Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози искат АМ „Струма“ да не минава през Кресненското дефиле

Агенция „Пътна инфраструктура“ да спре процедурите за избор на изпълнител и възлагане на строителството на проекта за автомагистрала „Струма“ през Кресненския пролом - за това призовават екологични организации.

Природозащитниците са категорични, че българските власти не са направили екологичен анализ на териториите, намиращи се в дефилето, затова проектът е незаконен и няма как да бъде изпълнен.

Еколозите са категорични, че избраният проект с отделните трасета в двете посоки не отговаря на изискванията на европейското законодателство. Затова настояват магистралата да е извън Кресненското дефиле, а алтернативите са следните:

„Дългият тунел. Другият е за изцяло източния вариант на магистралата“, обясни Даниел Попов от „За Земята".

Районът е уникален заради голямото биоразнообразие, посочи доцент Стоян Бешков от Националния природонаучен музей към БАН:

„Основен район за опазване на пеперудите в Европа, миграционен коридор птиците – Виа Арисотелис минава оттам“.

Срещу България има наказателна процедура от Европейската комисия заради необявяването на целите и мерките за опазване на растителните и животински видове от двете защитени зони край Кресна, припомни Даниел Попов.

„Комисията казва, че първо това трябва да се направи, защото когато нямаме обявени тези цели и мерки, всяка оценка за въздействие върху тези защитени територии не може да бъде коректна“, добави той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Петко Ковачев: АПИ не са направили задълбочен анализ за участъка от АМ „Струма“

„АПИ не са направили задълбочен анализ. Трябвало е да прочетат по-добре коментарите на Европейската комисия под тяхната апликационна форма. АПИ не са прочели добре за какво става дума“. Това каза пред БНР Петко Ковачев от Института за зелена..

публикувано на 21.01.20 в 08:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до..

публикувано на 18.09.24 в 03:24

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за..

публикувано на 18.09.24 в 02:53

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование..

публикувано на 17.09.24 в 20:05