Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва прокурорска проверка в Дома за хора с деменция в село Горско Косово

Кметът на Сухиндол: За болните в дома в Горско Косово се полагат нужните грижи

| обновено на 02.01.20 в 20:06
6
Снимка: Здравка Маслянкова

Окръжната прокуратура във Велико Търново започва проверка в Дома за хора с деменция в село Горско Косово, община Сухиндол. Държавното обвинение се самосезира за нарушения в дома, открити при проверката на екипа на омбудсмана в края на миналата година, в резултат на която Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев.

Омбудсманът сезира главния прокурор за 24 смъртни случая през миналата година в дома в Горско Косово, а в сигнала, чрез който се настоява за прокурорска проверка, се посочва, че условията за живот на 57-те домуващи са изключително лоши.

Окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов заяви, че 

ако бъдат открити нарушения, които представляват престъпления, ще бъде образувано досъдебно производство и ще се търси наказателна отговорност 

на виновните длъжностни лица. Ако прокурорската проверка не открие данни за престъпление, ще бъдат дадени препоръки за отстраняване на нередностите, открити от екипа на омбудсмана.

Ръководството на дома отрича нарушения, с изключение на старата база.

Директорката Вера Дукова  обясни, че в бюджета за тази година, осигурен от стандарта за издръжка от Социалното министерство, е предвиден ремонт на санитарните възли, столовата, кухнята и пералните помещения. Парите от стандарта не стигат за издръжка и на годишна база Община Сухиндол дофинансира с 10 до 15 хиляди лева, посочи Дукова.

За болните в Дома за възрастни хора с деменция в село Горско Косово се полагат нужните грижи, а община Сухиндол няма средства за разширение на дома и подобряване на санитарно-битовите условия. Това заяви за БНР кметът Пламен Чернев. 

Кметът на Сухиндол Пламен Чернев и директорката на дома Вера Дукова обясниха за БНР високата смъртност с лошото здравословно състояние на хората.

През декември миналата година екип на омбудсмана е направил изненадваща проверка в Дома за хора с деменция в село Горско Косово, като констатира лоши санитарно-битови условия и липса на денонощна медицинска грижа, както и че домуващите са отделени от персонала с решетка. „Тези констатации не са верни“, коментира директорът на дома Вера Дукова:

„Аз не съм съгласна с констатациите на органите на омбудсмана. Смятам, че каквото е по нашите възможности, обгрижването на хората е направено. Имаме 24-часово медицинско присъствие“.

Домът е на 30 години, издръжката на социалната услуга е от държавата, но за сградата се грижи общината. Не е по силите на Община Сухиндол с 3 милиона лева бюджет да вложи близо 2 милиона лева за цялостен ремонт и разширение на дома, за да не живеят по пет-шест болни в една стая, посочи кметът Пламен Чернев:

„В никакъв случай не можем да кажем, че това е второ Могилино. Имайки предвид, че това е функция на държавата  - да се грижи за тези хора, които цял живот са градили тази държава, смятаме, че ние сме си свършили работата“. 

Пламен ЧерневДиректорката на дома и кметът на Сухиндол са категорични, че 

не са нарушени човешките права и няма унизително отношение към хората в Дома с деменция,

както се посочва в сигнала на омбудсмана до главния прокурор.

Близо един милион лева са нужни за разширение и подобряване на дома, коментира още Пламен Чернев. За смъртните случаи той заяви, че са в резултат на тежкото здравословно състояние на домуващите.

„Високото ниво на смъртност се получава по само един-единствен факт - че хората, които биват настанявани със заповед на Агенцията за социално подпомагане по искане на техните роднини, са в почти насипно състояние. Хората са на много години и в много лошо здравословно състояние. Не са скотски условията на живот. Условията на живот са нормални и отговарят на изискванията, които и министерството, и Агенцията за социално подпомагане, са дали за съществуването и работата на този дом. Един голям ремонт за разширение и модернизиране струва десетки хиляди лева, да не казвам над един милион“, изтъкна кметът на Сухиндол.

Междувременно социалният министър Деница Сачева обяви, че Министерството на труда и социалната политика започва проверка по случая.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: На руския терор можем да се противопоставим само с далекобойни удари

Русия е използвала 128 управляеми бомби срещу Украйна през изминалото денонощие, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Бомбардирани са били Харков и селища в Сумска и Донецка област. Тази нощ Русия извърши нападение с дронове срещу Киев. При удара в Харков е загинала възрастна жена, а повече от 40 души бяха ранени. Руска..

публикувано на 16.09.24 в 08:11

Безплатни консултации за туберкулоза

Безплатни консултации за туберкулоза започват от днес в различни населени места в цялата страна. Кампанията е на здравното министерство и цели да насочи вниманието на хората към рисковете от заразяване с болестта, превенцията и лечението ѝ. У нас диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо дали човек е..

публикувано на 16.09.24 в 08:02

НСТС обсъжда повишаване линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда на днешното си заседание предложението на служебното правителство линията на бедност за 2025 година да стане 638 лева. В сравнение с 2024 година това означава нарастване с малко над 21% или със 112 лева. Бизнесът подкрепя предложения от кабинета размер, а синдикатите искат по-висока..

публикувано на 16.09.24 в 07:59

Патриархът пожелава плодотворна, благодатна и спасителна учебна година

По случай началото на новата учебна година Българският патриарх Даниил се обръща към всички учители, родители и ученици с благопожелания за една плодотворна, благодатна и спасителна учебна година. Окръжното послание на патриарх Даниил ще прозвучи във всички църкви в Софийска епархия след отслужване на водосвета по случай началото на Новата..

публикувано на 16.09.24 в 07:55

Президентът ще участва в откриването на учебната година в 128-о училище в София

Днес от 10 часа президентът Румен Радев ще участва в тържественото откриване на учебната година в 128-о училище "Алберт Айнщайн" в София. Държавният глава ще произнесе слово в рамките на церемонията и по-късно ще проведе среща с ръководството и преподавателския екип на учебното заведение. От 10:30 вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие новата..

публикувано на 16.09.24 в 07:47
Мария Ботева

Засилено полицейско присъствие в районите на училищата

Засилено полицейско присъствие ще има пред училищата в първия учебен ден, припомни комисар Мария Ботева от Пътната полиция: "За да напомним на водачите, че ги контролираме и че не бива да причиняват произшествия. Всеки ден да бъдат внимателни в районите на училищата, през които преминава дори ежедневният им маршрут, да са съобразителни и да не..

публикувано на 16.09.24 в 07:43

Около 720 000 ученици прекрачват училищния праг, 58 хил. са първокласниците

Очаква се около 720 хиляди ученици да прекрачат училищните прагове в днешния първи учебен ден. От тях 58 хиляди са първокласници, предаде репортер на БНР. Вратите си за учениците днес отварят над 2300 училища в страната. На първия учебен ден най-голямо е вълнението сред първокласниците. В някои от учебните заведения ремонтите ще..

публикувано на 16.09.24 в 07:33