете на ЦИК, двама бяха..

публикувано на 12.09.24 в 16:51

На първо четене в комисия: Да се отложат новите правила за такса смет

Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на първо четене предложението на ГЕРБ да се отложи с една година новият механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци на принципа: "Замърсителят плаща".  Промените в Закона за местните данъци и такси трябва да влязат в сила от 1-ви януари 2025 година и ако бъдат отложени, България ще подлежи на..

публикувано на 12.09.24 в 16:13

В ЦИК е получено писмо от министър Карадимов с предложения за провеждането на машинния вот

В Централната избирателна комисия е получено писмо от министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов относно предложения за подобряване на правилата и процедурите по гарантиране на провеждането на прозрачен, демократичен и добре организиран машинен вот - това обяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.  Тя допълни, че за изпращането на това..

публикувано на 12.09.24 в 16:08
Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер

Германия възстановява контрола по сухопътните си граници

Германският вътрешен министър Нанси Фезер настоява за реформи на Дъблинското споразумение за миграцията. В писмо до ЕС тя оповестява официално връщането от понеделник на контрола по сухопътните граници на Федералната република. Германия е принудена да затегне контрола по границите си заради претоварване на общините и нарасналата опасност от нови..

публикувано на 12.09.24 в 16:02

ВАС отхвърли жалбата на "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за изборите

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на коалицията около Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за участие в изборите на 27 октомври.  От прессъобщение, разпространено от пресцентъра на съда, става ясно, че решението, което е окончателно, е мотивирано с определението от..

публикувано на 12.09.24 в 15:52
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Независимостта на ЕЦБ от политиката трябва да се върне, делът на еврото падна

Еврото, като дял от валутните резерви в световен план беше стигнало почти 25%, днес е 19%, защото всички се притесняват, че Европа може геополитически, заради някакво решение, да ви замрази парите. Цялото това нещо е опасно, то руши Европа и тя действително не е конкуретоспособна. Това предупреди финансистът Кузман Илиев, създател на..

публикувано на 12.09.24 в 15:49