Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп в Давос: Америка преуспява, както никога досега

Отношенията ни с Китай никога не са били по-добри

Доналд Тръмп на Световния икономически форум в Давос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник на Световния икономически форум в Давос, че Америка е "в разгара на икономически бум, подобен на който светът никога не е виждал досега". 

"Америка преуспява. Америка процъфтява и да, Америка отново печели, както никога досега", похвали се той.

„Американската мечта се върна, по-голяма и по-добра от преди“, обърна се милиардерът президент към световния елит в Давос в деня, в който в американския Сенат започва процедурата по импийчмънт. Доналд Тръмп се похвали още, че от началото на мандата му са открити нови 7 милиона работни места.

„Америка благоденства и печели, както никога до сега. Само преди седмици сключихме невероятни търговски сделки - с Китай, с Мексико и с Канада. Това са най-великите сделки в историята. Тези споразумения са модел за търговията през XXI век, те са честни и поставят акцента върху нуждите на работещите и семействата“, заяви Тръмп.

Президентът отбеляза, че американската икономика е била в "доста слаба" форма, когато той е влязъл в Белия дом и че анализаторите са очаквали рецесия по време на неговото президентство, но че действията на неговата администрация са гарантирали, че това няма да се случи. 

Той благодари на чуждестранните компании за техните инвестиции в Съединените щати. "За всеки бизнес, който търси място за успех ... няма по-добро място от САЩ", добави Тръмп.

Американският президент рекламира търговските споразумения с Китай, Мексико и Канада като "най-големите търговски сделки, правени някога" и отбеляза, че те са "справедливи и реципрочни" и представляват модел за търговските сделки през 21-ви век.

Доналд Тръмп посочи, че отношенията с Китай "никога не са били по-добри", като в същото време той се похвали с личните си контакти с китайския президент Си Цзинпин, определяйки ги като "забележителни".

Пекин се ангажира да харчи 200 милиарда долара за внос на услуги и на промишлени стоки от САЩ, като сумата може да достигне "близо 300 милиарда долара, когато се свърши цялата работа", заяви Тръмп.  Според него тарифите за китайските стоки са били необходими, за да бъде приключена "първата фаза" от търговската сделка, като той добави, че преговорите за втората фаза "ще започнат скоро" и че по време на тези преговори ще останат в сила повечето съществуващи митнически тарифи.

"Катастрофалното" търговско споразумение НАФТА (NAFTA) беше заменено с "невероятната" сделка USMCA", заяви американският президент, визирайки новата тристранна търговска сделка между САЩ, Мексико и Канада.

Президентът Тръмп също така обяви, че САЩ ще се присъедини към инициативата за един трилион дървета, стартирана по време на Световния икономически форум в Давос.

Пред глобалните политически и бизнес лидери в швейцарския курорт той отново критикува Федералния резерв на САЩ, отбелязвайки, че е понижил американките лихвени проценти прекалено бавно, докато преди това ги е повишил прекалено бързо.

Тръмп се похвали с ръстовете на фондовия пазар, откакто той беше избран за президент и заяви, че негова администрация изгражда икономика, която "работи за всички". "Американският модел през 21-ви век е пример за модел, насочен повече към "трудещите се, гражданите и семействата", посочи президентът на САЩ.

Той също така обяви за приоритет обучението на американската работна сила по отношение на изкуствения интелект, квантови изчисления и 5G мрежите.

Американският президент похвали британския премиер Борис Джонсън за Брекзит и заяви, че се надява на страхотна по думите му търговска сделка с Обединеното кралство.

Тръмп не спести критика за шведската активистка Грета Тунберг, която също е в Давос. "Не е време за песимизъм", каза американският президент, визирайки критиките на Тунберг, че светът нехае за климатичните промени.

След речта си Доналд Тръмп планира да се срещне със световни лидери и бизнес ръководители, които също участват на Световния икономически форум в Давос. Белият дом не посочи конкретните бизнес лидерите, с които Тръмп възнамерява да се срещне, но отбеляза, че той трябва да проведе разговори във вторник и в сряда с лидерите на Ирак, Пакистан, Швейцария и на иракския самоуправляващ се кюрдски регион, както и с основателят на форума в швейцарския курорт.

Тръмп също така ще проведе и първата си среща с новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тази среща може да се окаже и най-съществената, имайки предвид редица несъгласия на Тръмп с европейската търговска и данъчна политика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са останали напълно оперативни и няма повредени самолети . "Начинът, по който ще отговорим на тази..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в следствие на силния дъжд в област Етолоакарнания в западна Гърция. Намерен е на седем километра от..

публикувано на 05.10.24 в 20:55

"Хамас" потвърди смъртта на още един свой командир при израелски удар в Северен Ливан

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" потвърди днес смъртта на още един свой командир в Ливан, предаде Ройтерс. Саид Аталах Али, един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на групировката, е бил убит при израелски удар по бежанския лагер Бедави на около 5 километра северно от пристанищния град Триполи в Северен..

публикувано на 05.10.24 в 20:48

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се стичаха в Националния парк-музей "Самуилова крепост", за да отдадат почит към царя, който е воювал до..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните работи, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20