Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Иванов: ВиК отрасълът не трябва да се централизира изцяло

Иван Иванов
Снимка: Ани Петрова

„На места държавните ВиК дружества се справят много добре, на други – много зле. Ако има някаква централизирана шапка, която да уточнява основните процеси на работа навсякъде, може би ще се постигнат добри резултати. Но знаем и примери с холдингови дружества, които не водят до добри резултати“. Това коментира пред БНР инж. Иван Иванов, председател на Управителния съвет на Българската асоциация по водите, относно идеята на премиера Бойко Борисов всички ВиК дружества да бъдат под шапката на държавата. 

Отрасълът има регионален характер, подчерта той и изказа мнение, че не би трябвало да се централизира изцяло:

„Трябва да оставим възможност на кметовете да слагат и те условията на масата за тези услуги“.  

Според него дълги години проблемите са били игнорирани с идеята, че България е богата на водни ресурси, а водата си тече. След случая „Перник“ обаче инж. Иванов прави изводите:

„Климатичните изменения са факт. Те водят до периоди на безводия. Респективно ние не можем да си позволим да пилеем водните ресурси, както досега с 60% загуби по водоснабдителните системи. Вторият извод е, че ние не сме подготвени за подобни кризисни ситуации, въпреки множеството документи, които се готвят и са в сила. Ние като че ли пак сме игнорирали този проблем, който е във фокуса на държавите в Европа. Трябва да мислим вече в друг контекст, именно изменящия се климат и необходимостта да съхраняваме и използваме рационално водния си ресурс“.

Управлението на едно ВиК дружество не е проста работа, подчерта специалистът. По думите му проблемите в сектора не може да се решават от днес за утре, а трябва системна работа.

Трябва да се осъзнае, че без пари не могат да се постигат добри резултати, както и без мотивирани хора за работа, категоричен е инж. Иванов. Според него заплащането на ВиК дружествата е срамно ниско и много трудно се задържа експертен персонал.

Според инж. Иванов трябва да се помисли върху структурата на ценообразуването на водата, скритите вътрешни данъци и т.н., за да се прецени каква част отива в реални инвестиции и подобрения на услугата. По думите му голяма част от цената сега отива по различно предназначение.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Идентифицирани са четирима от загиналите при потъването на яхтата край Палермо

Идентифицирани са четирима от от изчезналите при потъването на ветроходната суперяхта "Bayesian" в морския участък край Палермо. Нейният собственик -  английският предприемач Майк Линч, е също сред издирваните. Плавателният съд потъна в резултат на торнадо в понеделник сутринта. На борда му имаше 22 души, от които бяха спасени 15...

публикувано на 22.08.24 в 05:12
Ивет Купър, министър на вътрешните работи на Великобритания

Британското министерство на вътрешните работи оповести нови мерки за справяне с нелегалната миграция

Британското министерство на вътрешните работи (Хоум офис) очерта планове за справяне с нелегалната имиграция, включително ангажиране на 100 нови служители на разузнаването за разбиване на бандите за трафик на хора. Министрите от Хоум офис обещаха „голям скок“ на полетите за връщане на неуспешно потърсили убежище лица и други без право да бъдат в..

публикувано на 21.08.24 в 21:06

Пореден протест срещу ремонтите на ул. "Опълченска" в София

Десетки жители на столичния район "Възраждане" излязоха на пореден протест срещу ремонтните дейности на ул. "Опълченска". Повече от месец хората изразяват недоволство от обявеното изсичане на дърветата заради предстоящото разширение на пътното платно. Протестиращите се отправиха на шествие като за кратко блокираха ключови кръстовища в района Позицията на..

публикувано на 21.08.24 в 20:36

Протест блокира за кратко Орлов мост в столицата

Орлов мост в столицата е блокиран в знак на протест срещу вътрешния министър Калин Стоянов. Акцията, организирана от сдружение БОЕЦ, е предупредителна. Движението през кръстовището не беше блокирано изцяло, за автобусите на градския транспорт беше осигурен коридор. Обстановката вече е спокойна.

публикувано на 21.08.24 в 20:15

Протест на БОЕЦ с искане за оставката на министъра на вътрешните работи

Протест с искане на оставката на служебния министър на вътрешното министерство Калин Стоянов се провежда пред МВР. Организатор на проявата е сдружение БОЕЦ. "Вдигнатият юмрук? - Това е демонстрацията на Пеевски през юмрука на Калин Стоянов, че той владее цялата държава и че той е господарят. Това е посланието, което Пеевски отправя към всички ни. А Калин..

публикувано на 21.08.24 в 19:29

Нападение с нож в софийска аптека

57-годишен криминално проявен нападна и намушка с нож служител в аптека на булевард "Шипченски проход" в София. След светкавични действия на Първо районно управление на СДВР нападателят е задържан. Нападението е станало след скандал между двамата. Нападателят с множество криминални регистрации, осъждан и е лежал ефективни присъди. От..

публикувано на 21.08.24 в 18:44
Снимката е илюстративна

Не е започнал ремонтът на водохващането за три кюстендилси села в частично бедствено положение

Още не започва ремонтът на водохващането "Робовица" заради което в три села в Кюстендилско беше обявено частично бедствено положение от 1 юли, което още е в сила. Засегнати са селата: Мурсалево, община Кочериново, Слатино, община Бобошево, и Смочево, община Рила.  Падналият дъжд вчера и днес само частично е подобрил ситуацията с водоподаването,..

публикувано на 21.08.24 в 18:38