Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланиците на страните от НАТО обсъждат напрежението в Близкия изток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посланиците на страните от НАТО обсъждат днес в Брюксел напрежението в Близкия изток. То се засили след убийството миналата седмица на иракския генерал Касем Солеймани при американски въздушен удар по летището на Багдад.

Президентът на САЩ Тръмп заплаши Ирак със строги санкции, след като тамошният парламент призова американските военнослужещи да напуснат страната.

Огромно множество запълни центъра на Техеран, за да се поклони пред паметта на генерал Солеймани. Събралите се скандираха "Смърт на Америка", "Смърт на Израел" и призоваха за отмъщение за смъртта на генерала.

САЩ и неговия съюзник Израел ги очакват "черни дни", каза дъщерята на Солеймани Зайнаб.
 
"Тръмп, безумецо, не мисли, че всичко свършва с мъченическата смърт на баща ми".
 
Генерал Солеймани ръководеше иранските военни операции в Близкия изток и беше смятан за терорист от САЩ. 

Новият командир на Бригадите Ал Кудс Есмаил Гаани обеща да изгони Съединените щати от региона. Техеран обяви, че отказва да се придържа към оставащите ангажименти по ядрената сделка със световните сили.

Във връзка с призива от Ирак чуждите военни да напуснат, президентът Тръмп напомни, че американците са изградили военновъздушна база там за милиарди долари.

Заради напрежението в Близкия изток петролът продължи да поскъпва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разследват полицай от РПУ Велинград заради сигнал за сексуално посегателство над непълнолетно момиче

Полицай от РПУ Велинград е бил задържан за 24 часа, заради сигнал, че е упражнил сексуално посегателство над непълнолетно момиче. По случая е образувано досъдебно производство. Веднага след получаването на сигнала, полицейският инспектор е бил задържан от служители на "Дирекция вътрешна сигурност" на МВР със съдействието на полицаи от..

публикувано на 11.10.24 в 18:11
Снимката е от удари в Одеса и е илюстративна

Четвърта руска ракетна атака срещу Одеска област в рамките на последните пет дни

Миналата нощ Русия подложи на нов въздушен удар района на Одеса, украинските власти и партньорите им в Лондон съобщават за неотслабващи атаки на войските ѝ в Донбас. Според сводката на Британското военно разузнаване, публикувана от Министерството на отбраната на Обединеното кралство, руснаците обграждат град Селидове и ще се опитат да го..

публикувано на 11.10.24 в 17:59
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Израел атакува за втори път пост на мироопазващите сили на ООН в Ливан

Израел атакува за втори път пост на мироопазващите сили на ООН в Ливан. Нарастват опасенията и от нови бомбардировки срещу Бейрут, след като при израелска атака снощи в централната част на ливанската столица загинаха 22 души, а близо 120 бяха ранени. Израелски военен булдозер е съборил огражденията на пост на мариоопазващите сили на ООН в..

публикувано на 11.10.24 в 17:41

"Булгаргаз" вдигна наложения запор върху сметка на "Топлофикация София"

"Булгаргаз" ЕАД вдигна наложения запор върху сметка на "Топлофикация София" ЕАД след като двете дружества сключиха извънсъдебно споразумение и "Топлофикация София" извърши частично плащане в размер на 10 млн. лв.  Към момента задълженията на "Топлофикация София" ЕАД към "Булгаргаз" ЕАД са 856 млн. лв. Днес "Булгаргаз" ЕАД изпрати предложение за график..

публикувано на 11.10.24 в 17:16
Христин Стрижлев, Николай Янчовичин и Милен Митев

Програмите на БНР "Хоризонт", "Христо Ботев" и Радио София вече са достъпни в приложението radioplay.bg

Трите програми на БНР - "Хоризонт", "Христо Ботев" и Радио София вече са достъпни в приложението radioplay.bg - най-сваляната българска музикална платформа у нас за 2023 г. Генералният директор на БНР Милен Митев подписа Споразумение с Медиа Корп - Радиоплей. С подписването на договора аудиторията на Българското национално радио се разширява..

публикувано на 11.10.24 в 17:14

Българка на 16 години е убита във Виена

Българка на 16 години е убита във Виена, в квартал, известен с предлагането на платени сексуални услуги, съобщава БГНЕС. За престъплението е заподозрян 45-годишният мъж Инго С., който работи в сферата на финансите, съобщи австрийското издание Nachrichten...

публикувано на 11.10.24 в 16:53
Атанас Илков, вътрешен министър

МВР: Постъпили са близо 140 сигнала за изборни нарушения, в 14 от тях е имало данни за престъпления

Образувани са близо 50 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите. Това съобщи   министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Атанас Илков. Постъпили са близо 140 сигнала, извършени са над 100 проверки, като почти една четвърт от тях са прекратени. В 14 от сигналите е имало данни за престъпления,..

публикувано на 11.10.24 в 16:49