Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

Разходите на бюджета за болнични листове достигат половин милиард лева, а българи вземат болнични, докато работят в Гърция. На тази тема посвещава първата си страница вестник „Труд“. Цитирана е министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която обяснява, че служители на ведомството в Благоевград проверяват болнични с продължителност един месец.

Установен е и регионален принцип на боледуване и предстои да се провери къде има работодатели, които карат целенасочено работниците си да излизат в болнични, за да пестят от заплати. Като мярка се обмисля работодателите да сключват договори с медицински заведения или с лекари, на чиято експертиза да разчитат при съмнения за болнични. Обсъжда се и глоба до 10 000 лева на лекар за фиктивен болничен.

Започват проверки и на всички фактури за онколекарства, пише още на здравна тема вестник „Труд“. Вестник „24 часа“ допълва, че министър Кирил Ананиев е съобщил пред депутатите за натиск от Еврокомисията частните болници също да купуват лекарства с търгове. Така няма да се стига до драстичната разлика в цената на едно и също лекарство  от една страна за частните и от друга - за държавните и общинските болници. Министърът е съобщил, че вече е внесена поправка в закона, а Националната агенция по приходите и агенцията по лекарствата започват проверки.

По здравна тема е и един от коментарите на „Сега“. Един милион и половина пациенти с болно сърце плащат сами 75 процента от стойността на лекарствата, пише в статията, озаглавена „На здравния фронт- орел, рак и лакоми щуки“. С лобистки законови промени извадиха частните болници от обществените поръчки, което доведе до огромни отклонения - едно  и също лекарство касата плаща на държавна или общинска болница по 150 лева, а на частна - 1050, пишат авторите и добавят, че положението в здравеопазването може да бъде описано с поговорката -  „Искахме да е по-хубаво, но стана, както винаги“.

Водна криза и в Шумен - за това предупреждават от първите си страници вестниците „Дума“ и „Земя“.  Не е ясно докога градът и околните населени места ще бъдат на воден режим, заради авария от вчера. Изданията цитират депутата от БСП Иван Иванов, според когото ВиК-Шумен е фалирала, а шуменци ще останат без вода най-малко 4 дни. 

25 процента по-големи субсидии ще бъдат давани на дребни фермери, които отглеждат до 50 крави или 200 овце или кози. Това е в заглавието на първата страница на днешния „ 24 часа“. С промени в наредба се въвеждат облекчения в изискването за мляко от животни, отглеждани по биологичен начин, както и за добива на плодове и зеленчуци от биологично производство.

Вестник „Монитор“ изчислява разходите за зимния подслон за бездомниците в различните градове. Справка за издръжката на общинските приюти показва, че в столицата за хората без покрив се отделят около 14 лева, като от началото на декември миналата година до 12 януари са регистрирани повече от 7000 нощувки на бездомници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Гвоздейков

Георги Гвоздейков: Казвам сбогом на политиката, но не с разочарование!

За оттеглянето си от политиката съобщи Георги Гвоздейков в социалните мрежи: Политикът от беше народен представител от ПП-ДБ в XLVII Народно събрание. Избран от XLIX Народно събрание за министър на транспорта и съобщенията в правителството на Николай Денков. Преназначен на същия пост в служебното правителство на Димитър Главчев. Заради..

публикувано на 26.08.24 в 10:47
Димитър Главчев

Главчев: Предложените промени в правителството са съгласувани с президента

В диалог с президента са предложените промени в правителството. Това каза премиерът Димитър Главчев пред журналисти, след като напусна сградата на президентството. Относно смяната на Калин Стоянов начело на МВР той каза:  "Тръгнахме от там, че трябва да е професионалист от системата, да не се политизира постът. Априори би трябвало да е така, а пък..

публикувано на 26.08.24 в 10:44
VICTORIA

Раздялата като вдъхновение в “sad girl summer (not again)” на Виктория

Певицата VICTORIA това лято ни представи песента си “sad girl summer (not again)” и даде сериозна заявка за летен хит.  Композицията има над 170 000 гледания в платформите за видеосподеляне и десетки коментари както от български меломани, така и от слушатели от чужбина. VICTORIA признава, че песента е много лична за нея.  "Това е..

публикувано на 26.08.24 в 10:19

Президентът ще издаде указ за назначаването на правителство. Вижте кои министри предложи Главчев

"Уважаеми господин президент, дами и господа, уважаеми медии, в изпълнение на алинея 5 от Конституцията, ще ви представя структура и персонален състав на Министерски съвет.  Структурата е с министър-председател, един заместник министър-председател и министри, които ще ръководят съответните министерства", заяви Димитър Главчев пред президента точно в 10..

публикувано на 26.08.24 в 10:07

Джоузефин Лукито: Студентите предпочитат да използват ИИ като асистент, не като арбитър

Темата с използването на изкуствен интелект еволюира.  Приемането на технологични нововъведения отнема време, като в повечето случаи в началото се наблюдава резистентност. Причините за това може да са различни - усещане за загуба на контрол, прекалено бързата скорост, с която се появяват новости или страх от загуба на работното място. Постепенно..

публикувано на 26.08.24 в 09:55

Хървое Маркович: Военното обучение в Хърватия може да бъде атакувано в съда

Идеи без налично законодателство стоят зад решението на хърватските власти да върнат казармата в страната от догодина. Това обясни в интервю за БНР Хървое Маркович от Центъра за икономическо образование в Хърватия. Това е НПО, което прави инициативи в областта на икономическата и финансова грамотност. Маркович е автор на петиция срещу..

публикувано на 26.08.24 в 09:24

Разнобой сред туроператорите за бъдещия гаранционен фонд. Искат ревизия на текстовете

Проект за промени в Закон за туризма, засягащи създаването на гаранционния фонд, предизвиква разногласия в бранша. На 2 септември изтича крайният срок за общественото обсъждане на законопроекта. До тази дата браншът трябва да изрази становище и да внесе предложения за промени. Създаването на гаранционния фонд е следствие от европейска директива..

публикувано на 26.08.24 в 09:09