Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старческият дом „Венета Ботева“ във Велико Търново - 134 съдби под един покрив

Старческият дом „Венета Ботева“ във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Старческият дом „Венета Ботева“ във Велико Търново е събрал 134 житейски истории и съдби под един покрив. Работници, учители, икономисти тъгуват за младините си, улисани в новите занимания на ежедневието и мечтите за достойни старини. Възрастните хора разнообразяват живота си с танци, игра на шах, занимания по интереси и работа в творческите ателиета. 

Пъстър свят и шарени съдби са събрани на едно място в дома. По празниците беловласите жени и мъже също се забавляват, но и правят своя житейски отчет на времената, които за тях вече са история, и на онова, което предстои. 85-годишната икономистка Пенка Димитрова е една от най-дейните участници в живота на дома:

„Най-много се гордея с децата си, имам дъщери, имам внуци, пет-шест правнуци. Аз съм икономист, плановик. Днес икономическото развитие на България е съвсем по нов начин. Тогава много се изискваше, много се държеше на стотинката на разходите, а сега някои от хората са по-добре финансово. За плановото стопанство преди и пазарната икономика днес трябва да има плановост. Както всеки в къщи си прави плана дали нещо трябва да вземе, ще има ли повече пари за други нужди, плановото е по-добро. Без план човек не може никъде“. 

През 2020 година бившата полицайка Миланка Денева чака внучката от Чикаго и внукът от Виетнам: 

„Днес редът не е на ниво, ако можех отново да изживея живота си, отново щях да работя за безопасността на обществото“, споделя 82-годишната жена, работила в несъществуващата вече служба „Сигнално-охранителна дейност“ в МВР:

Старческият дом „Венета Ботева“ във Велико Търново„Нямаше такива престъпления и много се обръщаше внимание тогава и нямаше това разхищение. Сега животът е по-несигурен, защото всичко е разпуснато, никой на никого не обръща внимание. Всеки казва: „Аз съм!“ и това е. Много е трудна сега работата на полицаите, аз съм излизала да си говоря с момчетата. Ако трябваше отново да изживея живота си, пак ще бъде полицайка и ще бъда, както бях в миналото време. Полицията тогава много държеше, много строга и имаха страх хората от полицията. Сега не се вземат достатъчно мерки, не зная защо, няма кой да обръща внимание ли, всеки гледа себе си“.

Асен Тонев е на 88 години и е един от най-големите веселяци в дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново. Бившият работник днес малко тъгува за младостта, удовлетворен е от живота си и се е отдал на тънкостите на шахматната игра:

Всичко съм постигнал - семейство, деца, правнуци. Добре съм в старческия дом. Занимаваме се с игри – карти, шах, табла. Младостта ми липсва, защото по-хубаво е да си млад, от колкото да си възрастен, колкото откачим, това ще бъде, защото ние вече сме на залез слънце. На младите пожелавам здраве, младежки живот, щастие, бъдеще“.

Бедно детство, парцалена кукла и сълзите на роднините по загубените близки във Втората световна война са спомените, които изплуват у 82-годишната бивша работничка в ламелния завод Иванка Димитрова:

„Имаше война, моите роднини, лели ни имат синове във войната, плачеха, друго не си спомням. На Коледа колехме прасенцата, събираме се родът, хапвахме, сръбвахме. Нямаше подаръци, аз не съм ходила на детска градина, нямаше тогава детска градина. У дома имах парцалена кукла. Майка има работа, самичка, много не се е занимавала с нас. С приятелките в старческия дом си говорим къде сме ходили, как сме прекарали, да мога да се движа. Те тук ми шетат, затова съм дошла и съм доволна много, че са направили такъв дом за старите хора“.

Старческият дом „Венета Ботева“ във Велико Търново

За да им е по-добре на старите хора, и тази година в дома във Велико Търново сбъднаха мечтите на някои от тях, а те са простички – разходка, почивка, шахматен турнир, разказва директорът на старческия дом Зорица Радловска: 

„За един от домуващите, който не може да си позволи и никога не е ходил на почивка, ние сме осигурили почивка на море пет дена в Китен. За две от жените в трудотерапията сме осигурили цялостен масаж, за да могат те да релаксират. Имаме гости от шахматния клуб, които ще организират за нашите домуващи турнир, който ще е на международно ниво“. 

Да е здраве и по-често да се виждат с близките си, е единственото нещо, което си пожелават за Рождество и Нова година мъжете и жените от старческия дом „Венета Ботева“:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда през следващите пет години в „редакционно и търговско обновяване“ на „Обзървър“.  Tortoise Media бе..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до цистерните с гориво, уточняват противопожарните служби. Рафинерията се намира на 70 км югозападно от..

публикувано на 18.09.24 в 03:24

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за зависимостта си от „благотворителя“ Си Дзинпин.  Генералният секретар на блока посочи, че президентът Путин..

публикувано на 18.09.24 в 02:53

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05