Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще ги има ли върховите технологии в модернизацията на армията

И кога повече млади хора ще изберат военната професия

Снимка: БГНЕС

През февруари Министерството на отбраната очаква предложения по поръчката за дронове за войската. Това се случва малко след като бяха платени новите изтребители и на фона на очакваните тази година проекти за нови кораби и нови машини за пехотата. Дали обаче проектите за модернизация на армията ще вкарат не само нови, но и върхови технологии в оборудването и дали ще привлекат повече млади хора към военната професия при сегашния недостиг на войници?
    

Когато в края на първата година на кампанията за набиране на военни заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев отчете, че има повишаване на интереса към военната професия, той остана предпазлив да обвърже това с обявените проекти за модернизация на армията. Най-голям е интересът към Военновъздушните сили, както и към някои специалности в Сухопътните войски, отбеляза Илиев.

Младите в армията

„За един млад човек романтиката да летиш, да скачаш с парашут - съвсем обяснимо е за 17-18 годишно момче или момиче това да му е по-интересно, да му изглежда по-героично, ако искате“, допълни го военният министър Красимир Каракачанов.

Новото привлича. А новите инвестиции в отбраната изглеждат така: очаква се до три – четири години пилотите да летят на чисто нови самолети, моряците да имат два нови кораба, а пехотата да разполага с най-съвременната бойна техника. Всичко това на обща цена почти 5 милиарда лева. И съпътстващите модерни комуникации, радари и обучение.

Велизар Шаламанов  Снимка: БГНЕС

Според бившия военен министър Велизар Шаламанов, който сега е заместник-директор на Института по информационни и комуникационни технологии при БАН, всичко това България посреща само с изречение в актуализираната стратегия за Национална сигурност. Без изследователска програма в сферата на новите технологии за сигурност и отбрана.

Новите технологии в отбраната

„За да бъдем успешни в тази нова среда, която дава много по-добри възможности, трябва да изградим национален капацитет в сферата на новите технологии в отбраната, а това е нещо, което ни липсва, защото то е ново ниво на развитие в сферата на ръководство и управление. Ние ще получим нови технологии, ако имаме капацитет да ги усвояваме и да ги развиваме“, коментира Шаламанов.

„Говореше се за офсетни програми, свързани с безпилотни летателни апарати. Те трябва да бъдат интегрирани и като управление, и като линии за предаванията на тактически данни, за тяхното изобразяване. Говорим за координационен център – морски. Това означава там да бъдат приложени най-новите технологии за обработка на голям обем от данни. Това изисква нов тип планиране, нов тип управление, свързване с непознати досега области. Връзката армия-наука, връзката армия- индустрия и най-вече връзката България -НАТО, България - Европейския съюз, България - стратегически партньори, от които придобиваме техника“, посочи Велизар Шаламанов.

Ран Гонсали   Снимка: Добромир Видев

В клон на израелската държавна отбранителна компания до Хайфа, д-р Ран Гонсали обяснява дейността на отдела, занимаващ се високите технологии. Фирмата, в която Гонасали е топ мениджър, има интерес в българския проект за Сухопътните войски. Той показва модел на мястото, което е отворено и към знаещи студенти, и към бизнеса и създава продуктите, които по думите му в следващите 20 години ще бъдат необходими на войниците.

„В изследователския център имаме 2500 инженери, техници, програмисти. Те се занимават не само с навигацията на ракетите, електрооптичните системи, но пишем и софтуер за обработка на изображения, компютърно зрение, радари и комуникации, дори изкуствен интелект. Всички тези разработки във фирмата, се правят с подкрепата на правителството на Израел. В последните години ние решихме стратегически да отворим нови места, за да направим и връзката с университетите в страната. Този хъб сега обединява около 350 учени специалисти, един своеобразен Google“, изтъква Ран Гонсали.

Експериментална наука

„И така, ако някой иска да работи в областта на базата данни, отива в един от центровете ни. Ако искате да работите за развитието на възможностите на ракетите, може да бъдете в друг наш център. Ако искате да правите софтуер, идвате тук, близо до Хайфа. Искаме да направим така, че тези хъбове да са връзката между развитието на военните технологии за комерсиални цели, науката и академичните среди. Сътрудничим си с най-добрите студенти от университетите, със стартъпи. Създаваме цяла екосистема в Израел за тези иновации“, допълва д-р Гонсали.

„Имаме много млади хора, 3D принтери и условия ако някой има някаква идея, той да може да е тества да я пробват, да я изпита. Да скъсим пътя между идеята, разработването и продажбата й. Адаптираме и външни технологии за да видим дали стават за целите на отбраната“, пояснява израелският специалист.

Ран Гонсали обяснява, че благодарение на тази система е била развита концепцията на „Iron Dome“ – мобилна система за прихващане и унищожаване на ракети. Разказва как използва алгоритмите, за да предвиди траекторията на идващите ракети и как специалистите му „обучават“ чрез алгоритми бъдещите ракети да виждат врага и да се ориентират без gps. И още - как сензори да създават 3D модели и карти само от снимки. Как учат машините да бъдат автономни като се движат в пространството. Говори дори за вариант изкуствен интелект да разбира от всичко това.

Приятел на войника

Проф. д-р Георги Милошев работи в БАН от 40 години, а по програмата на НАТО „Наука за мир и сигурност" съдейства български млади учени да работят по портативен детектор за откриване на опасни за войника вещества и експлозиви. Наскоро на конференция Георги Милошев разказа как благодарение на проект на НАТО, той се опитва да привлича и млади хора.

„Този апарат по презумция трябва да бъде по-малък дори и от един клетъчен телефон, така че всеки войник при военни действия може да го носи в джоба си и това нещо да му съобщава какво е нивото на опасност за него. Едновременно с това ще опитаме да привлечем млади хора от университета, където водя лекции и се опитвам да събера студенти, които биха се заинтересували не само от фундаменталната наука, но и от прилагането на тази наука на практика. Събирайки такива студенти около нас, около нашата група в лабораторията в Българската академия на науките, ние се опитваме да ги заразим с нашия ентусиазъм да работят наука, която да бъде прилагана в практиката. Да се правят неща, от които бизнесът би могъл да се заинтересува, да поеме от там нататък и да го внедри като производство или да го разпространи на всички заинтересовани институции“, заяви проф. Милошев.

Проектите за модернизация не наблягат на човешкия фактор

За по-дълго в армията да останат и военните, които ще ползват новите машини, се надява и армейското ръководство, което стартира проектите за модернизация. Но дори и бившият военен министър Велизар Шаламанов не дава директен отговор на въпроса дали с тези проекти армията изпусна шанса да вкара и топ специалисти в своите редици.

„Проектите за модернизация някак си не наблягат достатъчно на подбора на хора, на тяхното обучение, на развитие на капацитета. Самата кампания „Бъди войник“ набляга на това да се наберат повече хора в редовия състав. Примерно, няма кампания за кибер специалисти няма кампания за иновативни стартъпи, които да работят по модернизацията, както е в другите страни. Няма кампания за създаване на национална научна програма в сферата на високите технологии, обвързана с Европейския фонд за отбрана и с програмата за иновации. Тези неща трябва да се случат, защото просто иначе пропускаме шанса. Все още не сме го пропуснали, тъй като се похарчени само някъде около четири и половина-пет милиарда. Има да се похарчат още поне 10 милиарда. Но когато се харчат тези 10 милиарда, ние трябва да сме наясно, че паралелно трябва да се похарчи един милиард, който да направи технологично превъоръжаване на целия сектор. Извън поделенията, които ще получат нова техника, основно произведено в чужбина.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12