Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Огнян Минчев и Страхил Делийски пред БНР

Има ли знаци за позитивно развитие на българския политически процес през 2020 г.

| обновено на 05.01.20 в 14:06
Огнян Минчев и Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

„Проблемът на Перник е първата проява на проблем, който ще има все по-голямо значение за цяла България. От десетилетия пропускаме възможността за една разумна стратегия за ползване на водите. С водите очевидно се правят много злоупотреби – частни ВЕЦ-ове, частни язовири, там няма особен контрол и те се явяват мощен фактор за източване на потенциала от води. Проблемите с водата ще се превърнат в ключови политически проблеми“. Това коментира пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

Според него правителството не е пряко заплашено да приключи мандата си предварително, „очевидно е, че ГЕРБ осъществява изтощено и амортизирано управление и има нарастващи фактори за избухване на неочаквани кризи“.

В предаването „Неделя 150“ политологът Страхил Делийски заяви, че евентуални нови конфигурации в управлението могат да бъдат функция на два основни фактора:

„Единият е свързан с консервативната мотивация на политическия елит да възпроизведе властовата си позиция. В този случай всичко е възможно с оглед на запазване на определен тип властови баланси. На второ място подобни конфигурации ще имат смисъл и легитимност, доколкото са функция на обществени очаквания. Всяка конфигурация ще се сблъсква с все по-нарастващото недоверие в политическия елит“.

По думите на Делийски факторите, които обуславят вътрешния живот на партиите, до голяма степен ще влияят върху поведението им навън:

„Партиите ще се опитват да решават предизвикателствата във вътрешнопартиен план преди всичко. При ГЕРБ е по-проблемно, защото, освен че трябва да решават вътрешнопартийни проблеми, трябва и да управляват… Може би сме стигнали до момента, в който партийните елити си казват, че така повече не може“.

За доц. Минчев няма индикации, че би се появила нова, още по-малко радикална, алтернатива.

„Основният ресурс на управлението на ГЕРБ е липсата на алтернатива“.

Страхил Делийски:

„Политическото представителство не може да отговори на очакванията на огромната част от населението. Всеки разговор за коалиции става разговор за технология на овладяването на властта, а не за технология на демократичен политически процес... Знаците за позитивно развитие на българския политически процес през тази година не са особено много. Процесите по ерозия в доверието към политическата система ще се задълбочат. Търсенето за различен тип политически действия и взаимодействия ще нараства“.

Двамата анализатори коментираха и международната политическа картина.  

„През последното десетилетие настъпи опасна дезинтеграция на международната система в глобалния свят. Процесите са труднопрогнозируеми. От днешна гледна точка изглежда вероятно Доналд Тръмп да получи втори мандат на изборите в САЩ. Що се отнася до новата Европейска комисия - тя едва ли ще притежава този властови ресурс, който да ѝ позволи да направи необходимите реформи в структурата на Европейския съюз, с цел да го укрепи. С напускането на Великобритания, с изхода Ангела Меркер на изхода политическата си кариера, с неовладяната амбиция на Еманюел Макрон да се превърне в нов лидер на ЕС - всичко това са процеси, които не са оптимистични за развитието на Евросъюза. Ние сме заобиколени отвсякъде с нарастваща лавина от кризи. Тази криза ще изисква важни и отговорни решения, както и решителни действия“, заяви доц. Минчев.

Делийски припомни прогнозите за настъпваща финансова криза:

„И е важно този път ЕС как ще реагира. Преди евроизборите много се говореше за преосмисляне на основните договори, върху които се крепи сегашният ЕС, с оглед на усещането, че по този начин той повече не може да функционира ефективно. Не съм оптимист за потенциала на ЕК да влезе в реформистки режим на управление“.

Интервюто с доц. Огнян Минчев и със Страхил Делийски можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Произведения на 25 художници от Монтана са подредени в галерия "Кутловица"

Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана "Есен 2024". Откриването е в 17:30 ч. в галерия "Култовица", съобщиха от дружеството на художниците "Тенец". Ценителите на изкуството могат да видят над 50 творби на 25 творци от Монтана и региона.  Повече от 20 години художниците правят тази традиционна..

публикувано на 01.10.24 в 10:43

Ще гласуват ли заем от 6 милиона лева за градския транспорт в София?

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание на 3 октомври от 10.00 часа. На заседанието ще се разгледа предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София . В доклада детайлно се описват причините за натрупаните задължения на двата наземни транспортни..

публикувано на 01.10.24 в 10:40
Разрушени сгради в квартал Харет Хрейк в южните предградия на Бейрут, след израелски военни удари, Ливан, 29 септември 2024 г.

Д-р Худор Факих: Радикализирането на Израел води до радикализиране и на другата страна

С правителствения "Еърбъс" беше евакуирана първата група българи,желаещи да напуснат Ливан. Това са 89 наши сънародници.  Те бяха посрещнати от служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова. Обсъжда се изпращането и на втори полет..

публикувано на 01.10.24 в 10:40
Весислава Танчева

Весислава Танчева: 8-ите избори са сигурни

8-ите избори са сигурни , изказа мнението си пред БНР Весислава Танчева от Сдружение БОЕЦ.  "Изненадана съм от това в каква степен хората са готови, заради едното усещане за несигурност и евентуално да не ходим на 8-и избори, което според мен е сигурно, да се плъзнат по тази елементарна уловка - в каква степен Делян Пеевски или Бойко Борисов..

публикувано на 01.10.24 в 10:35

Влизат в сила новите изисквания към банките за кредитните стандарти

От днес влизат в сила новите изисквания на БНБ към банките за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти.  От 1 октомври БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни..

публикувано на 01.10.24 в 10:31

Деца, засегнати от конфликта в Ивицата Газа, ще бъдат лекувани в Румъния

Деца, засегнати от конфликта в Ивицата Газа, ще бъдат лекувани в румънски болници, предава Радио Румъния. Северната ни съседка предоставя тази подкрепа след искането за международна помощ от Световната здравна организация чрез Европейския механизъм за гражданска защита. Румънският премиер Марчел Чолаку беше снощи с деца, засегнати от..

публикувано на 01.10.24 в 10:22

В Силистра отбелязват 84 години от възвръщането на Южна Добруджа в България

Силистра днес отбелязва 84-тата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България - след дългогодишна румънска окупация. Силистра е последният от Добруджанските градове, освободени от нея. Първи октомври е знаменателен исторически ден за Силистра. Имало е тридневни тържества. Възторгът на населението е неописуем при..

публикувано на 01.10.24 в 10:06