Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сърбиягаз" съобщи:

Сърбия е изградила своята част от газопровода "Турски поток"

Снимка: TurkStream

Приключи полагането на тръбите в сръбския участък от газопровода "Турски поток", съобщи ТАСС, като се позова на генералния директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович, предаде БТА.

Със задоволство можем да констатираме, че Сърбия е изпълнила своята част от работата, когато става дума за полагането на тръбите, по участъка от интерконектора "границата на България - границата на Унгария". Работата е приключила, заяви днес пред националната сръбска телевизия Ер Те Ес Баятович.

Нашите съветници казаха, че сме били три пъти по ефективни при изграждането на този проект от водещи европейски компании, изтъкна директорът на "Сърбиягаз" пред Ер Те Ес.

По думите му има някои проблеми при работата по "Турски поток" в България.

Целият газопровод в България и това, което трябва да свършат унгарците, трябва да бъде готово до края на 2020 година. Ако българите работят по-бързо, нещата ще се случат в срок, отбеляза Баятович.

По думите му всички капацитети на "Турски поток" са изцяло разпродадени. Това означава, че проектът е търговски. Източна Европа е гладна за газопроводи и не трябва на това да се пречи политически, допълни Баятович.

Турски потокПланира се сръбският участък на "Турски поток" да започва в град Зайчар, на границата с България, и да пресече границата с Унгария близо до град Хоргош, отбелязва ТАСС. Входната мощност се очаква да бъде 13,88 милиона кубически метра газ на ден, а изходната - около 10 милиона кубически метра.

Строителството на сръбския участък от газопровода "Турски поток" от границата на България до границата с Унгария е извършено за рекордно кратко време, отбелязва ТАСС. Освен това подводният участък на газопровода под река Дунав в Сърбия е поставил нов европейски рекорд за дължина на подводен участък -1402 метра, като е трети в света.

Проектът "Турски поток" предвижда изграждането на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и до границата с Гърция. Първата тръба ще снабдява с газ турския пазар, а втората - страните от Южна и Югоизточна Европа. 

"Газпром" разглежда като потенциални пазари Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария, припомня ТАСС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре започва Нобеловата седмица на носителите на най-престижните научни призове

Утре, в деня на годишнината на нахлуването на "Хамас" в Южен Израел, с което започна година на кръвопролития и война в Близкия Изток, започва т.нар. Нобелова седмица, по време на която ще бъдат оповестени носителите на най-престижните научни призове в 6 категории, които да предложат оптимизъм насред световните кризи. Според експерти е трудно да..

публикувано на 06.10.24 в 21:48

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина жена, други двама са в тежко състояние

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина 55-годишна жена, а двама са в тежко състояние, настанени в ямболската болница.   Сигналът за инцидента на 278 км на магистралата в посока София,   е подаден около 16.00 часа, съобщиха от полицията в Ямбол. Лекият автомобил е напуснал пътното платно в дясно по посока на..

публикувано на 06.10.24 в 21:30

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за американската зелена индустрия. Вашингтон обмисля да наложи допълнителни мита на вноса на соларни..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на партията. По последни социологически проучвания реално социалистите са водеща опозиционна партия в..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хората над 60-65 години, уточни директорът на здравната..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на дейност в мозъка ни, който е резултат от това как са свързани мозъчните ни клетки, обяснява..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в..

публикувано на 06.10.24 в 20:14