Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва прокурорска проверка в Дома за хора с деменция в село Горско Косово

Кметът на Сухиндол: За болните в дома в Горско Косово се полагат нужните грижи

| обновено на 02.01.20 в 20:06
6
Снимка: Здравка Маслянкова

Окръжната прокуратура във Велико Търново започва проверка в Дома за хора с деменция в село Горско Косово, община Сухиндол. Държавното обвинение се самосезира за нарушения в дома, открити при проверката на екипа на омбудсмана в края на миналата година, в резултат на която Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев.

Омбудсманът сезира главния прокурор за 24 смъртни случая през миналата година в дома в Горско Косово, а в сигнала, чрез който се настоява за прокурорска проверка, се посочва, че условията за живот на 57-те домуващи са изключително лоши.

Окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов заяви, че 

ако бъдат открити нарушения, които представляват престъпления, ще бъде образувано досъдебно производство и ще се търси наказателна отговорност 

на виновните длъжностни лица. Ако прокурорската проверка не открие данни за престъпление, ще бъдат дадени препоръки за отстраняване на нередностите, открити от екипа на омбудсмана.

Ръководството на дома отрича нарушения, с изключение на старата база.

Директорката Вера Дукова  обясни, че в бюджета за тази година, осигурен от стандарта за издръжка от Социалното министерство, е предвиден ремонт на санитарните възли, столовата, кухнята и пералните помещения. Парите от стандарта не стигат за издръжка и на годишна база Община Сухиндол дофинансира с 10 до 15 хиляди лева, посочи Дукова.

За болните в Дома за възрастни хора с деменция в село Горско Косово се полагат нужните грижи, а община Сухиндол няма средства за разширение на дома и подобряване на санитарно-битовите условия. Това заяви за БНР кметът Пламен Чернев. 

Кметът на Сухиндол Пламен Чернев и директорката на дома Вера Дукова обясниха за БНР високата смъртност с лошото здравословно състояние на хората.

През декември миналата година екип на омбудсмана е направил изненадваща проверка в Дома за хора с деменция в село Горско Косово, като констатира лоши санитарно-битови условия и липса на денонощна медицинска грижа, както и че домуващите са отделени от персонала с решетка. „Тези констатации не са верни“, коментира директорът на дома Вера Дукова:

„Аз не съм съгласна с констатациите на органите на омбудсмана. Смятам, че каквото е по нашите възможности, обгрижването на хората е направено. Имаме 24-часово медицинско присъствие“.

Домът е на 30 години, издръжката на социалната услуга е от държавата, но за сградата се грижи общината. Не е по силите на Община Сухиндол с 3 милиона лева бюджет да вложи близо 2 милиона лева за цялостен ремонт и разширение на дома, за да не живеят по пет-шест болни в една стая, посочи кметът Пламен Чернев:

„В никакъв случай не можем да кажем, че това е второ Могилино. Имайки предвид, че това е функция на държавата  - да се грижи за тези хора, които цял живот са градили тази държава, смятаме, че ние сме си свършили работата“. 

Пламен ЧерневДиректорката на дома и кметът на Сухиндол са категорични, че 

не са нарушени човешките права и няма унизително отношение към хората в Дома с деменция,

както се посочва в сигнала на омбудсмана до главния прокурор.

Близо един милион лева са нужни за разширение и подобряване на дома, коментира още Пламен Чернев. За смъртните случаи той заяви, че са в резултат на тежкото здравословно състояние на домуващите.

„Високото ниво на смъртност се получава по само един-единствен факт - че хората, които биват настанявани със заповед на Агенцията за социално подпомагане по искане на техните роднини, са в почти насипно състояние. Хората са на много години и в много лошо здравословно състояние. Не са скотски условията на живот. Условията на живот са нормални и отговарят на изискванията, които и министерството, и Агенцията за социално подпомагане, са дали за съществуването и работата на този дом. Един голям ремонт за разширение и модернизиране струва десетки хиляди лева, да не казвам над един милион“, изтъкна кметът на Сухиндол.

Междувременно социалният министър Деница Сачева обяви, че Министерството на труда и социалната политика започва проверка по случая.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Джо Байдън подготвя пакет оръжейна помощ за Украйна в размер на 375 милиона долара

Съединените щати подготвят пакет военна помощ за Украйна в размер на 375 милиона долара, нарушавайки продължилата месеци тенденция към по-малки пакети за Киев за военните му операции срещу Русия, заявиха за Ройтерс двама американски служители. Последният пакет идва в решаващ момент от войната, тъй като Русия се опитва да унищожи енергийната..

публикувано на 20.09.24 в 21:28

Иранското посолство в Ливан осъди нападението на Израел срещу Бейрут

Иранското посолство в Ливан осъди нападението на Израел срещу Бейрут в петък, което доведе до най-малко 12 убити и 66 други ранени. Най-малко 12 убити и десетки ранени при израелския въздушен удар срещу Бейрут "Ние осъждаме най-категорично израелската лудост и арогантност, които преминаха всички граници, като се насочиха към жилищни..

публикувано на 20.09.24 в 21:19

Планинските спасители осигуряват постоянно дежурство през почивните дни на Седемте рилски езера

Планинските спасители ще осигурят постоянно дежурство на Седемте рилски езера през почивните дни до вторник заради очаквания наплив от туристи и планинари, казаха за БНР от отряда в Дупница. От това лято спасителната служба има и своя вече оборудвана база на циркуса, което съкращава доста времето при акциите в планината при възникнала..

публикувано на 20.09.24 в 20:27

АПИ с обществена поръчка за 600 хил. лв. за укрепването на участък от пътя между две берковски села

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за 600 000   лева за укрепването на участък от 70 метра от път между берковските села Замфирово и Пърличево. От 2017 г. отсечката е в лошо състояние Обществената поръчка е за избор на изпълнител за изготвяне на технически проект и строителство за възстановяването и укрепването..

публикувано на 20.09.24 в 20:23
Сливенски митрополит Арсений

Митрополит Арсений: В Сливенска епархия няма разделение и напрежение

В Сливенска епархия няма разделение и напрежение, обяви новоизбрания Сливенски митрополит Арсений по време на първата среща с медиите в града, в отговор на въпрос на БНР за скандалите около епархийските избори през пролетта. Митрополитът обяви, че започва ремонт на емблематичната за града сграда на митрополията, защото от години не е правен..

публикувано на 20.09.24 в 20:18

Трамвай е блъснал жена в центъра на София

Трамвай е блъснал жена в центъра на София. От МВР уточниха, че инцидентът е станал на улица "Алабин" малко преди 18.00 часа. Жената е около 30 годишна. Откарана е в болница без видими тежки наранявания. Заради инцидента движението на трамваите по ул. "Алабин" беше спряно за кратко, но вече е възстановено.

публикувано на 20.09.24 в 20:11

Вдовицата на майор Терзиев: Ако прокуратурата си беше си свършила работата, може би нямаше да се стигне до инцидента край "Граф Игнатиево"

" Ако не бъдат взети мерки, следващият инцидент във ВВС няма да е след три години, а по-скоро ". Това заяви пред БНР Димитрина Попова, вдовица на загиналия през 2021-ва година пилот на МиГ-29 майор Валентин Терзиев.  Тя отправи призив за оставки във висшето военно ръководство , след като край "Граф Игнатиево" живота си загубиха още двама военни..

публикувано на 20.09.24 в 20:00